Méhészeti tudnivalók: Márciusban felpezsdül az élet a méhesben, hiszen méheink legalább annyira unták már a hosszú telet, mint mi, méhészek. Ők is alig várták, hogy újra napfényt láthassanak, érezhessék szárnyukon a friss tavaszi szellőt, és hogy újult erővel, ismét szorgos-lendületes munkához láthassanak, hogy megmutathassák, mire képesek. Az eredmény csodálatos!
De mielőtt munkába állítanánk méhcsaládainkat, vannak olyan tavaszi méhészeti tudnivalók amire érdemes odafigyelni: A február Magyarország egyes részein – de főleg az észak-keleti régióban – nem hozta meg a tisztuló kirepülést. Azt gondolom, nincs okunk aggodalomra, mivel méheink hamar behozzák lemaradásukat. Kedvezőbb a hosszú egyenletes hőmérséklet, mint a nagy szélsőségeket mutató időjárás.
Az egyenletes hosszú hideg időjárás az atka szaporodása szempontjából is kedvezőbb a családokra nézve, mivel később indul meg a fiasítás, és az atka nem képes sokáig fiasítás nélkül megmaradni, s így szaporodni sem. Továbbá a méhek fogyasztása, és ezáltal a bélsaruk is kevesebb.
Dél- Magyarországon viszont mindenhol elkezdtek a méhek fiasítani a januári melegben, ezért a fogyasztás igen nagy, a családok veszélyben vannak! Ezért minden időjárási helyzetben célszerű ellenőrizni a mézkészletet és pótolni, ahol szükséges. Nincs mire várni, ha a család elpusztul, nem sokat ér a finomkodás.

Remélem, hogy a március meghozza a várva várt tavaszt, és ténylegesen is belenézhetünk a kaptárjainkba!
Azóta vágyódom az ilyenkor érezhető, semmihez sem fogható kaptárillat után, mióta beteleltettem a családjaimat. A méheink, ha eddig nem is, hamarosan teljes egészében meg tudják tenni a tisztuló kirepülést, ami több napig is eltarthat. Ha az időjárás kegyes hozzánk, akkor méheink megkezdik a kaptárak belső tisztogatását, kihordják a tél folyamán elhullott társaikat, és a szemetet.
Ekkor már bőven ad virágport a mandula, éger és a nyárfa. Van olyan növény, amely nektárt is termel – például a fűzek –, ez nagyon fontos forrás lehet a méhcsaládok fejlődése során.
Rádi Tibort idézve:
„A fűz a méhek számára olyan, mint gyerek számára az anyatej”
Ahol nincs, ott érdemes fűzre vándorolni. Méhcsaládjaink lendületes fejlődésnek indulnak, az anyák szorgalmasan petéznek, egyre jobban kiterjesztik a fiasítást. Ez az az időszak, amikor leginkább értelme van a jól szigetelt takarásnak, az oldal és a kijáró szűkítésének. Egy jól hőszigetelt kaptárban a méheknek kevesebb energiára van szükségük ahhoz, hogy felfűtsék az életterüket, ez pedig kevesebb mézbe kerül, és a téli méhek élettartama is kitolódik, ami a fejlődő család számára igen jelentős.
A hónap első felében, mikor a hőmérséklet 13°C fölé emelkedik, érdemes a családokon egy futó vizsgálatot ejteni, hogy van-e elegendő élelem a méhcsalád további fejlődéséhez. Ha nincs, akkor ezt cukorlepénnyel, illetve az erre a célra félretett mézes kerettel tudjuk pótolni.
Van, aki ilyenkor már sziruppal végez belső etetést. Etetésre ilyenkor főleg zárt etetők alkalmasak, például a légfékes doboz, vödör, stb. A krajnai méh nem dolgozik minimum-készlet alatt, ha tehát kevés a méz, azt jobb néhány nagyadagú etetéssel pótolni.
Lényeges kérdés, hogy van-e fedett fiasítás és ha igen, milyen a kinézete, hiszen ebből következtethetünk az anya meglétére, és hogy a fiasítás egészségesen történik-e. Ha a fiasítás szemrevételezésekor mindent rendben találunk, akkor az anyát ne is keressük tovább, hanem mihamarabb zárjuk vissza a fészket.
Ha viszont rendellenességet, betegségre utaló jeleket észlelünk családjainkon, azt jegyezzük fel, és mihamarabb orvosoljuk a problémát. A tisztuló repülés, vagy a tavaszi vizsgálat során Nosemára utaló jeleket figyelünk. A kaptárban ürítkező, kijárót összepöttyöző Nosemára gyanús család esetén méhmintát kell venni.
A fertőzés mértékétől függően Nosema elleni gyógyszerrel kezeljük (Nonosz, Fumidil B vagy Nozecid). Családjainkat érdemes havonta bevizsgáltatni Nosemara, más egyéb vírusokra félévente- évente. A mintavételt érdemes a kaptárból több helyről összegyűjteni.

