Napraforgóméz hatásai: a kellemes és aromás ízvilágú méz

Napraforgó méz

A mézek közül a napraforgóméz az egyik leggyakoribb fajta, mely Magyarországon is igen kedvelt. Termelése az elsők közé tartozik az országban. A napraforgóméz jellegzetes aranysárga színével, finom ízével és aromás illatával kitűnik a többi mézfajta közül. Ráadásul az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is igen kedvelt a fogyasztók körében.

Napraforgóméz, avagy az egyik leggyakoribb magyar méz

A napraforgóméz széles körben ismert és népszerű, hiszen a méhek a napraforgó növényéből nyerik. A növény hosszú ideig, akár 2-3 hétig is sárgára színezi a vidéki tájat, ami miatt sokan ismerik. Főként a dél-magyarországi síkságok napraforgótábláiról származik.

Napraforgó méz mire jó

A napraforgóméz jellemzői

A napraforgómézet általában az év nyári időszakában takarítják be, amikor a napraforgó virágzik. Az íze és színe azonban változó lehet, attól függően, hogy milyen területről származik. Általában azonban aranysárga színű, lágy, finom, kellemes ízű, és aromás illatú méz. Nagyjából egy-két hét alatt képes bekristályosodni. Ha hosszabb ideig tároljuk, a napraforgóméz két részre válhat: a felső réteg folyékony marad, míg az alsó rész kristályos szerkezetű lesz. A napraforgóméz savas kémhatású, pH-értéke 3,6-4,5 között változhat. Víztartalma 17-19 százalék körül alakul.

A napraforgóméz fogyasztása

A napraforgóméz többféle módon is fogyasztható. Kiváló ízesítő lehet tea vagy a kávé mellé, de a reggeli pirítósra kenve is kiváló választás. Készíthetünk vele süteményeket, fagyit, vagy akár öntettel is feldobhatjuk az ételeinket. Kellemes, különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, az aromákat intenzívebbé varázsolja. A napraforgóméz további nagy előnye, hogy nemcsak finom, de egészséges is.

A napraforgóméz hatásai

A napraforgóméz jótékony hatással bír az egészségre. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert. Emellett a napraforgóméz antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Napraforgó méz hatásai

Allergia vagy egyéb érzékenység esetén érdemes orvossal konzultálni a mézfogyasztásról. A normális napi adagot pedig egyébként sem érdemes túllépni, így tartsuk magunkat a jól ismert mondáshoz: “jóból is megárt a sok!”

Napraforgóméz beszerzése hazai termelőtől

Ajánlott megbízható méhésztől vásárolni a mézet. Azok, akik hazai, természetes mézet vesznek, ritkán csalódnak a termékekben. Mi egyenesen a Zemplén lábától kínáljuk mézkülönlegességeinket.

A napraforgóméz üveges formában kapható webshopunkban, 45-250-500-950 g kiszerelésben is. Ha különféle termelői mézeket szeretne vásárolni, böngéssze széles választékunkat!

Amennyiben méhészetünk világa még jobban érdekli, látogasson el hozzánk, hiszen nálunk található az ország első, egyedi mézmúzeuma, és stílusos vendégházunkban is megszállhat több napra családjával, barátaival. Ha bármilyen kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal, szívesen segítünk!