A közeli Fonyban született Molnár Gergely, akit Mézes Gergőként ismer a falu és a szűkebb térség. Az immár középkorú férfi már 12 évesen elkötelezte magát a méhészkedés mellett.
Az elköteleződés olyannyira komolynak bizonyult, hogy bár a reménybeli ifjú méhész a gödöllői egyetemen mezőgazdasági gépésznek tanult, a diplomamunkáját végül a méhészetből írta.
Az ifjú vizsolyi méhész komolyan gondolta!
Szenvedéllyel vetette bele magát e különleges gazdálkodási forma kiismerésébe, és – még mondja valaki, hogy nincs sorsszerűség – szalmai gyakorlatát történetesen abban az isaszegi méhészetben végezhette, melyet korábban annyiszor figyelt szinte sóvárogva a vonat ablakából. 2003-ban, 21 esztendősen az ország legfiatalabb méhészeként kapta kézbe mesterlevelét, és 2004-ben mínusz 17 ezer forinttal és három hordó mézzel, valamint határtalan hittel és bizalommal vágott bele élete nagy álmának megvalósításába.
– A szüleim az 1990-es évek elején sertést, marhát, baromfit tartottak, ám akkoriban ebből egyre kevésbé lehetett megélni. A jószág inkább vitte a pénzt. Egy alkalommal édesapám hirtelen ötlettől vezérelve befogott egy méhrajt. Emlékszem, jól összecsíptek minket a méhek, sírva jöttem haza, de ez nem vette el a kedvem a dologtól, és szívesen segítettem a szüleimnek az apránként kialakított hobbiméhészetükben, aminek a bevételét eleinte beforgattuk a veszteséges állattartásba. Később gondoltunk egyet, és teljesen átálltunk a méhészkedésre – mondja Mézes Gergő.
– Először Vizsolyban, később a környékbeli falvakban, Abaújszántón, Füzéren és máshol árusítottam a mézet. Minden megkeresett forintot visszaforgattam a méhészkedésbe, és szerencsém is volt, sokan segítettek. Volt, aki tanácsokkal, más – addig autóm nem lévén – fuvarozással. Egy vásárlóm segítségével például be tudtam jutni az egyik, azóta megszűnt törökbálinti nagyáruházba, és ezzel sikerült korábban sosem látott pénzt, 2 millió forintot megkeresnem. Ebből aztán vettem egy autót. Így építkeztem lépésről lépésre – idézi föl az elmúlt tízegynéhány év szorgalmas, tudatos munkáját a fiatal méhész.
Ma már 400 méhcsalád van Mézes Gergő méhészetében, ezek egyenként 60-80 ezer egyedet számlálnak, vagyis 24-32 millió rovar szorgoskodik a kaptárakban. A vizsolyi méhész megbecsüli apró, de nélkülözhetetlen munkatársait, nem zsigereli ki őket. 250 méhcsalád termel aktívan mézet, az évjárati sajátosságoktól függően esztendőnként átlagosan 10-15 tonnát. Emellett méhanyanevelő telepet is fenntartanak.
Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van (a régészek ilyen korúnak tartják a spanyolországi Arona-barlangban föllelt, egy üregből mézet szedő asszonyt ábrázoló barlangrajzot). A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata.
További bejegyzések
- Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek?A vásárlók olykor arra gyanakodnak, hogy a méhész cukorral keveri a mézet, illetve a méheit kristálycukorral eteti, ezért jön létre a kristályos, ikrás méz. Ez azonban nincs így, mert a méz kristályosodása teljesen természetes folyamat. Mitől lesz ikrás a méz, melyik fajtamézekre jellemző leginkább a kristályosodás, és hogyan lehet (és szabad) ismét folyékonnyá tenni a mézet? Blogposztunkban ezekre… Read more: Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek?
- Méz vagy cukor: melyik a jobb választás?A méz és a cukor is édesebbé teszi az ételeket és az italokat, ízük, textúrájuk és tápanyagprofiljuk azonban eltérő. Blogposztunkban megvizsgáljuk a két élelmiszer egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit és hátrányait, és megmutatjuk, hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőlük. Méz vagy cukor? Lássuk, melyik a jobb a választás! Méz vagy cukor: miből áll ez a két anyag? A… Read more: Méz vagy cukor: melyik a jobb választás?
- Mézfajták és jellegzetes tulajdonságaikMinden méz egyedi és megismételhetetlen. A jövő évi virágnektárnak ugyanis nem lesz pontosan olyan az íze, mint az ideinek, mivel az íz attól függ, hogy milyen virágpor áll épp a méhek rendelkezésére. Mégis mi alapján kategorizálhatjuk az egyes mézfajtákat, mik azok a fajtamézek, és milyen különlegességeket érdemes mindenképp kipróbálni? Miben különböznek az egyes mézfajták? A különböző mézfajták alapvetően… Read more: Mézfajták és jellegzetes tulajdonságaik
- Manuka, az új-zélandi mézkülönlegességA manukamézet Új-Zélandon és Ausztrália délkeleti részén állítják elő a méhek, amelyek az őshonos leptospermum scoparium bokrot (más néven új-zélandi teafa vagy manukabokor) porozzák be. Milyen hatásokat tulajdonítanak ennek a mézfajtának, és vajon megéri az igencsak borsos árát? A manuka egyedi összetevői A manukabokor levelei évszázadok óta ismertek Új-Zéland és Dél-Ausztrália őslakos törzsei körében gyógyító erejükről, így nem… Read more: Manuka, az új-zélandi mézkülönlegesség