height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

A kristályos méz felolvasztása könnyen és gyorsan.

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz ugyanolyan finom, mint a folyékony változat. Ha azonban idegenkedik a szemcsésebb állagtól, nagyon egyszerűen ismét lágyabbá, folyósabbá varázsolhatja kedvenc csemegéjét. Máris mutatjuk, mire kell figyelni a kristályos méz felolvasztása kapcsán, és tippeket is adunk, hogyan végezze el a műveletet úgy, hogy a méz megőrizze értékes összetevőit.

A méz kristályosodása

A méz egy több mint 70%-ban cukrokból és 17-19%-ban vízből álló, túltelített oldat. Mivel a víz ezt a cukormennyiséget természetes módon, külső hatás, például enzimek vagy hő nélkül nem képes megtartani, a méz kikristályosodik, hogy egy stabilabb állapotot érjen el.

Számos tényező befolyásolja, hogy a méz milyen gyorsan sűrűsödik be.

 • Hűvösebb hőmérsékleten gyorsabban zajlik le a folyamat, ezért érdemes elkerülni a méz hűtőben tárolását.
 • A mézben lévő cukrokat elsősorban a glükóz és a fruktóz adja. A glükóz kevésbé oldódik vízben, így egy magasabb glükóztartalmú méz (pl. a repceméz vagy a napraforgómézgyorsabban kristályosodik.
 • virágpor és a méhviasz, amelyek a természetes mézekben kisebb-nagyobb mértékben előfordulnak, szintén hozzájárulnak a kristályosodás folyamatához.

Tipp: Ha szeretne többet tudni a sűrűsödés folyamatáról és okairól, olvassa el a Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek? című blogposztunkat bővebb információkért, illetve tekintse meg Facebook-oldalunkon közzétett videónkat, amelyet a kristályosodásról készítettünk.

A kristályos méz felolvasztása biztonságos módon

Mire lesz szüksége az olvasztáshoz? Csupán egy hőmérőre, egy fazékra és egy üveg- vagy kerámiaedényre. FONTOS: A méz melegítésénél nem szabad meghaladni a 40 °C-t, mivel ennél magasabb hőfoknál károsodnak az értékes tápanyagok és enzimek. 

 1. Tegye az üveges mézet egy nagyobb üveg- vagy kerámiatálba.
 2. Melegítsen fel egy fazék vizet 40 °C-ra. Ehhez használhat hőmérős vízforralót, illetve sous vide főzőt vagy egyéb konyhai hőmérőket.
 3. Öntse a meleg vizet a tálba az üveg mézhez, miközben ügyeljen arra, hogy a víz szintje a fedél alatt maradjon, mivel nem lenne szerencsés, ha véletlenül víz kerülne a mézes üvegbe.
 4. Hagyja a mézes üveget az edényben állni. Időnként keverje meg, amíg a méz fel nem olvad.
 5. Ha van otthon elektromos légkeveréses sütője akkor azt 40 C fokra beállítva 1 óra alatt folyékonnyá válik a kristályos méz.

Erre ügyeljen a kristályos méz olvasztása során 

 • Az üveget mindig jobb melegíteni, mint a műanyagot, ezért javasoljuk, hogy a mézet lehetőleg helyezze át egy üvegedénybe a melegítéshez, mivel a műanyag melegítésekor kis mennyiségű vegyi anyag kerülhet az élelmiszerbe.
 • Kerülje a mikrohullámú sütő használatát a méz olvasztásakor. A mikrohullámú sütő ugyanis nem egyenletesen melegít, a méz pedig felforrhat, ami tönkreteheti a jótékony enzimeket, és befolyásolhatja a termék ízét.
 • A mézet csak egyszer vagy kétszer szabad felolvasztani, mivel a többszöri felmelegítés kárt tehet a minőségben. Nagy mennyiségű kristályosodott méz esetén vegyen ki egy adagot az üvegből, és csak annyit olvasszon fel, amennyire épp szüksége van.
A méz kristályosodás oka a méz különleges szerkezetében rejlik.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből

Ha jobban kedveli a folyékony állagú mézeket, válasszon például akácmézetédesharmat mézet vagy gesztenyemézet hamisítatlan termelői fajtamézeink közül, mivel ezek nem szilárdulnak meg olyan gyorsan. 

A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban

Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.