A mézek közül a napraforgóméz az egyik leggyakoribb fajta, mely Magyarországon is igen kedvelt. Termelése az elsők közé tartozik az országban. A napraforgóméz jellegzetes aranysárga színével, finom ízével és aromás illatával kitűnik a többi mézfajta közül. Ráadásul az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is igen kedvelt a fogyasztók körében.
Napraforgóméz, avagy az egyik leggyakoribb magyar méz
A napraforgóméz széles körben ismert és népszerű, hiszen a méhek a napraforgó növényéből nyerik. A növény hosszú ideig, akár 2-3 hétig is sárgára színezi a vidéki tájat, ami miatt sokan ismerik. Főként a dél-magyarországi síkságok napraforgótábláiról származik.
A napraforgóméz jellemzői
A napraforgómézet általában az év nyári időszakában takarítják be, amikor a napraforgó virágzik. Az íze és színe azonban változó lehet, attól függően, hogy milyen területről származik. Általában azonban aranysárga színű, lágy, finom, kellemes ízű, és aromás illatú méz. Nagyjából egy-két hét alatt képes bekristályosodni. Ha hosszabb ideig tároljuk, a napraforgóméz két részre válhat: a felső réteg folyékony marad, míg az alsó rész kristályos szerkezetű lesz. A napraforgóméz savas kémhatású, pH-értéke 3,6-4,5 között változhat. Víztartalma 17-19 százalék körül alakul.
A napraforgóméz fogyasztása
A napraforgóméz többféle módon is fogyasztható. Kiváló ízesítő lehet tea vagy a kávé mellé, de a reggeli pirítósra kenve is kiváló választás. Készíthetünk vele süteményeket, fagyit, vagy akár öntettel is feldobhatjuk az ételeinket. Kellemes, különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, az aromákat intenzívebbé varázsolja. A napraforgóméz további nagy előnye, hogy nemcsak finom, de egészséges is.
A napraforgóméz hatásai
A napraforgóméz jótékony hatással bír az egészségre. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert. Emellett a napraforgóméz antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Allergia vagy egyéb érzékenység esetén érdemes orvossal konzultálni a mézfogyasztásról. A normális napi adagot pedig egyébként sem érdemes túllépni, így tartsuk magunkat a jól ismert mondáshoz: “jóból is megárt a sok!”
Értékelések
Még nincsenek értékelések.