height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Méhpempő a gyermekáldás elősegítésére

Méhpempő terhesség

A természetes megoldások iránti igény és érdeklődés egyre inkább növekszik, és a méhpempő egyike a természetes összetevőknek, amelyeket számos egészségügyi előnye miatt használnak. Az egyik fő előnye pedig a gyermekáldás elősegítése lehet, a nők mellett pedig a férfiak számára is igen kedvező hatásai lehetnek.

A méhpempő hatásai

A méhpempőben található 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic sav) antibakteriális, gombaölő és vírusellenes hatása elősegíti az immunrendszer erősödését és segíthet a káros szabadgyökök semlegesítésében. A bőr egészségének javítása, a stressz csökkentése és az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatások is előfordulhatnak. A vérkeringés, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a csontok, izmok egészségének fenntartásában is szerepet játszhat, valamint az égési sebek gyors és hegmentes gyógyulásának elősegítője.

A méhpempő túlzott fogyasztása azonban allergiás reakciókat okozhat, mint például bőrkiütések, arcduzzanat, vérnyomásesés, asztmás roham, hányás és hasmenés, és néha akár anafilaxiás sokkot is. Az allergiás reakció kockázata nem ismert a lakosságban, de nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál a személyeknél, akik más allergiával rendelkeznek. Ezért fontos orvos véleményét kérni a méhpempő alkalmazása előtt és a lehetséges kockázatokkal tisztában lenni.

A méhpempő szedéséről, fogyasztásáról és hatásairól egy másik bejegyzésben is részletesen írtunk.

Méhpempő teherbeesés

Méhpempő terhesség

Hazánkban és a fejlett országokban is a házaspárok mintegy 15%-a küzd meddőséggel, amely arányosan növekszik az életkorral. A meddőség egyik legfájdalmasabb következménye az, hogy a gyermekre vágyó párok számára lecsökken a természetes úton történő teherbeesés esélye. Azonban a méhpempő hozzájárulhat a sikeres fogantatáshoz.

A meddőség okainak fele a női szervezetben, 35%-ban pedig a férfiaknál keresendő, 10%-ban mindkét félben, és 5%-ban az ok teljesen ismeretlen. Sajnos a férfiak termékenysége is folyamatosan csökken.

A méhpempő tehát nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is hasznos lehet. De először nézzük meg, hogyan segítheti a teherbeesést, majd a terhesség alatt miképp érdemes fogyasztani.

Méhpempő teherbeesés

Az egészséges hormonműködés kulcsfontosságú a terhesség létrejöttéhez. A méhpempő természetes módon befolyásolhatja a hormonokat, és klinikai kísérletek bizonyítják, hogy hatékony lehet a meddőség kezelésében. A méhpempő növeli a tesztoszteron szintet a vérben, ami elősegítheti az endokrin alapú meddőség vagy impotencia kezelését férfiaknál. Emellett javíthatja a női meddőséget is, növelve a luteinizáló hormonok szintjét a vérben, ami elősegíti az ovulációt.

Ajánlott a méhpempő fogyasztása a rendszertelen menstruációs ciklussal vagy gyengén működő petefészkekkel rendelkező nők számára is. Női meddőség esetén ajánlott háromszor 28 napos kúrát tartani, 1-2 gramm méhpempőt fogyasztva reggel éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt, majd egy 28 napos szünetet tartani és ismételni. Rendszertelen ciklus esetén ajánlott folyamatosan fogyasztani a méhpempőt szünetek nélkül.

Méhpempő terhesség alatt

A méhpempő fogyasztása terhesség alatt biztonságos, kivéve az utolsó 1,5-2 hónapot, amikor ajánlott abbahagyni. Különösen az első 3 hónapban ajánlott a fogyasztása, mivel magzatvédő hatása lehet, és akár a vetélést is megakadályozhatja. Szülés után is folytatható a fogyasztása, mivel serkenti a tejtermelést az újdonsült anyáknál, és a szoptatás révén a kisbabák szervezetét is feltölti fontos ásványi anyagokkal. Ajánlott napi 1 gramm méhpempő fogyasztása terhesség alatt, éhgyomorra, étkezés előtt legalább fél órával.

Legyen szó teherbeesésről, terhesség alatti méhpempő szedésről, mindenképpen egyeztessenek orvossal!

Méhpempő férfiaknak

A méhpempő hatása a férfiakra is pozitív, mivel vitamin- és ásványi anyag-tartalma hozzájárul több fontos funkcióhoz, mint például az egészséges haj és bőr fenntartása (szelén, cink, A-vitamin), az idegrendszer és az immunrendszer működése (réz, C-vitamin, szelén, cink), a termékenység és szaporodás (cink), a spermatermelés (szelén) segítése, a vér normál tesztoszteron szintjének fenntartása (cink), valamint a normál pszichológiai működés elősegítése (C-vitamin).

Méhpempő férfiaknak

Tiszta, valódi méhpempő babát váróknak

A tiszta méhpempő tehát hozzájárulhat a termékenység és a reproduktív egészség javításához, a babatervezés része lehet, hiszen hasznos segítséget nyújthat a gyermekáldás előkészítésében. Számtalan “méhpempő babavárás sikertörténet” létezik. A méhészetünkből vásárolt méhpempő eddig már több, mint 600 baba megfoganását segítette elő. Mindig javasolt azonban orvosi véleményt kikérni, mielőtt valaki méhpempőt szed.

Méhészetünkben megtalálható továbbá mézből készült gyógyhatású termékeink széles skálája, amivel megőrizhető a mindennapi egészség.

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]