Méhlegelő

méhlegelő

A méhlegelő a méhek által látogatott olyan növények összessége, amely a méheknek táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat.

A méhészet alapja a méhlegelő, tehát ahol jó a méhlegelő, a méhész ott megfelelő mennyiségű és minőségű mézet tud felmutatni.

A hétköznapi emberek számára a méhlegelő nem feltétlenül bír olyan nagy jelentőséggel, mint a méhészeknek. Mégis, azt gondolom, több figyelmet kellene fordítanunk a természet, a virágzó növények, fák megóvására. Csak akkor láthatjuk továbbra is virágba borulni a mezőket, az erdőket, ha figyelünk és vigyázunk rájuk, amitől valljuk be, kevés szebb látvány van a tavaszi kikelet idején.

A legtöbben sajnos nem ültetnek, telepítenek fákat vagy virágos növényeket, inkább kivágják azokat, így a méhészeknek egyre nehezebb olyan területet találniuk, ahol a méheket legeltetni tudják, ezért is alakultak ki a vándorméhészetek.

Ennek célja, hogy a méhészek tavasztól őszig olyan méhlegelőkre telepítsék le a méheket, ahol mézelő növények találhatóak.

A vándorlás másik oka a fajtaméz gyűjtés, amelyhez szükség van nagy, egybefüggő területekre. Azért is szükséges vándoroltatni a méheket, mert annak ellenére, hogy a méhek röpkörzete elég nagy (314 ha, ha a méhek 1 km-es körzetben repülnek), nem feltétlenül találnak tömegesen virágzó, egybefüggő területeteket.

Hazánk legtöbb méhlegelőjét már feltérképezték, így a méhészeknek már nem kell vaktában keresgélniük. Magyarország egyedülálló ország abban a tekintetben, hogy nálunk található a legnagyobb akácterület, amely három fázisban virágzik.

A három fázisú virágzásnak köszönhetően követni lehet a méhekkel a virágzás menetét.

Vegyünk legalább fél kg mintát a kaptársöpredékből. Szedjük össze az elhullott méheket a keretről, – a méhsejtből, a fenékdeszkáról és a kaptár elől, mindezekből 10 dkg- ot. Ha tudunk, élő méheket is küldjünk zárkába. Ezeket gyenge, összeomlás szélén álló családoktól gyűjtsük össze. A kaptár számát a beazonosíthatóság érdekében tüntessük fel a csomagoláson. A mintavételt célszerű az illetékes állatorvos jelenlétében tenni. A mintát az állatorvosi kísérővel együtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság 1149 Budapest, Tábornok u. 2. címre kell elküldeni.

Ne felejtsük el méhésztársak, aki a nemzeti program keretein belül gyógyszer cukortámogatást szeretne igényelni, az március 15-ig juttassa el a megyei szaktanácsadókhoz a megfelelően kitöltött igénylőlapokat.

A tavaszi nagy átvizsgáláskor már tüzetesebben is szemrevételezhetjük családjainkat, és ha a hőmérséklet is engedi, takarítsuk ki a kaptárakat és fertőtlenítsük a fenékdeszkákat. Rakodó kaptár esetében ez nagyon egyszerű!

További bejegyzések

 • Erdei méz: különleges ízvilág és jótékony hatások egyben
  A méhek összegyűjtik a nektárt a virágokból, hogy mézet készítsenek, igaz? Nem egészen. Az erdei mézhez ugyanis a méhek nemcsak az erdei virágok nektárját, hanem a mézharmatot is felhasználják. Hogy mi is az a mézharmat, és hogyan készül az erdei méz, azt megtudhatja ebből a blogposztból, amelyben arra is kitérünk, hogy miért is érdemes kipróbálni ezt a csodálatos … Bővebben
 • Fenyőméz és mézharmat: az erdők különleges kincsei
  Miért olyan egészséges a fenyőméz, és mi köze van a mézharmathoz? Miért érdemes kipróbálni ezt a különleges csemegét, ha szeretjük a fűszeres, markáns ízeket, amelyek az erdő legjavát nyújtják? Cikkünkben sorra vesszük a fenyőméz egészségügyi előnyeit, de kitérünk arra is, hogyan készül ez a ritka finomság, és miként érdemes fogyasztani. A fenyőméz készítése és a mézharmat Meglepő tény, … Bővebben
 • Mézes arcpakolás a friss és ragyogó arcbőrért
  A méz egyre inkább előtérbe kerül a természetes szépségápolás kötelező kellékei között. Ez a 100 százalékban természetes anyag puhítja és ragyogóvá teszi a bőrt, és még számos gyógyító tulajdonsággal bír. Miért érdemes kipróbálni a mézes arcpakolást, és hogyan fogjon hozzá az elkészítéséhez? Cikkünkben végignézzük a méz bőrre gyakorolt jótékony hatásait, és adunk néhány tippet is, hogy kikeverhesse magának … Bővebben
 • Magyarország legszebb állattenyésztő birtoka 2023-ban: Mézes Gergő Méhészete
  Magyarország gazdag vidéki kincseinek egyik legfényesebb gyöngyszeme idén Mézes Gergő Méhészete lett, amely megnyerte a “Magyarország Legszebb Állattenyésztő Birtoka” díjat. Ez a kiváló kitüntetés méltó elismerése annak az elkötelezettségnek és szorgalomnak, amellyel Mézes Gergő és csapata gondozza a méhcsaládokat és terjeszti a méz szeretetét. Mézes Gergő Méhészetének története a család hagyományain és a természet iránti szenvedélyen alapul. A … Bővebben