height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Kávé mézzel: érvek a mézes kávé mellett

Kávé mézzel

Mi van akkor, ha a kávé mézzel készül, és nem cukorral vagy édesítőszerrel? Milyen típusú kávékat érdemes így ízesíteni? A kitűnő mézes kávé titka!

Miért egészségesebb a mézes kávé?

Nézzük meg először, hogy mik a méz hatásai, és, hogy mi az a tulajdonsága, ami miatt érdemes a cukrot mézre cserélni. 

A méz hatásai

Mire jó a méz? 

  • Támogatja az immunrendszert: A mézben található antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek erősíteni az immunrendszert.
  • Gyulladáscsökkentő hatása van: A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás, a torokgyulladás, a köhögés és a torokfájás tüneteit.
  • Sebek gyógyítására is használták: A méz antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a bőr sérüléseinek gyógyulásában, sebek, égési sérülések és sebészeti beavatkozások utáni gyógyulásban.
  • Javítja az emésztést, nem terheli a beleket: A méz enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztés javításában, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémák, például a gyomorégés és a hasmenés tüneteinek enyhítésében.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (rövidítve: GI) azt jelenti, hogy egyes cukortartalmú élelmiszereknek mekkora a vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve. Ez egyben azt is megmutatja, hogy az egyes cukrok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben. 

  • ha a glikémiás index magas, akkor a vércukorszint gyorsan emelkedhet az étel elfogyasztása után,
  • ha pedig alacsony, akkor a szervezet lassabban, egyenletesebben szívódik fel, így a szervezetnek van ideje lebontani a cukrot. 

A méznek, bár más élelmiszerekhez képest magas a glikémiás indexe, a kristálycukorhoz viszonyítva viszont jóval alacsonyabb. Tehát nem terheli meg úgy a szervezetet, mint egy tasaknyi cukor a kávéva. 

Kávé mézzel: tippek

  • Hagyd hűlni egy kicsit a kávédat, mielőtt beleteszed a mézet. Ha túl forró kávéba teszed, akkor a méz enzimjei elbomlanak, így veszít jótékony hatásaiból. 
  • Válassz kevésbé savas mézet: az akácméz nem annyira savas, a repceméz pedig lúgosító hatású. 
  • És persze: vásárolj kiváló minőségű kávét – mi a KoffeinBox kávé webshopot javasoljuk!

Ha pedig kipróbálnál egy igazi mézkülönlegességet, akkor tekintsd meg a kávés mézünket.

További blog bejegyzéseink

Méhsejt tudnivalók: mi az, hogy néz ki?

Mi az a méhsejt? A méhsejt a méhek által készített, viaszból felépített szerkezet, amelyet a [...]

Mennyi ideig áll el a méz?

A méz az egyik legtermészetesebb és legtartósabb élelmiszer, amelyet az emberiség már ősidők óta használ. [...]

Fahéjas méz: Az ízletes gyógyító kincs

A fahéjas méz nem csupán ínycsiklandó finomság, hanem egy olyan remek párosítás, amely számtalan jótékony [...]

Méz kutyáknak: Egészséges vagy sem?

A méz évszázadok óta az egyik legnépszerűbb természetes édesítőszer, és egyben gyógyír az emberek számára. [...]

Méz gyerekeknek: a csecsemőknek tilos, de mikortól szabad?

A méz amellett, hogy finom édesség, egészséges is, a benne található antioxidánsoknak és az antibakteriális [...]

A méz rekedtség ellen is kiváló házi gyógymód lehet

A rekedtség általában megfázásos betegségek tüneteként jelentkezik, de számos más probléma is okozhatja. Ilyen esetekben [...]

Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség

A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó [...]

Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?

Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet [...]