Virágpor szedése, fogyasztása és hatásai: a szuperélelmiszer

Virágpor

A virágporra és a pollenre sokan allergiásak, tüsszögnek tőle egész nap. Ennek ellenére egy igazán természetes fehérjeforrásról, egészséges táplálékról van szó. Hiszen a virágpor fogyasztása számos pozitív hatással járhat. Sokkal több, mint egy szaporító eszköz a növények számára. Az emberi szervezetnek is egy valóságos szuperélelmiszert jelenthet.

Mi az a virágpor?

A virágpor egy finom por állagú bioaeroszol, ami a virágos növények szaporodási folyamatában a megporzás során jön létre. A virágpor a szél vagy a méhek segítségével eljut más virágokba, ahol megtermékenyíti azokat és elősegíti az új növények növekedését.

A méhek főleg a virágporral táplálkoznak, mivel ez biztosítja számukra a szükséges fehérjét, vitaminokat és nyomelemeket. Bár a nektár és a méz energiát biztosítanak a méhek számára a szénhidrátok formájában, ezek nem teljes értékű táplálékok, így a méheknek szükségük van a virágporra is. De az ember számára is igazi szupertáplálék lehet.

A méhek által gyűjtött virágpor ugyanis rengeteg

  • vitamint,
  • ásványi anyagot,
  • növényi tápanyagot,
  • enzimet és
  • antioxidánst

tartalmaz, amelyek mind fontosak az emberi szervezet számára.  Az enzimek és antioxidánsok például segítik az emésztést és hatékonyabban segítenek a tápanyagok felszívódásában. Ezenkívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtek számára a szabadgyökök okozta károsodástól, amelyek krónikus betegségekhez vezethetnek, mint például a rák, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór.

Mindent egybevéve tehát, a virágpor egy szuperélelmiszer, amely széles körű egészségügyi előnyöket kínál. Segíthet a testünknek a legjobban működni. Legyen szó emésztés javításáról, az immunrendszer erősítéséről vagy gyulladás csökkentéséről, egy igazi természetes gyógyír. Tehát, amikor legközelebb méhet látunk virágok körül, emlékezzünk arra, hogy nem csak beporoznak, hanem egy szuperélelmiszert is gyűjtenek számunkra.

Virágpor szedése

Virágpor fogyasztása és szedése

A virágport évszázadok óta használják gyógyászati célokra, de a modern kutatások is kimutatták, hogy

  • gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és
  • segíthet enyhíteni az allergiás tüneteket is,

mivel kis mennyiségű virágporokat tartalmaz különböző növényekből, amelyek segíthetnek a testnek felépíteni az allergiával szembeni ellenálló képességét.

A virágpor az emésztőrendszerben szívódik fel szinte bármiféle erőfeszítés nélkül. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott vegetáriánusoknak, sportolóknak, vagy szinte bárkinek, aki nem allergiás a pollenre. Összetétele rendkívül komplex, és teljesen természetes, ami nagyon jótékony hatással van a szervezetünkre.

A nyers virágpor fehérjetartalma például tömegarányosan 12-40% is lehet. Kiegyensúlyozott aminosav-spektrummal rendelkezik, ezért kitűnő fehérjeforrás az emberek, a legtöbb emlős és a madarak számára is. Különösen gazdag pantoténsavban (B5 vitamin), B2- és B3-vitaminokban. Több mint 25 féle nyomelem található meg benne, amelyek fedezik az emlősök napi szükségletét.

Egy teáskanálnyi virágpor tápanyagtartalma megfelel egy nagy adag zöldségnek, így ha nem tudsz megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani naponta, akkor egy teáskanál virágpor segíthet drasztikusan javítani az étrended tápanyagellátását. Ez egy remek módja lehet az idősebb vagy beteg emberek étrend-kiegészítésének is. A nyers virágpor nagyon hatékony energizáló élelmiszer, és könnyen emészthető, mivel természetes eredetű. Antibakteriális összetevői pedig tovább fokozzák az ellenálló képességet a kórokozókkal szemben.

A virágpor szedése során az ideális napi adag körülbelül 1-2 teáskanál. Kezdjük kis mennyiséggel és fokozatosan növeljük az adagot, hogy a szervezetünk hozzászokjon a virágporhoz. Fogyasztása reggel ajánlott, üres gyomorra, vagy étkezés előtt egy-két órával. Érdemes lehet mellé propoliszt, méhpempőt, vagy selyemfűmézet is adagolni.

A virágpor hatása az emberi szervezetre

A virágpor tehát az egyik legjobb természetes fehérjeforrás. Számos pozitív hatással rendelkezik az emberi szervezetre. Gazdag fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek támogatják az egészséges test- és sejtfunkciókat, mint például:

  • erősíti az immunrendszert
  • segít csökkenteni az allergiás tüneteket
  • javítja a sportteljesítményt
  • támogatja a fogyást
  • javítja a mentális egészséget
  • segít csökkenteni a gyulladást
  • támogatja a szív- és érrendszer egészségét
  • javítja az emésztést
  • támogatja a máj egészségét
  • csökkenti az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát

Fontos viszont megjegyezni, hogy a virágporra és a pollenre sokan allergiásak, ezért javasolt a fogyasztás előtt orvossal konzultálni.

Sportoláshoz is kiváló

Kutatások bizonyítják, hogy a virágpornak izomépítő hatása van. De az is tudományosan alátámasztott, hogy a virágpor lerövidíti az intenzív testmozgás utáni helyreállási időszakot. A sportolóknál továbbá edzés után segít hamarabb visszaállítani a helyes pulzusszámot, vérnyomást.

A virágpor 25%-a fehérje, így ideális izomépítéshez, izomtömeg megtartásához. Sok antioxidánst is tartalmaz, így védi az izmokat az intenzív edzések során. Izzadás közben nagy mennyiségű ásványi anyag távozik a szervezetből, amit a virágporral hatékonyan tudunk pótolni.

Virágporos méz

A virágporos méz olyan édesítőszer, ami egyesíti a méz és a virágpor egymást erősítő hatásait. A virágporral dúsított méz kiváló forrása a fehérjének, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak. Segíti a legyengült szervezet helyreállítását. Fogyasztása szintén előnyös lehet az immunrendszer erősítése és a légzőszervi problémák enyhítése szempontjából. A méz meglazítja a virágpor apróbb szemcséit, ezáltal könnyebben felszívódóvá teszi a benne lévő hatóanyagokat a szervezet számára.

Virágporos méz

Virágpor beszerzése

Törekedjünk rá, hogy a megvásárolt virágpor tiszta és friss legyen, illetve ne tartalmazzon adalékanyagokat. Szerezzük be megbízható méhészettől. Tárolásakor pedig ügyeljünk arra, hogy légmentesen zárható edénybe tegyük, és hűvös, száraz helyen tároljuk. A virágpor fogyasztható nyersen, vagy turmixban, joghurtban, müzliben keverve is.

Kínálatunkban nyers virágpor, szárított virágpor, továbbá virágporos méz is elérhető. Tegyen szert egy egészségesebb életre még ma! Ha még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma is, illetve nálunk akár remek hangulatú szállásunkon Vizsolyban is megszállhat. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk!