Méhlegelő

méhlegelő

A méhlegelő a méhek által látogatott olyan növények összessége, amely a méheknek táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat.

A méhészet alapja a méhlegelő, tehát ahol jó a méhlegelő, a méhész ott megfelelő mennyiségű és minőségű mézet tud felmutatni.

A hétköznapi emberek számára a méhlegelő nem feltétlenül bír olyan nagy jelentőséggel, mint a méhészeknek. Mégis, azt gondolom, több figyelmet kellene fordítanunk a természet, a virágzó növények, fák megóvására. Csak akkor láthatjuk továbbra is virágba borulni a mezőket, az erdőket, ha figyelünk és vigyázunk rájuk, amitől valljuk be, kevés szebb látvány van a tavaszi kikelet idején.

A legtöbben sajnos nem ültetnek, telepítenek fákat vagy virágos növényeket, inkább kivágják azokat, így a méhészeknek egyre nehezebb olyan területet találniuk, ahol a méheket legeltetni tudják, ezért is alakultak ki a vándorméhészetek.

Ennek célja, hogy a méhészek tavasztól őszig olyan méhlegelőkre telepítsék le a méheket, ahol mézelő növények találhatóak.

A vándorlás másik oka a fajtaméz gyűjtés, amelyhez szükség van nagy, egybefüggő területekre. Azért is szükséges vándoroltatni a méheket, mert annak ellenére, hogy a méhek röpkörzete elég nagy (314 ha, ha a méhek 1 km-es körzetben repülnek), nem feltétlenül találnak tömegesen virágzó, egybefüggő területeteket.

Hazánk legtöbb méhlegelőjét már feltérképezték, így a méhészeknek már nem kell vaktában keresgélniük. Magyarország egyedülálló ország abban a tekintetben, hogy nálunk található a legnagyobb akácterület, amely három fázisban virágzik.

A három fázisú virágzásnak köszönhetően követni lehet a méhekkel a virágzás menetét.

Vegyünk legalább fél kg mintát a kaptársöpredékből. Szedjük össze az elhullott méheket a keretről, – a méhsejtből, a fenékdeszkáról és a kaptár elől, mindezekből 10 dkg- ot. Ha tudunk, élő méheket is küldjünk zárkába. Ezeket gyenge, összeomlás szélén álló családoktól gyűjtsük össze. A kaptár számát a beazonosíthatóság érdekében tüntessük fel a csomagoláson. A mintavételt célszerű az illetékes állatorvos jelenlétében tenni. A mintát az állatorvosi kísérővel együtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság 1149 Budapest, Tábornok u. 2. címre kell elküldeni.

Ne felejtsük el méhésztársak, aki a nemzeti program keretein belül gyógyszer cukortámogatást szeretne igényelni, az március 15-ig juttassa el a megyei szaktanácsadókhoz a megfelelően kitöltött igénylőlapokat.

A tavaszi nagy átvizsgáláskor már tüzetesebben is szemrevételezhetjük családjainkat, és ha a hőmérséklet is engedi, takarítsuk ki a kaptárakat és fertőtlenítsük a fenékdeszkákat. Rakodó kaptár esetében ez nagyon egyszerű!

További bejegyzések

 • Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek?
  A vásárlók olykor arra gyanakodnak, hogy a méhész cukorral keveri a mézet, illetve a méheit kristálycukorral eteti, ezért jön létre a kristályos, ikrás méz. Ez azonban nincs így, mert a méz kristályosodása teljesen természetes folyamat. Mitől lesz ikrás a méz, melyik fajtamézekre jellemző leginkább a kristályosodás, és hogyan lehet (és szabad) ismét folyékonnyá tenni a mézet? Blogposztunkban ezekre… Read more: Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek?
 • Méz vagy cukor: melyik a jobb választás?
  A méz és a cukor is édesebbé teszi az ételeket és az italokat, ízük, textúrájuk és tápanyagprofiljuk azonban eltérő. Blogposztunkban megvizsgáljuk a két élelmiszer egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit és hátrányait, és megmutatjuk, hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőlük. Méz vagy cukor? Lássuk, melyik a jobb a választás! Méz vagy cukor: miből áll ez a két anyag? A… Read more: Méz vagy cukor: melyik a jobb választás?
 • Mézfajták és jellegzetes tulajdonságaik
  Minden méz egyedi és megismételhetetlen. A jövő évi virágnektárnak ugyanis nem lesz pontosan olyan az íze, mint az ideinek, mivel az íz attól függ, hogy milyen virágpor áll épp a méhek rendelkezésére. Mégis mi alapján kategorizálhatjuk az egyes mézfajtákat, mik azok a fajtamézek, és milyen különlegességeket érdemes mindenképp kipróbálni? Miben különböznek az egyes mézfajták? A különböző mézfajták alapvetően… Read more: Mézfajták és jellegzetes tulajdonságaik
 • Manuka, az új-zélandi mézkülönlegesség
  A manukamézet Új-Zélandon és Ausztrália délkeleti részén állítják elő a méhek, amelyek az őshonos leptospermum scoparium bokrot (más néven új-zélandi teafa vagy manukabokor) porozzák be. Milyen hatásokat tulajdonítanak ennek a mézfajtának, és vajon megéri az igencsak borsos árát? A manuka egyedi összetevői A manukabokor levelei évszázadok óta ismertek Új-Zéland és Dél-Ausztrália őslakos törzsei körében gyógyító erejükről, így nem… Read more: Manuka, az új-zélandi mézkülönlegesség