height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

A méz terhesség idején biztonsággal fogyasztható egészséges várandósság alatt.

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, egészséges terhesség során nem árt sem az anyának, sem a születendő gyermekének. Hogyan lehetséges ez, és milyen esetekben érdemes korlátozni a mézet terhesség idején?

Milyen élelmiszerek lehetnek veszélyesek a várandósság során?

A kismamák sokszor ellentmondásos tanácsokat kapnak a terhességgel kapcsolatos kérdésben, így például arról is, hogy mit lehet és mit nem lehet biztonsággal fogyasztani. 

A főbb kockázati tényezők közé tartoznak:

  • Toxoplasma gondii, ami egy parazita, és a nem eléggé átsütött húsban, a mosatlan zöldségekben és a szennyezett macskaalmokban található meg.
  • Listeria monocytogenes, ami egy olyan baktérium, és például a pasztőrözetlen tejtermékeket szennyezheti, de a hűtőszekrényben is elszaporodhat.
  • A higany, ami egy nehézfém, és bizonyos halfajokban található meg.

Ezek a toxinok súlyos betegségeket okozhatnak, és befolyásolhatják a baba fejlődését, ezért a terhesség alatt kerülni vagy korlátozni kell bizonyos ételek és italok fogyasztását. 

A méz azonban nem tartozik a kerülendő élelmiszerek közé, mivel az egészséges felnőtt emésztőrendszer képes kezelni a mézben lévő baktériumokat, amelyek megbetegíthetik a csecsemőket egy ritka betegséggel, a botulizmussal. Még ha a baktériumnak sikerülne is átverekednie magát a gyomron, a kutatások értelmében kevés az esélye, hogy a méhlepényen keresztül eljutna a magzathoz.

Mikor fogyasztandó korlátozottan a méz terhesség idején?

Bár a méz fogyasztása terhesség alatt biztonságosnak mondható egészséges várandósság alatt, bizonyos tényezőket érdemes figyelembe venni a kockázatok kizárása érdekében.

  • A cukorbetegség bármely formájával – beleértve a terhességi diabéteszt is – küzdő kismamáknak figyelniük kell a cukor- és szénhidrátbevitelre, amibe a méz is beletartozik. A túl sok cukor vagy szénhidrát ugyanis kimozdíthatja a glükózszintet a normál tartományból, ami súlyos vércukorproblémákhoz vezethet.
  • A terhesség alatti gyomor- és bélrendszeri problémáknál, például refluxnál vagy emésztési zavaroknál szintén óvatosnak kell lenni a mézzel. Crohn-betegség, gyulladásos bélbetegség esetén jobb kerülni a mézet, mivel ilyenkor a szervezet fogékonyabb lehet a mézben lévő, botulizmust okozó fertőzésre.

Miben segíthet a méz a terhesség alatt?

Mivel vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerről beszélünk, a méz hatása a kutatások és a tapasztalatok szerint is számos módon segítheti a kismamákat.

  • Csökkentheti a gyulladást a szervezetben.
  • Antibakteriális hatása lehet.
  • Segíthet a köhögés kezelésében.
  • Enyhítheti az emésztési problémákat.

A mézben található természetes cukor gyors energiabombát jelent, ami különösen hasznos lehet alacsony energiaszint és fáradtság esetén. Fontos azonban, hogy a fentiek csak az ellenőrzött forrásból származó termelői mézekre vonatkoznak. A hamisított mézek viszont veszélyt jelenthetnek a kismamák és a magzat egészségére is!

Méz a terhesség alatt? Igen, általában lehet fogyasztani.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből

Bár kismamaként is érdemes odafigyelni a kalóriákra, a mézes finomságok mértékkel fogyasztva hasznos tápanyagokat szolgáltatnak a várandósság során is. A mézes gyömbér például remekül beválhat terhességi hányinger esetén is. Próbálja ki mézkülönlegességeinket és fajtamézeinket, amelyek közül minimézeket is választhat, ha többféle ízzel is megismerkedne hamisítatlan, termelői mézeink közül.