Apiterápia - Mézes Gergő Méhészete

Apiterápia

Amikor a méhek segítenek a gyógyulásban

Röviden az apiterápiáról

A méhek már akkor is léteztek, mikor még az emberiség nem népesítette be a földet.
Ezért is mondhatjuk, hogy a méhek által termelt és gyűjtött értékes anyagok már akkor az egészségünket szolgálták, mikor még a gyógyításunkat szolgáló személyek nem voltak.

Az idő folyamán, az ember kitapasztalta mit mire tud használni, és a sokat látott emberből lett a gyógyító, így alakult ki az apiterápia. Az apiterápia kifejezés az Apis=méh és a terapia=gyógyítás szavakból származik.
A méhhel, méhészeti termékkel való gyógyítást jelenti. Ma apiterápiának nevezzük, azt, amikor méhészeti termékeket felhasználva őrizzük meg egészségünket.

Betegségmegelőző hatásáért használjuk például a téli időszak kezdetén a virágport vagy a propoliszt, melyek immunerősítő hatásukról ismertek, illetve egyes betegségek gyógyításában is használatosak. Azonban nem csak a méz, a propolisz, a virágpor és a méhpempő tartozik e méhészeti termékek közé, hanem a méhkenyér, az édesharmat/mézharmat/manna, a lépesméz, a méhméreg, a kaptárlevegő, a méhviasz, a szárazméh, a viaszmoly lárva és a hereméhlárva is.

Utóbbiak a keleti országok apiterápiás gyakorlatában már szerepelnek.
A méhészeti termékek egy része növényi eredetű, úgymint a méz, a virágpor, a propolisz és más részel a méhektől származik, úgymint a méhpempő, a méhméreg és méhviasz.

Az apiterápia a méhészeti termékekben megtalálható aktív hatóanyagokat használja fel az ember egészségben tartására és egyes betegségek gyógyítása szempontjából. Ilyenek többek között a bennük található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak.
Az apiterápia a természetgyógyászaton belül a fitoterápiához tartozó ága.

A méz -mint gyógyhatású- táplálék- kutatása kiszélesedett az apiterápia minden termékére, és, mint specifikus tevékenység, ma is folytatódik biológiai, kémiai, mikrobiológiai, farmakológiai vizsgálata orvosi berkekben, nemzetközi szinten, annak érdekében, hogy ezen termékek az embergyógyászatban magas szintű tudományos háttérrel felhasználásra kerüljenek.
Az apiterápia a természetes készítményeken túl, ezek hatóanyagait számos formában alkalmazza. (Ilyenek a kenőcsök, tinktúrák, oldatok, kivonatok, tabletták, stb.)

Amikor kezelésünknek erről a formájáról döntünk, nemcsak olyan finomságot választunk, ami nem hízlal, és nem roncsolja a fogakat, hanem egy ősidők óta bevált természetes gyógymódot is.Egy kis történeti áttekintés

Az ember már az ősidőkben rájött, hogy a méz és a méhkas egyéb termékei nemcsak táplálékot, hanem betegségek elleni orvosságot is jelentettek számára. Erre utalnak az ókori kultúrák írásos emlékei, barlangrajzai.

Már i.e. 2700 évnél is régebbi agyagtáblákba vésett mezopotámiai írások említik egyebek mellett a mézet, mint orvosságot.

Ezer évvel később – Ébers, neves angol egyiptológus által felfedezett – fáraó-kori papirusztekercsek a méz mellett már a méhviaszt is kiváló gyógyszernek nevezik. Egyiptomban már akkor fejlett volt a mézfeldolgozás.

Ugyancsak ókori görög- római írások, valamint az ősi hindu civilizáció is utal a méhek és a méz orvosi hasznára. (védikus irodalom alapján i.e. 2000 körül) Arisztotelész, Hippokratész számos kötetet írtak a természetes gyógymódokról, ahol kiterjedten sorolják fel a méz, a viasz és a propolisz alkalmazásának lehetőségeit. Dioszkoridész görög orvos (I.sz.) egyetemes gyógyszernek, panaceának tekintette a mézet, mellyel sebeket, fül-, szem-, torok-, mell- és vesebajokat gyógyított.
Pliniusz javasolja a méz és propolisz alkalmazását sebekre, szem- és belgyógyászati betegségekre. A mitológia szerint a méz -„ambrózia”- az istenek eledele. Zeusz istent mézzel és tejjel táplálták.
Az ájurvédikus gyógyítás ma is kiemeli a mézekgyógyhatását.

