Akár meleg tejjel, akár a reggeli vajas kenyérre kenve, a méz egy egészséges finomság a benne található antioxidánsoknak köszönhetően, illetve az antibakteriális tulajdonságai miatt. Milyen idős kortól fogyaszthatják a kicsik, és miért nem szabad mézet adni a babáknak? Blogposztunkban minden kérdést megválaszolunk méz gyerekeknek témakörben.
Miért nem kaphatnak mézet a csecsemők?
A 12 hónaposnál kisebb babáknál a méz egy ritka, de súlyos betegséggel, a botulizmussal hozható összefüggésbe, amit egy Clostridium botulinum elnevezésű baktérium spóráinak való kitettség okoz. Ezek a spórák jelen lehetnek a talajban és a porban, de a mézbe is belekerülhetnek. Bár a felnőttek és a nagyobb gyerekek emésztőrendszere képes megküzdeni velük, a csecsemők immunrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy megakadályozza a spórák szaporodását és a méreganyagok képződését.
A botulizmus tünetei a következők lehetnek:
- Székrekedés.
- Szopási nehézségek.
- Gyenge sírás.
- Izomgyengeség vagy petyhüdtség.
- Légzési nehézség.
Fontos, hogy 1 éves kor alatt kerüljük az összes mézes terméket, legyen szó akár mézes süteményről, vagy bármilyen feldolgozott méztartalmú élelmiszert a botulizmus veszélye miatt, mivel a Clostridium botulinum spórái meglehetősen hőállóak.
Tipp: Várandósság alatt viszont nyugodtan fogyasztható a méz, hiszen a felnőtteknek nem okoznak gondot az említett baktériumok. Erről a témáról a Méz terhesség idején című cikkünkben írtunk bővebben.
Mikortól adható a méz gyerekeknek?
A méz kisgyerekeknek 1 éves kor után adható. Kezdetben érdemes, mint minden új dolgot, lassanként, kis mennyiségekkel bevezetni, például
- kiskanálnyit a kicsi joghurtjához adni,
- csepegtetve pirítósra vagy a gabonapehelyre tenni belőle,
- almaszeletekre csorgatni vagy
- a zabkásához keverni.
Mint sok más élelmiszer, a méz is okozhat allergiás tüneteket. A mézallergiát azonban gyakran nem maga a méz, hanem a virágpor váltja ki. Az allergiás reakció tipikus jelei többnyire az arc viszketése, különösen a száj körül vagy a száj belsejében, a könnyező szem, az orrfolyás és a gyomor-bélrendszeri panaszok, de súlyos esetekben anafilaxiás sokk is felléphet.
Miért jó választás a propoliszos méz a gyerekeknek?
A propolisz természetes fertőtlenítő és antibakteriális hatású, ami erősítheti a gyerekek immunrendszerét, és segíthet a megfázásos betegségek megelőzésében. A PropoKids – Propoliszos száj és torokfertőtlenítő spray nemcsak finom, hanem egészséges választás is lehet, különösen az őszi-téli időszakban, amikor a légúti fertőzések gyakoribbak.
Sokszor kérdezik tőlünk, hogy melyik a legjobb méz a gyerekeknek? A kicsik számára a termelői, hőkezelés nélküli méz az ideális választás, mivel ez tartalmazza a legtöbb tápanyagot, vitamint és antioxidánst. Az akácméz kifejezetten ajánlott, mivel enyhe íze van és jól emészthető.
Fajtamézek és mézkülönlegességek Mézes Gergő Méhészetéből
Mi lesz még a gyerekek kedvence a mézes finomságok közül? Az édes gyümölcsökből készült mézes szörpjeinket jó szívvel ajánljuk üdítőként, a mézes nyalókáink pedig igazi ínyencségek a kicsik számára. A propoliszos nyalókákat, amelyek beválhatnak akár torokfájás esetén is, többféle ízben készítjük, így mindenki megtalálhatja közöttük a kedvencét. Fulladásveszély miatt azonban a nyalókákat 3 éves kor alatt nem ajánljuk.
Ha közvetlenül a termelőtől szeretne hamisítatlan mézet szeretne vásárolni, nézzen szét webshopunkban, ahol számos mézkülönlegességet is talál, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk: a gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő és a virágpor, melyek mindegyikét beszerezheti nálunk.
További blog bejegyzéseink
Matcha latte recept + ízesítési tippek
Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]
ápr
Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]
ápr
Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]
ápr
A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]
ápr
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]
ápr
A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?
A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]
ápr
Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni
Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]
ápr
A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei
A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]
ápr