Mi van akkor, ha a kávé mézzel készül, és nem cukorral vagy édesítőszerrel? Milyen típusú kávékat érdemes így ízesíteni? A kitűnő mézes kávé titka!
Miért egészségesebb a mézes kávé?
Nézzük meg először, hogy mik a méz hatásai, és, hogy mi az a tulajdonsága, ami miatt érdemes a cukrot mézre cserélni.
A méz hatásai
Mire jó a méz?
- Támogatja az immunrendszert: A mézben található antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek erősíteni az immunrendszert.
- Gyulladáscsökkentő hatása van: A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás, a torokgyulladás, a köhögés és a torokfájás tüneteit.
- Sebek gyógyítására is használták: A méz antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a bőr sérüléseinek gyógyulásában, sebek, égési sérülések és sebészeti beavatkozások utáni gyógyulásban.
- Javítja az emésztést, nem terheli a beleket: A méz enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztés javításában, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémák, például a gyomorégés és a hasmenés tüneteinek enyhítésében.
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index (rövidítve: GI) azt jelenti, hogy egyes cukortartalmú élelmiszereknek mekkora a vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve. Ez egyben azt is megmutatja, hogy az egyes cukrok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben.
- ha a glikémiás index magas, akkor a vércukorszint gyorsan emelkedhet az étel elfogyasztása után,
- ha pedig alacsony, akkor a szervezet lassabban, egyenletesebben szívódik fel, így a szervezetnek van ideje lebontani a cukrot.
A méznek, bár más élelmiszerekhez képest magas a glikémiás indexe, a kristálycukorhoz viszonyítva viszont jóval alacsonyabb. Tehát nem terheli meg úgy a szervezetet, mint egy tasaknyi cukor a kávéva.
Kávé mézzel: tippek
- Hagyd hűlni egy kicsit a kávédat, mielőtt beleteszed a mézet. Ha túl forró kávéba teszed, akkor a méz enzimjei elbomlanak, így veszít jótékony hatásaiból.
- Válassz kevésbé savas mézet: az akácméz nem annyira savas, a repceméz pedig lúgosító hatású.
- És persze: vásárolj kiváló minőségű kávét – mi a KoffeinBox kávé webshopot javasoljuk!
Ha pedig kipróbálnál egy igazi mézkülönlegességet, akkor tekintsd meg a kávés mézünket.
További blog bejegyzéseink
Méhsejt tudnivalók: mi az, hogy néz ki?
Mi az a méhsejt? A méhsejt a méhek által készített, viaszból felépített szerkezet, amelyet a [...]
jan
Mennyi ideig áll el a méz?
A méz az egyik legtermészetesebb és legtartósabb élelmiszer, amelyet az emberiség már ősidők óta használ. [...]
jan
Fahéjas méz: Az ízletes gyógyító kincs
A fahéjas méz nem csupán ínycsiklandó finomság, hanem egy olyan remek párosítás, amely számtalan jótékony [...]
dec
Méz kutyáknak: Egészséges vagy sem?
A méz évszázadok óta az egyik legnépszerűbb természetes édesítőszer, és egyben gyógyír az emberek számára. [...]
dec
Méz gyerekeknek: a csecsemőknek tilos, de mikortól szabad?
A méz amellett, hogy finom édesség, egészséges is, a benne található antioxidánsoknak és az antibakteriális [...]
nov
A méz rekedtség ellen is kiváló házi gyógymód lehet
A rekedtség általában megfázásos betegségek tüneteként jelentkezik, de számos más probléma is okozhatja. Ilyen esetekben [...]
nov
Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség
A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó [...]
okt
Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?
Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet [...]
okt