A méhlegelőről röviden - Mézes Gergő Méhészete
Sclerosis multiplex kezelése
Márciusi emlékeztető
2017-03-10
 

A méhlegelő a méhek által látogatott olyan növények összessége, amely a méheknek táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat.


A méhészet alapja a méhlegelő, tehát ahol jó a méhlegelő, a méhész ott megfelelő mennyiségű és minőségű mézet tud felmutatni.

A hétköznapi emberek számára a méhlegelő nem feltétlenül bír olyan nagy jelentőséggel, mint a méhészeknek. Mégis, azt gondolom, több figyelmet kellene fordítanunk a természet, a virágzó növények, fák megóvására. Csak akkor láthatjuk továbbra is virágba borulni a mezőket, az erdőket, ha figyelünk és vigyázunk rájuk, amitől valljuk be, kevés szebb látvány van a tavaszi kikelet idején.

A legtöbben sajnos nem ültetnek, telepítenek fákat vagy virágos növényeket, inkább kivágják azokat, így a méhészeknek egyre nehezebb olyan területet találniuk, ahol a méheket legeltetni tudják, ezért is alakultak ki a vándorméhészetek.
 
 
Ennek célja, hogy a méhészek tavasztól őszig olyan méhlegelőkre telepítsék le a méheket, ahol mézelő növények találhatóak.
A vándorlás másik oka a fajtaméz gyűjtés, amelyhez szükség van nagy, egybefüggő területekre. Azért is szükséges vándoroltatni a méheket, mert annak ellenére, hogy a méhek röpkörzete elég nagy (314 ha, ha a méhek 1 km-es körzetben repülnek), nem feltétlenül találnak tömegesen virágzó, egybefüggő területeteket.

Hazánk legtöbb méhlegelőjét már feltérképezték, így a méhészeknek már nem kell vaktában keresgélniük. Magyarország egyedülálló ország abban a tekintetben, hogy nálunk található a legnagyobb akácterület, amely három fázisban virágzik.
A három fázisú virágzásnak köszönhetően követni lehet a méhekkel a virágzás menetét.
 
 
A három fázis szerint beszélhetünk: korai akácról, közép akácról, és kései akácról. A három féle akác közötti különbség a tengerszint feletti magasságtól függ.
Míg a korai akácot az alföldi és nyírségi területekről gyűjtik, addig a közép akácot a dombosabb, a kései akácot pedig a hegyvidékes vidékeken.
Nagy jelentőséggel bírnak a napraforgóval és repcével beültetett területek is.
A méhek fejlődésének szempontjából elengedhetetlen a virágpor gyűjtése. Tavasszal virágporban bővelkedő növények például a mogyoró, az éger, a fűz, a gyümölcsvirágok. Nyáron a mustár, a facélia, a napraforgó, és a hárs biztosítja a kellő mennyiségű energiabombát, míg ősszel a szolidágó.

A méhlegelő értékét többek között a méhek által gyűjthető nektár, valamint a virágpor mennyisége mutatja meg. A hőmérsékleti viszonyok, a csapadék, és talaj állapota is befolyásolja a legelő értékét.
Ezek miatt, a különböző földrajzi területeken más és más méhlegelőkkel találkozhatunk.

Addig, amíg óvjuk környezetünket, a méheknek lesz lehetőségük „mézet készíteni” számunkra.
Lepd meg párodat egy 2 éjszakás kikapcsolódással a Mézes Vendégházban!
Klassz ajándék karácsonyra, igazi élmény, amire örökké emlékezni fog! - Igénybe vehető, januártól!
Klassz ajándékötlet
karácsonyra!
1000 Ft BÓNUSZ AZ ELSŐ VÁSÁRLÁSHOZ
Ennyivel kevesebb a számla, vagy több méz fér az árba!
Ha legalább 8000 forintért vásárol.
Kérje a kuponkódot, vásárláskor pedig érvényesítse a pénztár oldalon.
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat

Elfogadom, hogy a mezesgergo.hu e-mailt küldjön nekem