Vegyünk legalább fél kg mintát a kaptársöpredékből. Szedjük össze az elhullott méheket a keretről, – a méhsejtből, a fenékdeszkáról és a kaptár elől, mindezekből 10 dkg- ot. Ha tudunk, élő méheket is küldjünk zárkába. Ezeket gyenge, összeomlás szélén álló családoktól gyűjtsük össze. A kaptár számát a beazonosíthatóság érdekében tüntessük fel a csomagoláson. A mintavételt célszerű az illetékes állatorvos jelenlétében tenni. A mintát az állatorvosi kísérővel együtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság 1149 Budapest, Tábornok u. 2. címre kell elküldeni.
Ne felejtsük el méhésztársak, aki a nemzeti program keretein belül gyógyszer cukortámogatást szeretne igényelni, az március 15-ig juttassa el a megyei szaktanácsadókhoz a megfelelően kitöltött igénylőlapokat.
A tavaszi nagy átvizsgáláskor már tüzetesebben is szemrevételezhetjük családjainkat, és ha a hőmérséklet is engedi, takarítsuk ki a kaptárakat és fertőtlenítsük a fenékdeszkákat. Rakodó kaptár esetében ez nagyon egyszerű!

A reggeli órákban, mikor a méhek össze vannak húzódva és nem mászkálnak az aljdeszkán, emeljük meg a kaptárt és vegyük ki az aljdeszkát. Már az emelés során is tudunk arra következtetni, hogy mennyi élelmük lehet, de a kaptáraljon összegyűlt viaszmorzsa és szemét is sok mindent elárul. Megtudhatjuk, hol helyezkedik el a család: ha még elöl, akkor elegendő élelemmel rendelkeznek, de ha már hátrébb húzódtak, akkor bizony fogytán van az élelem – ilyenkor fontos, hogy beavatkozzunk.
Következtetni lehet a család terjedelmére is: ahány léputcán tartózkodnak, annyi viaszmorzsa-csík látható az aljdeszkán. Azt szoktam mondani, hogy az aljdeszka a család tükre, hiszen az sok mindenről árulkodik. Aljdeszkák cseréjekor odakészítek 10 db tiszta aljdeszkát, kicserélem, majd kitakarítom és lángperzselővel fertőtlenítem és így tovább. Ilyenkor érdemes még száraz takarópárnákat is odakészíteni, hogy az erősen átnedvesedett, és lucskos párnákat frissekre cseréljük.
Ha már a méheinket rendben tudjuk, hagyjuk hadd dolgozzanak serényen, szorgalmasan. Mi pedig gondolkozzunk el az előttünk álló megmérettetésen, mert a munka java csak most kezdődik.
Messzi távlatból nézve olyanok vagyunk, mint a csillagok- legalábbis, ahogy mi látjuk őket- aprócska pontok. Azonban minél közelebb megyünk valamihez, annál nagyobbnak látszik.
Nem az a fontos, hogy mi „pontok” mekkorák vagyunk a világmindenségben, hanem az hogy, milyen tartalommal vagyunk megtöltve.
Elhivatottság, hit, szakmai tudás legyen útitársunk márciusban és az egész évben!
Nem a nagyságra kell törekedni, inkább a jó minőségű belső tartalomra, hiszen ez az, ami értékessé tesz minket saját magunk, embertársaink és Isten szemében is. A szakma hitele a méhészetben is a tartalom és a tudás. Ezek az értékek, töltik fel-, és be méhészetünk mindennapjait.
További bejegyzések
- Matcha latte recept + ízesítési tippekMatcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha latte-val a kávézók kínálatában, ami nem is csoda. Ez a vibráló zöld ital ugyanis nemcsak különleges látványt nyújt, hanem egyedi ízvilágával és jótékony hatásaival is könnyedén levesz bennünket a lábunkról. A matcha latte kifinomultsága, szertartásos múltja és az egészségtudatos életmódba való tökéletes beilleszthetősége […]
- Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástólSokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, hogy méhről vagy darázsról van szó. A két rovar első ránézésre hasonlónak tűnhet, de valójában egészen más a viselkedésük, a megjelenésük, a természetben betöltött szerepükről már nem is beszélve. Ha azonban tudjuk, hogy mire figyeljünk, könnyedén meg tudjuk különböztetni őket – így elkerülhetjük […]
- Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb és alacsonyabb koffeintartalom mögött más és más kávéfajták állnak, melyek eltérő élményt nyújtanak minden kortynál. A két legismertebb fajta, az arabica és a robusta, nemcsak nevükben különböznek, hanem eredetükben, ízprofilukban, sőt, még a termesztési körülményeikben is. Az arabica kávé jellemzői Az arabica kávé […]
- A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippekA cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár sokan úgy gondolják, hogy csak egy kávézóban lehet igazán finom cappuccinót kapni, valójában otthon is könnyedén elkészíthetjük. Egy kis gyakorlással és néhány jól megválasztott eszközzel mi magunk is olyan italt főzhetünk, amely nemcsak finom, de a kávézás élményét is új szintre emeli. Mi […]
További blog bejegyzéseink
Matcha latte recept + ízesítési tippek
Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]
ápr
Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]
ápr
Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]
ápr
A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]
ápr
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]
ápr
A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?
A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]
ápr
Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni
Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]
ápr
A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei
A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]
ápr