Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek és kezelések tartoznak a körébe, és milyen hatásokat tulajdonítanak ezeknek a természetes módszereknek? Az apiterápia jelentése és múltja Az apiterápia kifejezés a latin ‘apis’ méh és a görög ‘therapeia’, gondozni, ápolni, kezelni szavak összetételéből ered, és a méhészeti termékek, a […]
Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, egészséges terhesség során nem árt sem az anyának, sem a születendő gyermekének. Hogyan lehetséges ez, és milyen esetekben érdemes korlátozni a mézet terhesség idején? Milyen élelmiszerek lehetnek veszélyesek a várandósság során? A kismamák sokszor ellentmondásos tanácsokat kapnak a terhességgel kapcsolatos […]
A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám túlzásba nem szabad esni a fogyasztásával, mivel a méz kalória- és szénhidráttartalma igencsak magas. Blogposztunkban képet adunk a folyékony aranyban található tápanyagokról, és bemutatunk pár mézes nyalánkságot is. A méz kalóriatartalma és értékes összetevői A méz lényegében tiszta cukor, zsír […]
Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz ugyanolyan finom, mint a folyékony változat. Ha azonban idegenkedik a szemcsésebb állagtól, nagyon egyszerűen ismét lágyabbá, folyósabbá varázsolhatja kedvenc csemegéjét. Máris mutatjuk, mire kell figyelni a kristályos méz felolvasztása kapcsán, és tippeket is adunk, hogyan végezze el a műveletet úgy, […]
A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár lakói szétszélednének. De mitől olyan különleges a királynő, mi a feladata, hogyan nevelik, illetve meddig és hogyan él? Blogposztunkban ismét betekintést nyújtunk a méhek lenyűgözően szervezett életébe. A méhanya különleges fejlődése A méhkirálynőket, méhész nyelven méhanyákat akkor neveli ki a […]
Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám a méz nemcsak ilyenkor válhat be, hanem a megfázásos tünetek enyhítésében is. Melyik méz a legjobb torokfájásra, köhögésre, és miért érdemes kipróbálni a propoliszt is légúti megbetegedések esetén? Miért jó a méz torokfájásra? A méz több mint 200 összetevőből áll, […]
A vásárlók olykor arra gyanakodnak, hogy a méhész cukorral keveri a mézet, illetve a méheit kristálycukorral eteti, ezért jön létre a kristályos, ikrás méz. Ez azonban nincs így, mert a méz kristályosodása teljesen természetes folyamat. Mitől lesz ikrás a méz, melyik fajtamézekre jellemző leginkább a kristályosodás, és hogyan lehet (és szabad) ismét folyékonnyá tenni a […]
A méz és a cukor is édesebbé teszi az ételeket és az italokat, ízük, textúrájuk és tápanyagprofiljuk azonban eltérő. Blogposztunkban megvizsgáljuk a két élelmiszer egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit és hátrányait, és megmutatjuk, hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőlük. Méz vagy cukor? Lássuk, melyik a jobb a választás! Méz vagy cukor: miből áll ez a […]
Minden méz egyedi és megismételhetetlen. A jövő évi virágnektárnak ugyanis nem lesz pontosan olyan az íze, mint az ideinek, mivel az íz attól függ, hogy milyen virágpor áll épp a méhek rendelkezésére. Mégis mi alapján kategorizálhatjuk az egyes mézfajtákat, mik azok a fajtamézek, és milyen különlegességeket érdemes mindenképp kipróbálni? Miben különböznek az egyes mézfajták? A […]
A manukamézet Új-Zélandon és Ausztrália délkeleti részén állítják elő a méhek, amelyek az őshonos leptospermum scoparium bokrot (más néven új-zélandi teafa vagy manukabokor) porozzák be. Milyen hatásokat tulajdonítanak ennek a mézfajtának, és vajon megéri az igencsak borsos árát? A manuka egyedi összetevői A manukabokor levelei évszázadok óta ismertek Új-Zéland és Dél-Ausztrália őslakos törzsei körében gyógyító […]