Tisztelet a szenvedélyes méhészeknek - Mézes Gergő Méhészete
Múzeum és mézterápiás központ Vizsolyban
2017-03-22
A hivatás összeköt!
2018-05-04
 

Egy számomra nagyon érdekes folyamatot, a tapasztalást szeretnék megosztani a Méhészet olvasóival. Nem vagyok méhész. Sem a családomban, sem az ismeretségi körömben nem voltak méhészek. Az éves mézfogyasztásom legfeljebb egy-két kanálnyi volt, az is csak teában, meg ritkán süteményben.


Aztán három éve volt a középiskolai osztálytalálkozónk, amire 30 év kihagyással került sor. Az egyik osztálytársammal ismét közelebb kerültünk egymáshoz, leveleztünk, telefonáltunk, és időnként találkoztunk. Ezeken a beszélgetéseken többek között az is szóba került, hogy ő elkezdett méhészkedni.Tőlem ez a téma nagyon távolt állt, ezért először csak udvariasság miatt érintettük ezt a témát. Közben kiderült, hogy ő (Kovácsné Kósa Irén) a Székesfehérvári Méhész Klub vezetője. Az feltűnt hogy minden alkalommal, még ha rövid ideig is, de nagyon lelkesen beszélt e tevékenységéről.
 
 
A következő alkalommal megkínált egy nagyon finom süteménnyel, a mézes tekerccsel. El is kértem a receptjét. Egy másik találkozáskor elmondta, hogyan készíti a mézes pácot. Azóta már rengetegszer volt sikerélményem a vendégeimnél a mézes páccal sült húsételeimnek. Ezekért a receptekért azóta is hálás vagyok! Aztán egyszer megmutatta a méheket, beöltözhettem a méhészruhába, majd a kezembe adott egy méhekkel teli keretet! Bár eléggé féltem, de nagyon-nagy élmény volt számomra!
Mindig megbeszéltük, hogy hol tart a székesfehérvári méhésztalálkozó és vásár szervezése, mik lesznek láthatók, stb. Az azokról készült kiadványokat mindig elolvasom, és sok érdekességet tanulok belőlük. Nagyon büszke voltam, amikor a megalakult Fejér Megyei Méhész Egyesület Szent István Mézlovagrendjének tagjai között tudhattam a barátnőmet, mint ceremóniamestert!
 
A közelmúltban ismét nagy élményben volt részem. Irci barátnőm és a férje jóvoltából eljuthattam Vizsolyba, Molnár Gergőhöz. Ugyanis a jövő évi méhészkirándulást tervezik és szervezik. Ez is a lelkiismeretességüket mutatja, hogy előtte bejárják a szóba jöhető helyszíneket, hogy a kirándulás már gördülékenyen menjen. Gergőéknél a vendégházban szálltunk meg (nagyon lenyűgözött a szállás, a szobák minősége, ízlése, tisztasága, stb.). Az általa kialakított méhészmúzeum számomra sok érdekességet tartogatott. De gyermeki örömmel fotózkodtam a vendégház előtti (szalmabálákból kialakított) méhecskével is! Módunkban volt Gergővel beszélgetni, ami során azonnal feltűnt, hogy ő is milyen lelkesen, szenvedélyesen beszélt a méhészetről! Meseszerű, hogy egy fiatalember a mai világban ennyire elkötelezett egy ,,hivatás" iránt, ami tulajdonképpen a munkája, de ezt ő egyáltalán nem így éli meg.
 
Magával ragadott az, hogy szívvel-lélekkel beszél az eddigi eredményeiről és a jövőbeli terveiről. Ami számomra még nemesebbé tette, az a szerénysége és kedvessége. Nagyon drukkolok, hogy a további tervei megvalósításához legyen elég kitartása!

Hogy miért írtam le mindezt? Mert nem vagyok méhész. De az elmúlt években azon kapom magam, hogy akár naponta is elfogyasztok egy-egy kanál mézet. Meg egyre több süteménybe és ételbe használok mézet és örömmel adom tovább a recepteket. Meg az interneten és egyéb helyeken megjelenő mézzel kapcsolatos híreket, cikkeket gyakran elolvasom.
Az általam leírtak lényege, kedves ,,méhésztársak” az, hogy pár évvel ezelőtt semmi közöm nem volt a mézhez, nem is nagyon fogyasztottam. Aztán az Ircivel való kapcsolatom szép lassan, észrevétlenül ilyen előnyös változást hozott az életemben. (Mondtam is neki, hogy ezzel már teljesítette is az egyik legfontosabb mézlovagrendi feladatát! Köszönöm Ircikém!)
ezt még nagymértékben megerősítette a Molnár Gergő személye, elhivatottsága, szorgalma!
Csak így tovább ,,Mézes Gergő”!

Nem vagyok méhész, de mindenkit, aki ilyen lelkiismeretesen, szenvedélyesen szívén viseli a magyar méz termelését, terjesztését, csak tisztelni tudok. A tapasztalataim megosztásával mindenkinek, aki ezt a nehéz munkát ilyen elhivatottan végzi, további erőt jó egészséget és sok sikert kívánok!

Mendege Györgyi, Budapest
Lepd meg párodat egy 2 éjszakás kikapcsolódással a Mézes Vendégházban!
Klassz ajándék karácsonyra, igazi élmény, amire örökké emlékezni fog! - Igénybe vehető, januártól!
Klassz ajándékötlet
karácsonyra!
1000 Ft BÓNUSZ AZ ELSŐ VÁSÁRLÁSHOZ
Ennyivel kevesebb a számla, vagy több méz fér az árba!
Ha legalább 8000 forintért vásárol.
Kérje a kuponkódot, vásárláskor pedig érvényesítse a pénztár oldalon.
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat

Elfogadom, hogy a mezesgergo.hu e-mailt küldjön nekem