Már a legrégebbi orvosi művekben (i.e. 2700 Kína) tanácsolták ennek érdekében a porított ginzenggyökér és méz keverékének fogyasztását, melynek hatékonyságát a modern kor kutatói is megerősítették.
Mezopotámiában a mézzel tejjel liszttel és szezámmaggal készített étel fontos áldozati eledel volt.
A rómaiak a méz és szezámmag keverékét tartották az erő és kitartás fontos zálogának, amit harcosaiknak adtak rendszeresen.
Hazánkban először 1907-ben Nemesszeghy Kálmán, méhész-cukrász, írt könyvében a mézes gyógyításról, ma is alkalmazható hatásos receptekkel – „Méz a háztartásban”.
A kelták, angolszászok még sört is készítettek a mézből, amelynek fiatalító hatást tulajdonítottak.

Tehát az apiterápia a méhek által készített és gyűjtött termékek összességét foglalja magába.

Apiterápiás termékek

mez1

Méz

A virágok nektárjának, növényi nedveknek méhek által átalakított terméke a méz. A méz közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat (C és B), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok.

tavaszi méhészeti tudnivalók

Virágpor

A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják. A 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne.

propolisz

Propolisz

A propolisz alapanyaga egy növényi eredetű balzsam, amely a rügyek ragadós váladéka. A méhek a propoliszhoz szükséges balzsamot nálunk főleg a fekete nyár, az éger, a fűz, a szelídgesztenye, és a tölgyfák rügyeiről gyűjtik.


mehpempo

Méhpempő

A méhpempő hatására akkor kezdtek felfigyelni a kutatók, amikor rájöttek, hogy ugyanazon petéből keletkezhet anyaméh is, mint a munkásméhek.

mehmereg

Méhméreg

A méhméreg a méhkaptár egyik csodaszere, a vipera méreghez hasonló speciális állati termék, nem tartozik a növényvilágból származó méhészeti termékek közé.

Kezelések

apiterapia

Masszázs

Nyugtató, felfrissítő, gyógyító kezeléseink közül választhat

tavaszi méhészeti tudnivalók

Méhméreg terápia

A méhméreg a méhkaptár egyik csodaszere, a vipera méreghez hasonló speciális állati termék, nem tartozik a növényvilágból származó méhészeti termékek közé.

kaptarlevego

Kaptárlevegő terápia

Teljesen steril, higiénikus környezet, ahol 50-100 ezer méh is élhet.

Apiterápiás terapeutáink

Dr. Anas Alnazer

Belgyógyászat, klinikai farmakológia, komplementer medicina, fitoteráapia, apiterápia, arab medicina

Melegné Liszkai Katalin

Természetgyógyász, reflexológus, fitoterapeuta, életmód- tanácsadó és terapeuta

Bodó- Bán János

Csontkovács- gyógyító, fülakupunktúrás kezelések talpmasszázzsal

Szalainé Molnár Diána

Fitoterapeuta, természetgyógyász, hormonegyensúly tanácsadó

Különleges méz élmény, tiszta ízek, egészséges gasztronómia. Látogasson el hozzánk és felejthetetlen élményekkel térhet haza!

Ezekkel várjuk Önt, barátait, családját:


Küldd el kérdésedet! ÜZENETKÜLDÉS helye
A lentebb látható adatok megadásával azonnal elküldheted hozzánk kérdésedet, üzenetedet. Hamarosan visszahívunk, vagy emailben válaszolunk.

A telefonszámot kérem, nemzetközi formátumban írd be!
(+36301234567, vagy +36701234567)
1000 Ft BÓNUSZ AZ ELSŐ VÁSÁRLÁSHOZ
Ennyivel kevesebb a számla, vagy több méz fér az árba!
Ha legalább 5000 forintért vásárol.
Kérje a kuponkódot, vásárláskor pedig érvényesítse a pénztár oldalon.
Információi biztonságban vannak!
Szavazz ránk!
A megjelenő oldal
jobb felső részén kattints
a szavazás gombra!