height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő ára.

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár lakói szétszélednének. De mitől olyan különleges a királynő, mi a feladata, hogyan nevelik, illetve meddig és hogyan él? Blogposztunkban ismét betekintést nyújtunk a méhek lenyűgözően szervezett életébe.

A méhanya különleges fejlődése

A méhkirálynőket, méhész nyelven méhanyákat akkor neveli ki a méhcsalád, amikor a kolónia rajzás útján szétválik, vagy amikor az előző királynő elpusztul, de a méhanyát a kora (feromon hiánya) miatt is lecserélhetik, ez utóbbit nevezzük csendes váltásnak. A felnevelés a dolgozó méhekhez hasonlóan megtermékenyített petékből történik, ám a dolgozók lárváival ellentétben az anyák a lárvaszakasz teljes időtartama alatt méhpempővel táplálkoznak, és saját, függőlegesen elhelyezett anyabölcsőben nevelkednek. 

Az új anyabölcső létrehozására vonatkozó döntést a dolgozók hozzák meg, ha az üzenetközvetítéshez szükséges feromon koncentrációja a küszöbérték alá csökken, ami többnyire akkor következik be, ha a méhcsalád létszáma erőteljesen megnövekedett, vagy ha a méhkirálynő megöregedett vagy megbetegedett.

Hogy néz ki a méhkirálynő?

A méhkirálynő az egyetlen ivarérett nőstény a méhcsaládban. Potroha lényegesen hosszabb, mint a dolgozóké és heréké, feladata pedig a petézés, azaz az utánpótlás biztosítása és a kaptár életének feromonnal történő irányítása a kolónia fenntartása érdekében. A dolgozókhoz hasonlóan a királynőnek is van fullánkja, de azt csak a riválisok megölésére használja, hiszen a család egyszerre akár több méhanyát is nevelhet, nekik pedig meg kell küzdeniük a pozícióért, mivel egy kolóniában egyszerre csak egy aktív méhkirálynő lehet.

A méhkirálynő mérete és színe

A méhkirálynő csaknem kétszer nagyobb, mint a dolgozók, és határozottan erőteljes potrohhal bír. Méhpempő fogyasztásán alapuló étrendje nemcsak különleges megjelenéséért, hanem hosszú élettartamáért is felelős, hiszen akár 3-5 évig is életben maradhat, ami az átlagos dolgozók 40, maximum 200 napjához képest jelentős különbség. 

Bár a méhanya potroha méretesebb a kaptár többi lakójához képest, a többezres tömegben mégsem lehet egykönnyen kiszúrni, ezért az egyszerűbb azonosíthatóság kedvéért a méhészek különböző színekkel festik be a királynő torát. Az adott színek utalnak a rovar korára is, mivel a kolónia erejének biztosítása érdekében bizonyos időnként cserélni kell őket.

A méhanya élete és munkássága

A fiatal királynő nagyjából egy hetes korában kirepül, hogy több herével is párosodjon. E nászrepülések során a magtarisznyájába gyűjti a herék spermáját, és 2-3 nap elteltével megkezdi a petézést. Egy egészséges méhanya akár 1500-2000 petét is képes lerakni naponta, ami nagyjából a saját testsúlyának megfelelő mennyiség. Ez a teljesítmény a méhpempő elképesztő tápanyagtartalmának köszönhető. A peték lehetnek megtermékenyítettek (ebből lesznek a dolgozók vagy szükség esetén az új anyák), illetve megtermékenyítetlenek (ebből pedig herék kelnek ki): az utódok neméről a méhanya dönt.

A királynő fő feladata, a peték lerakása mellett, hogy feromonokat is kibocsásson, ami gátolja a többi nőstényt, vagyis a dolgozókat a szaporodásban, és biztosítja a kommunikációt az egész kolóniával. A méhek rövid időn belül rájönnek, hogy a királynőjük elpusztult, ha nem érzik a feromonokat, ilyenkor ha lehetséges, új királynőt próbálnak nevelni a pótlására. 

Mivel kockázatos lehet csupán a méhekre bízni a méhanya nevelését, hiszen számos környezeti és egyéb tényező is befolyásolhatja a folyamatot, a méhészek többnyire természetes és tervezett módon is részt vesznek az anyanevelésben, hiszen így biztosított leginkább a következő termelékeny nemzedék létrejötte.

A méhkirálynő színe a méhészek általi jelölésre utal.

Méhpempő és egyéb finomságok a Mézes Gergő Méhészetéből

A méhpempő nemcsak az anyaméhekre van rendkívül jó hatással, hiszen ezt a különleges méhészeti terméket a hagyományos gyógyászatban is évszázadok óta használják erős antibakteriális, vírusellenes és immunrendszert erősítő képessége miatt. Ha többet szeretne tudni erről a varázslatos anyagról, olvassa el A méhpempő szedésének, fogyasztásának hatásai és előnyei című cikkünket hasznos információkért. 

Ha pedig felkeltettük érdeklődését, próbálja ki tiszta méhpempőnket, illetve válogasson hamisítatlan, termelői fajtamézeink közül, amelyeket a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik még méhpempőn kívül a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban