Vizsolyi mézmúzeum és apiterápiás központ - Mézes Gergő Méhészete
Mézes Gergő
Így kezdődött a vizsolyi méhész álma
2017-03-22
Sclerosis multiplex kezelése
Tisztelet a szenvedélyes méhészeknek
2017-12-08
 

Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van. A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata.


– 2012-ben alakítottuk át azt a parasztházat, amelyben ma a kiállítás látható. Ennek az is oka volt, hogy a vásározás egyre nagyobb költséggel jár, ezért úgy határoztunk, inkább az érdeklődőket, a vásárlókat hívjuk el magunkhoz, hiszen Vizsoly számára a kultúrára, történelemre, identitásra, az első magyar nyelvű Szentírásra alapozott turizmus jelenti a kitörési lehetőséget – mondja Gergő, akit korábban, 2008-ban az Év Méhészévé választottak. Nem csekélység ez, figyelembe véve, hogy hazánkban mintegy 17 ezer gazda pergeti a mézet.
 
 
A Vizsolyi Mézmúzeum a magyar méhészet történetéről ad áttekintést. Nemcsak régi méhészeti eszközök, hanem több szakfolyóirat évfolyamai, különböző szakmai közlönyök és szakkönyvek is megtalálhatók itt, de akad 1880-ban készített mézes­üveg is. A múzeum interaktív, a merészebb látogatók méhészruhát ölthetnek, és egy-másfél órás program keretében többek között közvetlenül a kaptárból kóstolhatják a lépes mézet, miközben megkereshetik a méhkirálynőt.
 
A méz azonban nemcsak egészséges és természetes élelmiszer, hanem gyógyhatású termék is. Vizsolyban apiterápiás központ is üzemel, amely a méhek által előállított anyagok, vagyis a mézen kívül a propolisz, virágpor, sőt, a rovarok mérgéből előállított szerek egészségügyi felhasználására épül. A mézes vendégházban 18 főt tudnak elszállásolni.
 
Ehhez persze sok munkára van szükség. Gergőék négy embernek munkát adó, nemrég az Év Kiváló Méhészete címmel elismert vállalkozása vándorméhészkedést folytat nagyjából 150 kilométer sugarú körben, tavasztól őszig egymás után repcére, galagonyára, akácra, mustárra, selyemfűre, hársra és napraforgóra röptetik méheiket, miközben a hasznos kis rovarok bérbeporzást is végeznek. A legtávolabbi célpontok Soltvadkert, illetve a Zselic.

Molnár Gergely – úgy is, mint a Házat-Hazát Alapítvány kurátora - néhány kollégájával létrehozta a Méhek az Emberért Nonprofit Egyesületet, melynek célja a környék rehabilitálása.
Ennek érdekében sorra megvásárolják a Mézmúzeum szomszédságában lévő elhagyott telkeket, lelakott, megroggyant házakat, hogy rendbe hozzák, és szerepet adva nekik élettel töltsék meg őket.

Egy csarnok építését is tervbe vették, itt találna otthonra Gergő a külpiacokon Dr. Honey márkanéven forgalmazott termékcsaládja, melyből elsőként Spanyolországba szállítottak. Az abaúji kis falu méhésze tehát immár a nemzetközi színtéren is helyt áll.

– Be akarom bizonyítani, hogy nem kell elmenni külföldre, de még a hazai nagyvárosokba sem, hiszen idehaza is lehet boldogulni, értékteremtő munkából megélni, és a magas minőségű, becsülettel létrehozott terméket jó áron értékesíteni – magyarázza. Hozzáteszi:

Nem jajongani kell, hanem cselekedni, dolgozni. Igenis van lehetőség, van munka, van jövő itt, helyben. Csak meg kell mászni a létra fokait.
Lepd meg párodat egy 2 éjszakás kikapcsolódással a Mézes Vendégházban!
Klassz ajándék karácsonyra, igazi élmény, amire örökké emlékezni fog! - Igénybe vehető, januártól!
Klassz ajándékötlet
karácsonyra!
1000 Ft BÓNUSZ AZ ELSŐ VÁSÁRLÁSHOZ
Ennyivel kevesebb a számla, vagy több méz fér az árba!
Ha legalább 8000 forintért vásárol.
Kérje a kuponkódot, vásárláskor pedig érvényesítse a pénztár oldalon.
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat

Elfogadom, hogy a mezesgergo.hu e-mailt küldjön nekem