height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A repceméz egészségre gyakorolt hatásai: a titkos gyógyír

Repceméz

Az egyik legkevésbé ismert mézfajta, pozitív hatásait tekintve mégis a legjobbak közé tartozik. Mi az? Ha valaki nem hallott volna még róla, ez a repceméz. Ami pedig még inkább vonzóvá teheti, hogy szinte egy hungarikumról van szó. A repceméz nemcsak a méhek kedvence, hanem az embereké is. Hiszen amellett, hogy nagyon egészséges, az íze is igazán finom, karakteres.

A repcemézről általánosságban

A repceméz az egyik leggyakoribb méztípus Magyarországon. Hazánk számos területén sok méhlegelő található, elsősorban a déli és nyugati megyékben. Ezeken a helyeken ugyanis az olajrepce vetésterülete már évek óta meghaladja a 30.000 hektárt. A méhészek száma is magasabb. A hektáronkénti mézhozam akár 200 kilogramm is lehet. A szép sárga repce virágmező pedig az első nagy mennyiségű nektárt adó kultúrnövény, ami lenyűgöző látványt nyújt tavasszal.

A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, ennek köszönhetően pedig hamar kristályosodik, nagyon krémes, és gyorsan képes beopálosodni. Krémméznek is nevezik, hiszen könnyen kenhető, és színe általában a krémszíntől a halvány sárgáig terjed. Nagyon édes, és enyhe illata van, ami emlékeztet a nyíló repcetáblára.

A repceméz hatása az emberi szervezetre

A repceméz valóságos gyógyító hatással bírhat:

  • gazdag ásványi anyagokban és
  • vitaminokban,

így alapvetően egy egészséges táplálékról van szó. Előnyei közé tartozik, hogy 

  • erős fertőtlenítő és 
  • gyulladáscsökkentő hatással bír, de 
  • gyomorsavtúltengés ellen is kiváló megoldás, illetve
  • magas vastartalma miatt akár vérszegénység ellen szintén javasolt.

Azonban fontos tudni, hogy a repceméz az egyik leggyakoribb allergén mézfajta, és azoknak, akik érzékenyek a repce virágainak pollenjére, érdemes kerülni a fogyasztását.

Repceméz fogyasztása

A repcemézet (krémmézet) gyengéd íze miatt szívesen használják teákban és kávékban, mivel megőrzi az italok ízét és aromáját. A repce virágpor és méz szinte a legtáplálóbbak a méhek számára is, mivel belső tápértékük kifejezetten magas.

A repcemézet érdemes önmagában fogyasztani, például lefekvés előtt, vagy reggelire, remekül passzol kenyérhez, vagy akár kávéba is, kellemes íze miatt. Teában különösen ajánlott, mert erősíti az ital aromáját és gyógyhatásait, továbbá főzéshez és sütéshez is kiváló ízesítőként szolgál. Propolisz és propoliszos méz mellé is kiválóan adagolható.

Repceméz hatása

Repceméz ára

A tiszta és friss repceméz az igazi, adalékanyagok nélkül. Ha tehetjük, szerezzük be megbízható méhészettől. Kínálatunkban is elérhető a repceméz, 45-250-500-950 g kiszerelésben.

Tegyen szert egy egészségesebb életre még ma! Ha még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma is, illetve nálunk akár remek hangulatú vizsolyi szállásunkon is megpihenhet. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk!