height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Méhlegelő

méhlegelő

A méhlegelő a méhek által látogatott olyan növények összessége, amely a méheknek táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat.

A méhészet alapja a méhlegelő, tehát ahol jó a méhlegelő, a méhész ott megfelelő mennyiségű és minőségű mézet tud felmutatni.

A hétköznapi emberek számára a méhlegelő nem feltétlenül bír olyan nagy jelentőséggel, mint a méhészeknek. Mégis, azt gondolom, több figyelmet kellene fordítanunk a természet, a virágzó növények, fák megóvására. Csak akkor láthatjuk továbbra is virágba borulni a mezőket, az erdőket, ha figyelünk és vigyázunk rájuk, amitől valljuk be, kevés szebb látvány van a tavaszi kikelet idején.

A legtöbben sajnos nem ültetnek, telepítenek fákat vagy virágos növényeket, inkább kivágják azokat, így a méhészeknek egyre nehezebb olyan területet találniuk, ahol a méheket legeltetni tudják, ezért is alakultak ki a vándorméhészetek.

Ennek célja, hogy a méhészek tavasztól őszig olyan méhlegelőkre telepítsék le a méheket, ahol mézelő növények találhatóak.

A vándorlás másik oka a fajtaméz gyűjtés, amelyhez szükség van nagy, egybefüggő területekre. Azért is szükséges vándoroltatni a méheket, mert annak ellenére, hogy a méhek röpkörzete elég nagy (314 ha, ha a méhek 1 km-es körzetben repülnek), nem feltétlenül találnak tömegesen virágzó, egybefüggő területeteket.

Hazánk legtöbb méhlegelőjét már feltérképezték, így a méhészeknek már nem kell vaktában keresgélniük. Magyarország egyedülálló ország abban a tekintetben, hogy nálunk található a legnagyobb akácterület, amely három fázisban virágzik.

A három fázisú virágzásnak köszönhetően követni lehet a méhekkel a virágzás menetét.

Vegyünk legalább fél kg mintát a kaptársöpredékből. Szedjük össze az elhullott méheket a keretről, – a méhsejtből, a fenékdeszkáról és a kaptár elől, mindezekből 10 dkg- ot. Ha tudunk, élő méheket is küldjünk zárkába. Ezeket gyenge, összeomlás szélén álló családoktól gyűjtsük össze. A kaptár számát a beazonosíthatóság érdekében tüntessük fel a csomagoláson. A mintavételt célszerű az illetékes állatorvos jelenlétében tenni. A mintát az állatorvosi kísérővel együtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság 1149 Budapest, Tábornok u. 2. címre kell elküldeni.

Ne felejtsük el méhésztársak, aki a nemzeti program keretein belül gyógyszer cukortámogatást szeretne igényelni, az március 15-ig juttassa el a megyei szaktanácsadókhoz a megfelelően kitöltött igénylőlapokat.

A tavaszi nagy átvizsgáláskor már tüzetesebben is szemrevételezhetjük családjainkat, és ha a hőmérséklet is engedi, takarítsuk ki a kaptárakat és fertőtlenítsük a fenékdeszkákat. Rakodó kaptár esetében ez nagyon egyszerű!

További bejegyzések

 • A méhméreg terápiás lehetőségei
  Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, és hogyan kezeljük a tüneteket?
 • A méhek élete: vadméhek Magyarországon
  A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a vadméhekről, és hogyan segíthetünk a méhek védelmében egyszerű módszerekkel?
 • A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése
  A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos munkájuknak. Ezek a társas lények összetett családstruktúrában élnek, amelyben az anya, a dolgozók és a herék együttműködve biztosítják a kolónia túlélését. Blogposztunk betekintést nyújt a háziméhek életébe, felépítésébe és fajtáiba, hogy jobban megérthessük e különleges rovarok világát. A háziméhek élete Háziméh (apis mellifera), […]
 • Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye
  Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben már méhkaptárak nyújtanak számukra komfortos lakhelyet. Hogyan fejlődtek a méhlakások az utóbbi évszázadokban, és milyen részekből áll a méhkaptár? Cikkünkben ismét betekintést adunk a méhészkedés és a méhek csodálatos világába.  A méhlakások története az oduktól a modern kaptárakig A nyugati mézelő méheknek természetüknél […]

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]