A gesztenyeméz előállításához a méheknek a szelídgesztenyefákról kell begyűjteniük a nektárt egy rövid, júniusban kezdődő virágzási időszakban.
Mit kell tudni a szelídgesztenyéről?
A Délkelet-Európából származó szelídgesztenye, más néven édes vagy európai gesztenye, a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarországon fenyőkkel tarkított szelídgesztenyésekre leginkább az Alpokalján, a Kőszegi- és a Soproni hegységben bukkanhatunk, de megtalálhatóak még a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is. A gesztenyefák az akác után virágoznak, június-júliusban, és mivel a meleget kedvelik, tőlünk északabbra már ritkán érnek be.
A szelídgesztenye várható élettartama akár több száz év is lehet, Kőszeg környékén például 5-600 éves fákban is gyönyörködhetünk. A rendkívül finom és a téli időszakban értékes csemegének számító termése a kupacsban, egyfajta burokban bújik meg, és szeptember és november között érik be. Makkja, vagyis maga a gesztenye felhasználható pirítva, illetve pürésítve desszertként tálalva, de megszárítva és megőrölve gesztenyelisztet is készítenek belőle palacsintákhoz, kekszekhez és süteményekhez.
A gesztenyeméz hatása és jellemzői
A szelídgesztenye-méz sűrű, világosbarna, sárgásbarna fajtaméz, amely nehezen kristályosodik.
- Színe azon is múlik, hogy milyen más nektár, mézharmat keveredik bele, hiszen színtiszta gesztenyeméz nem létezik a különféle erdei növénykultúrák együttélése miatt.
- Emellett egy esetlegesen elhúzódó gesztenyevirágzás során a méhek más virágport is belehordhatnak a gesztenyemézbe, például napraforgót, amelynek virágzása a gesztenyét szorosan követi.
- Nem is beszélve arról, hogy a gesztenyeméz enyhén kesernyés lenne önmagában, ezért más fajtamézzel keverjük, hogy íze kellemesebb legyen a fogyasztók számára.
A gesztenyeméz mire jó, és hogyan használjuk fel?
A gesztenyeméz jótékony hatásai közé sorolhatjuk a nyálkahártya nyugtatását, ami miatt köhögéscsillapításra is beválik, emellett
- rendszeres fogyasztás esetén megakadályozza a trombózisok kialakulását,
- de a visszértágulatok mérséklésére is használható,
- sőt, visszértágulatnál, érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható.
Ajánlott még vérszegénység és kimerültség esetén is, ami magas ásványianyag-tartalmának és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. Érdemes kipróbálni teába, joghurtba keverve, de akár a mézeskalácsot is gazdagíthatjuk aromás ízével, amely a diós, gesztenyés változatoknak igencsak jól fog állni.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.