height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A selyemfűméz, avagy az igazi hungarikum hatásai

Selyemfűméz

A selyemfűméz kizárólag Magyarországon és a környező országokban honos, ezért igazi hungarikum. A világpiacon kevésbé ismert, hazánkban viszont annál inkább népszerű. Nem véletlenül. Amellett, hogy nagyon egészséges, jó illata és jellegzetes, fűszeres ízvilága és vaníliás zamata valódi ínyencséggé teszi. Szinte mindenki bátran fogyaszthatja, még akár a virágporra allergiások is.

A selyemfű eredete

Az selyemfű a 19. század elején került Magyarországra Észak-Amerikából, szinte abban az időben, amikor az akácfa is. Európában pedig hazánkban található a legnagyobb egybefüggő területe, ami miatt a selyemfűméz elsősorban magyar méznek nevezhető. Bár korábban gyomnövénynek hívták, és a kultúrnövények termesztésére káros lehet, hamar rájöttek, hogy milyen finom mézet ad.

A selyemfűméz jellemzői

A selyemfűméz, ami vaddohányméz, vagy selyemkóró néven is ismert, intenzív illatú, zamatos fajtaméz, mély aranysárga színű és sűrűn folyó. Kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik és megköti a homokot a sivár területeken. A nagyobb selyemfű területek kizárólag a Kiskunságban találhatóak, amik kiváló méhlegelőt biztosítanak és nagy mennyiségű, igazi selyemfűméz előállítására alkalmasak. A selyemfű az akácfa után virágzik, és száraz meleg időben adja a legtöbb nektárt.

A selyemfűméz tehát jellegzetes magyar méz és hungarikum, amely nehezen kristályosodik, világos színű, erős és jellegzetesen fűszeres ízű. Kitűnik a többi méz közül a magas ásványianyag- és vitamin tartalmával, valamint az antioxidánsok jelenlétével.

Selyemfűméz mire jó

A selyemfűméz hatásai

A selyemfűméz hatásai többnyire pozitívak. Így tehát nem csak jó íze miatt élvezhetjük, hanem akár gyógyírt is jelenthet kisebb-nagyobb egészségügyi problémákra. Nem véletlenül használják régóta a népi gyógyászatban. Enyhe vérnyomáscsökkentő, szervezeterősítő képességekkel is bír.

A selyemfűméz gyógyhatása

A selyemfűméz kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik (még a mézek között is az egyik legjobb e téren), valamint a vérnyomás szabályozására, izomfájdalmakhoz is remek gyógyír lehet, de akár égési sérülésekre, sebekre is használható. Ahogyan a többi méznek, úgy ennek is az immunrendszer-erősítő hatása kiváló, mivel ásványi anyagokkal, nyomelemekkel van tele, valamint magas tápértékkel bír.

A selyemfűméz negatív hatásai

Általánosságban elmondható, hogy a selyemfűméznek nincsenek ismert negatív hatásai, amennyiben mértékkel és az előírásoknak megfelelően fogyasztják. Azonban minden ember egyedi, és előfordulhat, hogy valaki érzékeny az egyik összetevőjére vagy intoleranciája van a mézre. Ilyen esetekben allergiás reakciók fordulhatnak elő, mint például a bőrkiütés, a torokduzzanat vagy a nehézlégzés. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a selyemfűméz is cukortartalmú élelmiszer, és a fogyasztását mértékkel kell végezni, különösen azok számára, akik cukorbetegek, vagy fogyni szeretnének. A méz fogyasztása emelkedett vércukorszintet is okozhat, és magas kalóriatartalma miatt a túlzott fogyasztása hízáshoz vezethet.

Selyemfűméz fogyasztása

A selyemfűméz a többi mézhez hasonlóan kiskanállal, édesítőként fogyasztható. Napi 4-5 adag lehet az ideális mennyiség, de embere válogatja. Mivel nagyon intenzív aromája van, és különleges íze, ezért elsősorban eredeti formájában javasoljuk, nem főzéshez vagy sütéshez felhasználva. Elsősorban a nyers ételek különleges ízelítője.

Termelői méz

Selyemfűméz ára

A selyemfűméz üveges formában kapható webshopunkban, 45-250-500-950 g kiszerelésben is. Amennyiben egyéb termelői mézeket vásárolna, ne habozzon, és nézzen körül széles kínálatunkban!

Ha pedig még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma is, illetve nálunk akár remek hangulatú vendégházban is megszállhat. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk!