height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia árak az adott terméktől, illetve a kezelés fajtájától függnek.

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek és kezelések tartoznak a körébe, és milyen hatásokat tulajdonítanak ezeknek a természetes módszereknek?

Az apiterápia jelentése és múltja

Az apiterápia kifejezés a latin ‘apis’ méh és a görög ‘therapeia’, gondozni, ápolni, kezelni szavak összetételéből ered, és a méhészeti termékek, a propolisz, a méhméreg, méhviasz, a méz, a méhpempő, a virágpor, valamint a kaptárlevegő és a méhek által keltett biorezonanciát (amit a kaptárlevegős faházban is lehet érezni….) alternatív gyógyászati felhasználását foglalja magában.

A méhészeti termékek évezredek óta minden jelentős kultúrában fontos szerepet töltenek be a népi gyógyászat területén. Történetük 6000 évvel ezelőtt az indiánoknál kezdődött, akik a mézet és a propoliszt használták sebgyógyításra. Négyezer évvel ezelőtt az egyiptomiak pedig már széles körben használtak méhészeti termékeket gyógyászati célokra. A modern alternatív gyógyászati gyakorlatot Dr. Beck Bodog magyar orvosnak tulajdonítják, aki 1935-ben alkotta meg a „méhméreg-terápia” kifejezést, amely azóta is népszerű kezelésként szolgál például ízületi panaszok esetén.

Apiterápiás termékek és eszközök

Az apiterápiás célra használt termékek többsége egy méhfajtól származik, méghozzá az Apis mellifera, azaz a házi méh fajától. 

  • Méz

A méz valószínűleg a legismertebb méhészeti termék, amelyet a virágok nektárjából és növényi nedveiből a méhek állítanak elő. A méz kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban (kálium, nátrium, kalcium és magnézium) és vitaminokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin), továbbá 19 aminosavat, fehérjéket, ásványi sókat, illóolajokat, fontos enzimeket és egyéb bioaktív anyagok tartalmaz.

Tipp: Szeretne többet tudni a méznek tulajdonított jótékony hatásokról? Olvassa el A méz hatása a kutatások és a tapasztalatok szerint című cikkünket hasznos információkért.

  • Méhméreg

A dolgozó méhek mérget termelnek, hogy megvédjék magukat és kaptárjaikat. A méhek a szúrás során befecskendezik a mérget a támadójukba, amely proteineket, zsírokat, szerves savakat, illó olajokat, különféle ásványi sókat és vizet tartalmaz. Hatóanyagai közül az egyik legfontosabb a hisztamin, amely bőrpírt okoz, és megnyitja a kapillárisokat. A kezelés megkezdése előtt allergiatesztet kell végezni, mivel a méreg erős allergiás reakciót válthat ki. A méhméreg erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és jótékony hatással lehet a bőr és az immunrendszer egészségére, emellett segíthet a reumás ízületi gyulladáson és a krónikus fájdalmon is.

  • Méhpempő

A méhek tápanyagban gazdag méhpempőt választanak ki, hogy életük első napjaiban táplálják lárváikat, amelyeket álcáknak nevezünk. Ezt követően csak a méhkirálynő folytatja a méhpempő fogyasztását. Míg a munkásméhek általában 6-8 hétig, addig a méhkirálynők akár 3-5 évig is élhetnek. Nem is csoda, hiszen a méhpempő gazdag B-vitaminokban, fehérjékben és antioxidánsokban, nagy vitamintartalmának köszönhetően pedig táplálja a sejteket.

Tipp: Kíváncsi, mire jó a méhpempő? Olvassa el A méhpempő szedésének, fogyasztásának hatásai és előnyei című cikkünket is további izgalmas tényekért.

  • Propolisz

A propolisz egy ragacsos anyag, amelyet a méhek növényi gyantákból állítanak elő. Fertőtlenítő és antimikrobiális hatású, a méhek pedig arra használják, hogy a kaptárak belsejét megóvják a baktérium- és gombafertőzésektől. A propolisz fogyasztásának egészségügyi hatásai című blogposztunkban részletesen körbejárjuk a lehetséges gyógyhatások témakörét.

  • Virágpor

A virágport a dolgozó méhek gyűjtik be a növényekről. Ez az anyag nemcsak fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, hanem aminosavakban is gazdag, ráadásul a 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne. 

Tipp: Böngéssze át a Virágpor szedése, fogyasztása és hatásai: a szuperélelmiszer című cikkünket, amelyben kitérünk a virágpor általános roboráló és gyulladáscsökkentő tulajdonságaira is.

  • Méhviasz

A méhek méhviaszt készítenek a lép építéséhez, valamint a méz és a virágpor tárolásához. Ezt a méhészeti terméket általában kozmetikai készítményekben használják gyulladáscsökkentő és antikbakteriális hatása miatt, de csomagolóanyagok készítéséhez, méhviaszos kendőként is tökéletesen beválik víztaszító tulajdonságai miatt.

Az apiterápia hatása és a kaptárlevegős terápia

A méhek szorgos munkájuk során szárnyaikkal olyan légáramot hoznak létre, amely a kaptárban 90%-os páratartalmat és 35 fokos hőmérsékletet hoz létre. Ebbe a vízgőzzel telített levegőbe többek között illatanyagok, illóolajok, flavonoidok és fenolok keverednek. A méhészek már régóta felismerték, hogy a méhkaptárból kiszabaduló levegő jótékony tulajdonságokkal bír, amelyet például légúti allergiák, hörghurut, arcüreggyulladás, szív- és keringési betegségek, valamint krónikus fejfájás kezelésére használnak.

A kaptárlevegős házak aljában méhek élnek kaptárakban, amelyek csak kifelé repülnek, befelé védett a tér, így csak a koncentrált kaptárlevegőt és a méhek által keltett rezgést és zümmögést lehet élvezni, amit szorongás és alvászavar esetén is érdemes kipróbálni.

Az apiterápia Magyarországon is népszerű.

Természetes méhészeti termékek a Mézes Gergő Méhészetéből

A fentebb ismertetett gyógyhatású méhészeti termékek, így például a méhpempő, a virágpor és a propolisz mindegyikét megtalálhatja webshopunkban. Érdemes ellátogatni apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol ki lehet próbálni a kaptárlevegős faházat, azaz a Zümiházat is egy kis lélekemelő felfrissülésért. Ha pedig valamilyen kuriózumra vágyik, kóstolja meg mézkülönlegességeinket és fajtamézeinket, amelyek közül minimézeket is választhat, ha többféle ízzel is megismerkedne hamisítatlan, termelői mézeink közül.