height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Kávé mézzel: érvek a mézes kávé mellett

Kávé mézzel

Mi van akkor, ha a kávé mézzel készül, és nem cukorral vagy édesítőszerrel? Milyen típusú kávékat érdemes így ízesíteni? A kitűnő mézes kávé titka!

Miért egészségesebb a mézes kávé?

Nézzük meg először, hogy mik a méz hatásai, és, hogy mi az a tulajdonsága, ami miatt érdemes a cukrot mézre cserélni. 

A méz hatásai

Mire jó a méz? 

  • Támogatja az immunrendszert: A mézben található antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek erősíteni az immunrendszert.
  • Gyulladáscsökkentő hatása van: A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás, a torokgyulladás, a köhögés és a torokfájás tüneteit.
  • Sebek gyógyítására is használták: A méz antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a bőr sérüléseinek gyógyulásában, sebek, égési sérülések és sebészeti beavatkozások utáni gyógyulásban.
  • Javítja az emésztést, nem terheli a beleket: A méz enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztés javításában, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémák, például a gyomorégés és a hasmenés tüneteinek enyhítésében.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (rövidítve: GI) azt jelenti, hogy egyes cukortartalmú élelmiszereknek mekkora a vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve. Ez egyben azt is megmutatja, hogy az egyes cukrok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben. 

  • ha a glikémiás index magas, akkor a vércukorszint gyorsan emelkedhet az étel elfogyasztása után,
  • ha pedig alacsony, akkor a szervezet lassabban, egyenletesebben szívódik fel, így a szervezetnek van ideje lebontani a cukrot. 

A méznek, bár más élelmiszerekhez képest magas a glikémiás indexe, a kristálycukorhoz viszonyítva viszont jóval alacsonyabb. Tehát nem terheli meg úgy a szervezetet, mint egy tasaknyi cukor a kávéva. 

Kávé mézzel: tippek

  • Hagyd hűlni egy kicsit a kávédat, mielőtt beleteszed a mézet. Ha túl forró kávéba teszed, akkor a méz enzimjei elbomlanak, így veszít jótékony hatásaiból. 
  • Válassz kevésbé savas mézet: az akácméz nem annyira savas, a repceméz pedig lúgosító hatású. 
  • És persze: vásárolj kiváló minőségű kávét – mi a KoffeinBox kávé webshopot javasoljuk!

Ha pedig kipróbálnál egy igazi mézkülönlegességet, akkor tekintsd meg a kávés mézünket.