Méz kristályosodás: miért sűrűsödnek be a fajtamézek?

A méz kristályosodás teljesen természetes folyamat.

A vásárlók olykor arra gyanakodnak, hogy a méhész cukorral keveri a mézet, illetve a méheit kristálycukorral eteti, ezért jön létre a kristályos, ikrás méz. Ez azonban nincs így, mert a méz kristályosodása teljesen természetes folyamat. Mitől lesz ikrás a méz, melyik fajtamézekre jellemző leginkább a kristályosodás, és hogyan lehet (és szabad) ismét folyékonnyá tenni a mézet? Blogposztunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A méz kristályosodásának folyamata

A méz 85 százalékban cukorból, 15-20 százalékban vízből és egyéb összetevőkből, többek közt enzimekből és ásványi anyagokból áll. Tisztán kémiai szempontból a méz tehát cukor és víz oldata. Mivel azonban egyes cukorfajták nem oldódnak olyan jól vízben, egy bizonyos koncentráció elérésekor kristályokat képeznek, ami különösen gyorsan megtörténik a glükózzal, amely például a repceméz nagy részét alkotja.

A kevesebb glükózt és több fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmazó mézeknél tovább tart a megszilárdulás. Ide tartozik például az akácméz, az édesharmat méz, de a gesztenyeméz is hónapokig folyékony maradhat. A méz kristályosodása a benne található glükóz és fruktóz arányon túl a tárolási hőmérséklettől és a mézben lévő egyéb anyagok – például viaszdarabok, virágpor – mennyiségétől is függ.

A boltokban sok helyen kapható alig kristályosodó virágméz, ami arra utal, hogy a terméket magas hőmérsékletnek tették ki, azaz a kristályosodás hiánya ilyen esetekben a csökkent minőségre utalhat. A magasabb hőmérséklet ugyanis elpusztítja a méz értékes összetevőit, ami az ízre is hatással bír. Fontos tudni, hogy kikristályosított méz semmiképpen sem rosszabb. Ellenkezőleg: ha egy méz kristályosodik, az a természetességének a jele. 

Kristályos méz: ezek a fajták hajlamosabbak az ikrásodásra

A repceméz és a napraforgóméz a pergetés után 2-4 héttel már kikristályosodik, ami cseppet sem von le az beltartalmi értékeikből, mivel a halmazállapot változása csupán fizikai jelenség. A kristályos mézet ráadásul apró szemcsézettsége miatt remekül lehet használni a torok tisztítására, hiszen a kristályok képesek megszabadítani a torkot a felgyülemlett hurottól.

Tipp: Szeretne többet tudni erről a két kiváló, gyorsan kristályosodó fajtamézről? Olvass el a Napraforgóméz hatásai: a kellemes és aromás ízvilágú méz, illetve A repceméz egészségre gyakorolt hatásai: a titkos gyógyír című blogposztjainkat további hasznos információkért.

A kikristályosodott méz fogyasztása

Ha a méz megszilárdult az üvegben, vízfürdőben újra folyékonnyá teheti. Ehhez öntsön vizet egy edénybe, tegye bele a mézet, és óvatosan melegítse fel a vizet, ami nem lehet 40 °C-nál forróbb, különben a fontos összetevők, például az enzimek tönkremennek a mézben. Az időnkénti kevergetés segít a gyorsabb olvadásban.

A mézek nemcsak különböző gyorsasággal kristályosodnak, hanem különböző méretű kristályokat is képezhetnek. Míg egyes mézek nagyon finoman kristályosodnak, más mézek nagyobb kristályokat képezhetnek. Minél durvábbak a kristályok, annál keményebbé válik a méz, ennek megelőzése érdekében ezért sok méhész készít krémmézeket, amelyek lágyabb, fogyaszthatóbb, cseppmentes verziót jelentenek. Ehhez néhány napon keresztül naponta többször, néhány percen át kell keverni a mézet, amely így megőrzi állagát, és később sem kristályosodik tovább.

Az ikrás méz ugyanolyan remek tulajdonságokkal bír, mint a folyékony változatok.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből

Megkóstolná gondosan készített kristályos, krémes mézeinket, vagy inkább egy folyékony változatot választana? Válogasson hamisítatlan, termelői fajtamézeink közül, amelyeket a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban

Ha pedig a méhek izgalmas világa is érdekli, látogasson el hozzánk Vizsolyba, ahol felejthetetlen méhészeti élményprogramon vehet részt! Megmutatjuk, hogyan élnek és dolgoznak együtt a méhek, Mézmúzeumunkban pedig képet adunk a méhészet múltjáról és jelenéről. Ha már nálunk jár, nem érdemes kihagyni a Mézes Vendégházat sem a gyógyító kaptárlevegős faházzal, amely igazi felüdülés azoknak, akik szeretnék visszanyerni lelki békéjüket a természet csendjében.