Méz | Mézes Gergő Méhészete

Méz

Méz: közel hetven csodálatos gyógyhatással

Ásványi anyagokban, vitaminokban, szénhidrátban gazdag

A virágok nektárjának, növényi nedveknek méhek által átalakított terméke a méz. A méz közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat (C és B), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok.

Friss állapotban, miután a méhek előállítják a mézet, a méz fruktóz (gyümölcscukor) tartalma magasabb, mint a glükóz (szőlőcukor) tartalma, ilyenkor a méz folyékony halmazállapotú. A tárolt mézben lévő enzimek idővel a fruktózt glükózzá alakítják át, és a folyamat során a méz kristályosodik.
A kristályosodásra való hajlamosság attól is függ, hogy milyen növényből gyűjtötték a méhek, pl.: a repceméz nagyon kristályos szerkezetű, míg az akácméz folyékony, nehezen kristályosodik ki, mivel egy savasabb mézfajta és alacsonyabb a pH-értékkel bír.

A mézek pH-értéke hatással van a gyógyászati felhasználásra is, pl. a repceméz pH-értéke magasabb, nem okoz savtúltengést a gyomorban, ezért a gyomorfekély kezelésére alkalmasabb, mint például az akácméz. Hatóanyagok szempontjából általában értékesebbek a folyékony, sötétebb mézek.

A méz gyógyhatását az is befolyásolja, hogy a nektárt a méh milyen virágokról gyűjtötte, pl. a gyógynövényekről gyűjtött méz magában hordozza a gyógynövény hatásait is (pl. hársméz, kakukkfűméz, eukaliptuszméz, fenyőméz).

A friss mézben lévő fruktóz a vékonybélben szívódik fel, anélkül, hogy a szervezet energiát használna fel. A glükóz felszívódásához azonban energiára van szükség. Tehát a jó minőségű, fruktózzal teli méz felszívódásához nincs szükség energiára, gyorsan át tud hatolni a bél nyálkahártyáján keresztül a véráramba.
A méz a cukrokon kívül még nagyon sok különféle szerves anyagot tartalmaz: fehérjéket, szerves savakat, ásványi sókat, hormonokat, vitaminokat, enzimeket, és antibiotikumokat.
A mézben lévő cukortartalom több, mint 80%-a szinte azonnal képes felszívódni anélkül, hogy ez megterhelné a hasnyálmirigy működését.

Méz felhasználása: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin- mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek esetén, valamint enyhe hashajtó hatású.
Meghűlésre leghatékonyabb a lépes méz, vagy a sötét színű erdei méz. A méz serkenti a sebgyógyulást. Vashiány pótlására kiválóan alkalmazhatók a sötétebb mézek.

Kontraindikációi: cukorbetegség, pajzsmirigy túltengés, agyalapi mirigy túlműködés, allergia és gyomorsav túltengés.

Meghívó Önnek és családjának


A Mézmúzeumba betérők nem csupán mézeket kóstolhatnak, hanem megismerkedhetnek a méhészkedés történetével, régi méhészeti eszközökkel, a méhészet alapjaival, kipróbálhatják a szakma alapfogásait, s akár saját mézet is „pörgethetnek”.

Jóleső érzés, hogy ma a Vizsolyba érkezők és itt megpihenők gyakran keresik fel a Mézmúzeumot, egyre több iskolai- és felnőtt turisztikai csoport látogat el hozzánk.

Önt is arra biztatom: ha a környéken jár, térjen be Vizsolyba, a Mézmúzeumba!

Megkóstolja a méhek és az ember együttműködésének „csodáit”, és közben elmesélem, hogy a 2015-ben megkezdett, Magyarország első apiterápiás – a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználásán alapuló – vendégházát mikor és hogyan próbálhatja ki!

 
Nyitva tartás:
Mindennap 9-17 óráig

Belépőjegy árak: 
* 500 HUF/fő
* 6 éves kor alatt a belépés ingyenes 
* A belépő tartalmaz 1 db 45g mézet, 1 előadást és szezonálisan, az időjárás függvényében az aktuális méhészeti munkák bemutatását.
* Egyedi igény vagy csoport bejelentkezés esetén telefonon keressenek bennünket!
* Amennyiben csak a mézboltba érkezik, nem kell belépőt fizetnie.

telefon: +36 70 500 7860

Különleges méz élmény, tiszta ízek, egészséges gasztronómia. Látogasson el hozzánk és felejthetetlen élményekkel térhet haza!

Ezekkel várjuk Önt, barátait, családját:


Küldd el kérdésedet! ÜZENETKÜLDÉS helye
A lentebb látható adatok megadásával azonnal elküldheted hozzánk kérdésedet, üzenetedet. Hamarosan visszahívunk, vagy emailben válaszolunk.

A telefonszámot kérem, nemzetközi formátumban írd be!
(+36301234567, vagy +36701234567)
1000 Ft BÓNUSZ AZ ELSŐ VÁSÁRLÁSHOZ
Ennyivel kevesebb a számla, vagy több méz fér az árba!
Ha legalább 5000 forintért vásárol.
Kérje a kuponkódot, vásárláskor pedig érvényesítse a pénztár oldalon.
Információi biztonságban vannak!
Szavazz ránk!
A megjelenő oldal
jobb felső részén kattints
a szavazás gombra!