height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek?

A méz kristályosodás teljesen természetes folyamat.

A vásárlók olykor arra gyanakodnak, hogy a méhész cukorral keveri a mézet, illetve a méheit kristálycukorral eteti, ezért jön létre a kristályos, ikrás méz. Ez azonban nincs így, mert a méz kristályosodása teljesen természetes folyamat. Mitől lesz ikrás a méz, melyik fajtamézekre jellemző leginkább a kristályosodás, és hogyan lehet (és szabad) ismét folyékonnyá tenni a […]

Méz vagy cukor: melyik a jobb választás?

Merre billen a mérleg nyelve a méz vagy cukor kérdésben?

A méz és a cukor is édesebbé teszi az ételeket és az italokat, ízük, textúrájuk és tápanyagprofiljuk azonban eltérő. Blogposztunkban megvizsgáljuk a két élelmiszer egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit és hátrányait, és megmutatjuk, hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőlük. Méz vagy cukor? Lássuk, melyik a jobb a választás! Méz vagy cukor: miből áll ez a […]

Mézfajták és jellegzetes tulajdonságaik

Melyik méz fajták a legnépszerűbbek Magyarországon?

Minden méz egyedi és megismételhetetlen. A jövő évi virágnektárnak ugyanis nem lesz pontosan olyan az íze, mint az ideinek, mivel az íz attól függ, hogy milyen virágpor áll épp a méhek rendelkezésére. Mégis mi alapján kategorizálhatjuk az egyes mézfajtákat, mik azok a fajtamézek, és milyen különlegességeket érdemes mindenképp kipróbálni? Miben különböznek az egyes mézfajták? A […]

Manuka, az új-zélandi mézkülönlegesség

Manuka méz vélemények fogyasztóktól.

A manukamézet Új-Zélandon és Ausztrália délkeleti részén állítják elő a méhek, amelyek az őshonos leptospermum scoparium bokrot (más néven új-zélandi teafa vagy manukabokor) porozzák be. Milyen hatásokat tulajdonítanak ennek a mézfajtának, és vajon megéri az igencsak borsos árát? A manuka egyedi összetevői A manukabokor levelei évszázadok óta ismertek Új-Zéland és Dél-Ausztrália őslakos törzsei körében gyógyító […]

Gesztenyeméz: igazi ínyencség a különlegességek kedvelőinek

A gesztenyeméz élettani hatása a magas ásványianyag-tartalmának köszönhető.

A gesztenyeméz előállításához a méheknek a szelídgesztenyefákról kell begyűjteniük a nektárt egy rövid, júniusban kezdődő virágzási időszakban. Miért különleges csemege ez a fajtaméz, és milyen élettani hatásai ismertek? Mit kell tudni a szelídgesztenyéről? A Délkelet-Európából származó szelídgesztenye, más néven édes vagy európai gesztenye, a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarországon fenyőkkel tarkított szelídgesztenyésekre leginkább az Alpokalján, a […]

A méhkenyér és a méhészeti termékek különleges hatásai

Mire használható a méhkenyér?

A méhkenyérnek, más néven pergának kevés köze van a hagyományos kenyérhez, de akkor mire vonatkozik ez a kifejezés, hogyan készítik a méhek, és milyen előnyökkel járhat a fogyasztása? Blogposztunkban bemutatjuk ezt az izgalmas méhészeti terméket, miközben igyekszünk ismét kicsit közelebb vinni az olvasót a méhek csodálatos világához. Hogyan készül a méhkenyér? A méhkenyér vagy perga […]

Méhraj: mi a teendő rajzás esetén?

Miből áll a méh raj?

Amikor egy méhraj nekiindul a nagyvilágnak, azt lenyűgöző végignézni, befogásuk azonban veszélyeket is rejt magában. De miért is rajzanak a méhek, és mikor van pontosan a rajzás ideje? Cikkünkben bemutatjuk a méhek világának egyik izgalmas részletét, és tanácsot adunk, hogy mi a teendő, ha egy csapat méhet találunk a kertünkben. Miből áll a méhraj, és […]

Krémméz, a könnyen kenhető finomság

Krémméz, a cseppmentes ínyencség.

Mit kell tudni a krémméz készítéséről, és miért érdemes kipróbálni ezt az egyszerűen kezelhető ínyencséget? Melyik fajtamézeket szokás krémesre lágyítani, és milyen finomságok készülhetnek belőlük? Mit értünk krémméz alatt? A méz kristályosodása természetes folyamat, és a glükóz és a fruktóz arányától függ. A magas glükóztartalmú mézek, mint például a repceméz, gyorsan kristályosodnak, míg például az […]

Erdei méz: különleges ízvilág és jótékony hatások egyben

Az erdei méz számos jótékony hatással bír a szervezetre.

A méhek összegyűjtik a nektárt a virágokból, hogy mézet készítsenek, igaz? Nem egészen. Az erdei mézhez ugyanis a méhek nemcsak az erdei virágok nektárját, hanem a mézharmatot is felhasználják. Hogy mi is az a mézharmat, és hogyan készül az erdei méz, azt megtudhatja ebből a blogposztból, amelyben arra is kitérünk, hogy miért is érdemes kipróbálni […]

Fenyőméz és mézharmat: az erdők különleges kincsei

A fenyő méz igazán különleges csemege a mézrajongók számára.

Miért olyan egészséges a fenyőméz, és mi köze van a mézharmathoz? Miért érdemes kipróbálni ezt a különleges csemegét, ha szeretjük a fűszeres, markáns ízeket, amelyek az erdő legjavát nyújtják? Cikkünkben sorra vesszük a fenyőméz egészségügyi előnyeit, de kitérünk arra is, hogyan készül ez a ritka finomság, és miként érdemes fogyasztani. A fenyőméz készítése és a […]