Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon
A bodza és a méz egyenként is igazi kincsnek számítanak, együtt pedig nemcsak különleges ízélményt nyújtanak, hanem gyógyhatásuk is összeadódik. Blogposztunkban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon ezt a különleges mézkészítményt, és mire figyeljünk közben.
Mi az a bodzás méz?
A bodzás méz egy házilag készíthető ízesített méz, amelyben a tavaszi-nyári időszak egyik legillatosabb virága, a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzata ázik néhány napig, majd leszűrés után természetes ízesítésként szolgál. Az így kapott méz rendkívül ízletes, és a bodza jótékony hatásait is hordozza.
Miért olyan különleges?
- Természetes immunerősítő: a bodza virága ismert a megfázásos tünetek enyhítésében és immunerősítő hatásáról. A méz pedig természetes antibiotikumként működik.
- Kiváló kiegészítő tea mellé: megfázás esetén, de akár nyári limonádékba is ajánlott.
- Finom és aromás: a bodza illata belengi az egész mézet, amely így nem csak édes, hanem virágos ízvilágú is.
Hozzávalók és eszközök a bodzás méz készítéséhez
A recept egyszerű, néhány összetevőből és eszközből áll, de a részletekre nagyon oda kell figyelni a jó eredmény érdekében.
Hozzávalók:
- 10-15 frissen szedett bodzavirág (csak a virágfejek, szár nélkül)
- kb. 500 ml (fél liter) tiszta, jó minőségű méz (lehetőleg akácméz, de vegyes virágméz is jó)
Szükséges eszközök:
- 1 db 1 literes befőttesüveg jól záródó tetővel
- szűrő vagy gézlap a leszűréshez
- kanál (lehetőleg fából vagy szilikonból)
- tiszta üveg az elkészült méz tárolásához

Bodzavirág gyűjtése: amire mindenképp figyeljünk
A bodzavirágot napsütéses időben, száraz reggelen szedjük, lehetőleg forgalomtól távoli, tiszta helyről. A legjobb, ha a gyűjtés után azonnal felhasználjuk a virágokat. Ne mossuk meg őket, mert ezzel a virágport is leöblítenénk, ami pont az egyik legértékesebb része a növénynek.
A bodzás méz elkészítésének lépései
1. Az üveg előkészítése
Gondosan tisztítsuk ki és szárítsuk meg a befőttesüveget. Fontos, hogy ne maradjon benne nedvesség vagy szennyeződés.
2. Bodzavirágok behelyezése
Távolítsuk el a vastag szárakat, és csak a virágernyőket használjuk. Rétegezzük a virágokat az üveg aljára.
3. Méz hozzáadása
Öntsük rá a mézet a virágokra lassan, hogy mindenhol befedje azokat. Használjunk kanalat vagy pálcikát, hogy a légbuborékok távozhassanak.
4. Áztatás és pihentetés
Zárjuk le az üveget, és tegyük meleg, de nem napos helyre. Naponta egyszer óvatosan forgassuk meg az üveget. Az áztatási idő kb. 5–7 nap, de akár 8-10 napig is hagyhatjuk állni, ha intenzívebb ízt szeretnénk.
5. Szűrés
A pihentetési idő letelte után egy szűrő vagy gézlap segítségével szűrjük le a mézet. A virágokat nyomkodjuk ki, hogy az összes méz kicsöpögjön.
6. Tárolás
Az elkészült bodzás mézet töltsük tiszta, zárható üvegbe. Hűvös, sötét helyen hónapokig is eláll.
Mire figyeljünk a tárolás során?
A bodzás mézet nem érdemes hűtőbe tenni, mert könnyen besűrűsödhet. Mindig tiszta kanállal nyúljunk bele, hogy elkerüljük a szennyeződést. Fontos az is, hogy ne hagyjuk közvetlen napfényen, mert idővel elveszítheti aromáját és értékes hatóanyagait.
Milyen mézet válasszunk alapként?
A legideálisabb választás az akácméz, mert semlegesebb ízvilágú, így nem nyomja el a bodza aromáit. Használhatunk azonban más típusokat is – például vegyes virágmézet vagy repcemézet –, de ilyenkor az ízek kicsit összetettebbek lesznek.
Mire használhatjuk a bodzás mézet?
- Teába keverve: megfázásos időszakban igazi természetes segítség.
- Limonádéba vagy bodzaszörpbe: még intenzívebb bodzás ízélményt ad.
- Pirítósra vagy palacsintába: különleges reggeli vagy desszert alap.
- Ajándéknak: egy szép üvegbe töltve, címkével ellátva igazán kedves és egyedi gasztroajándék lehet.
A bodzás méz elkészítése tehát egyszerű, mégis figyelmet igényel. Cserébe viszont egy illatos, gyógyhatású, természetes finomságot kapunk, ami tökéletes lehet a konyhában, vagy akár ajándékként is.

Hamisítatlan termelői mézek Mézes Gergő Méhészetéből
Hamisítatlan termelői mézek, egyenesen a termelőtől? Fedezze fel webshopunkat, ahol számos népszerű és egészséges fajtamézet és mézkülönlegességet talál különböző kiszerelésekben. A méhek nemcsak ízletes finomságokkal ajándékoznak meg bennünket, hanem számos gyógyhatású méhészeti terméket is köszönhetünk nekik. A méhpempő, a virágpor és a propolisz is a természet különleges kincsei közé tartozik, és mindegyik megtalálható kínálatunkban, hogy támogassa egészségét és vitalitását.
2023-ban fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatunknak és a méhek iránti elkötelezettségünknek köszönhetően megkaptuk a megtisztelő Magyarország legszebb állattenyésztő birtoka díjat is. Szeretettel várjuk Mézmúzeumunkban, ahol betekintést nyújtunk a méhészet múltjába, és kipróbálhatja a szakma alapfortélyait is méhészeti élményprogramjaink során.


További blog bejegyzéseink
Gyermekláncfű méz – a tavasz aranyszínű szirupja
Amikor a rétek megtelnek sárga pitypangvirágokkal, kevesen gondolnak rá, hogy ez a szerény növény mennyi [...]
dec
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon A bodza és [...]
nov
Mennyi mézet lehet enni egy nap? – Útmutató egészséges fogyasztáshoz
A méz az egyik legtermészetesebb és legsokoldalúbb édesítőszer, amelyet évszázadok óta használunk nemcsak ízesítésre, hanem [...]
nov
Hangszálgyulladás, rekedtség kezelése házi módszerekkel
A hangszálgyulladás egy kellemetlen, de szerencsére többnyire jól kezelhető állapot, amelyet gyakran rekedtség, torokkaparás és [...]
nov
Méz sebre – természetes megoldás a gyorsabb gyógyulásért
A méz gyógyászati felhasználása nem új keletű, hiszen már az ókori kultúrák is alkalmazták sebek [...]
nov
Fenyőrügy méz – az erdő gyógyító finomsága
Amikor megfázunk, fáj a torkunk, vagy köhögés gyötör, legtöbbször a gyógyszertárba rohanunk. Pedig a nagymamák [...]
okt
Milyen mézet ehetnek a cukorbetegek?
A méz az egyik legősibb és legkedveltebb természetes édesítőszer, amelyet nemcsak különleges íze miatt fogyasztanak [...]
aug
Bio méz: hogyan készül, és miben más a hagyományoshoz képest?
A bio méz népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és ez nem véletlen. Egyre több [...]
aug