height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Propolisz tinktúra készítése és kiszerelések

Propolisz tinktúra

A méhek által termelt propolisz, más néven méhszurok, olyan kiválóan hatékony természetes anyag, ami számos gyógyászati és egészségmegtartó előnnyel rendelkezik. A propolisz tinktúra hatékony és kényelmes módja annak, hogy a propolisz jótékony hatásait kihasználjuk.

Propoliszos termékek

A propolisz, vagy más néven méhszurok, a méhek által gyűjtött anyag, ami a kaptár belsejének védő rétegét alkotja. A propoliszból számos egészségvédő termék készül, köztük a népszerű propoliszos tinktúra is.

Propolisz csepp

A propolisz csepp egy alkoholmentes kivonat, mely könnyen adagolható és hatékony propoliszos termék, ami különösen azoknak ajánlott, akik nem szeretnék az alkoholos propolisz tinktúrát fogyasztani. A propolisz csepp hasonló hatással rendelkezik, mint a tinktúra, és számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazható.

Propoliszos termékek

A propolisz tinktúra jelentése

A propolisz tinktúra olyan alkoholos kivonat, ami a propoliszból készül. Az alkohol hatására a propolisz összetevői kinyerhetőek és koncentrált formában állnak rendelkezésre. A propolisz tinktúra gyógyászati ​​célokra használható, és számos előnyös hatása van az emberi szervezetre.

Propolisz tinktúra: mire jó?

A propolisz tinktúra számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazható. Segít a torokfájás, köhögés, megfázás, influenza, valamint a baktérium- és gombafertőzések kezelésében. Vírusölő hatása is ismert, de fájdalomcsillapítóként is hathat fül- és fogfájás esetén. Vattára csepegtetve kell az érintett területre tenni. Jótékony hatásai közé tartozik még az immunrendszer erősítése, az allergiás tünetek enyhítése, illetve sebösszehúzó hatása is kiemelkedő.

Propolisz tinktúra készítése

A propolisz tinktúra elkészítése viszonylag egyszerű. Először 30 g vagy 20 g finoman elporított propoliszt beáztatunk 100 ml 95°-os etil-alkoholba. Hagyjuk állni többször összerázva naponta, majd leszűrjük a készítményt egy tölcsér és szűrőpapír segítségével. Ha sietünk, akkor vízfürdőben 40 fokra melegített alkoholban feloldjuk a propoliszt, majd kicsapódás után szűrjük. A 30 g propoliszhoz 100 ml alkoholra 30%-os, a 20 g propoliszhoz 100 ml alkoholra 20%-os tinktúrát kapunk. A szűréshez nem ajánlott vatta, inkább géz és egy réteg vatta, amennyiben mégsem sikerülne, lehet próbálkozni több réteg vattával. A készítmény minősége javítható, ha az alkoholba helyezett propoliszt erősen összerázzuk vagy vízfürdőben melegítjük. A módszer bevált és első osztályú tinktúrát eredményez.

Propolisz tinktúra használata

A propolisz tinktúra használata nagyon sokoldalú. A bőrre kenve sebek, seprűvénák, rovarcsípések és ekcéma kezelésére is alkalmazható. Belélegezve megfázás, nátha, asztma és allergia tüneteinek enyhítésére is javasolják. Több kutatás is alátámasztja a propolisz tinktúra hatásosságát a baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelemben. A propolisz tinktúrát akár belsőleg is alkalmazhatjuk, például torokfájás, gyomorproblémák, szájüregi gyulladások kezelésére, valamint fül- és fogfájás enyhítésére.

Propolisz tinktúra adagolása

A propolisz tinktúra nagy mennyiségű alkoholt tartalmaz, ezért nem ajánlott tisztán fogyasztani. Étellel vagy folyadékkal együtt javasolt bevenni. Mézre, esetleg kockacukorra csepegtetve könnyen lenyelhető. Folyadékba téve könnyen kicsapódik, és befoghatja a fogakat. Az első fogyasztás előtt teszteljük, hogy nincs-e allergiás reakció: csepegtessünk minimális mennyiséget a bőrre, és ha nem tapasztalunk irritációt egy óra elteltével, akkor bátran fogyaszthatjuk.

Egy körülbelül 70 kilós, átlagos felnőtt általános adagja napi 20-30 csepp, amit legjobb lefekvés előtt alkalmazni. A gyerekeknek nem javasolt hosszabb ideig kúraszerűen fogyasztani, és a napi adag 10 cseppre korlátozódik. 3 éven aluliaknak egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Az alkoholmentes propoliszból és ízesített mézből készült Propokids termékünk azonban már 1 éves kortól adható. Betegség esetén eltérő lehet az ideális napi adagolás, ezért mindenképpen szükséges orvossal egyeztetni róla.

A propolisz tinktúra hatásai, egészségügyi előnyei

Mint már említettük is, a propolisz tinktúra nagyon sokoldalú és hatékony természetes gyógyító, melynek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre. A rendszeres használatát követően javulhat a szervezet védekezőképessége, csökkenhet az allergiás tünetek súlyossága, valamint csökkenthető a fertőzések kialakulásának kockázata. Fontos azonban, hogy csak jó minőségű, természetes alapanyagokból készült propolisz tinktúrát használjunk, és mindig tartsuk be az adagolási útmutatót.

Propoliszos tinktúra kiszerelések

Propolisz tinktúra kiszerelések

Javasolt megbízható méhészettől vásárolni a mézet, ha valaki természetes, valódi hazai terméket keres. A mi méhészetünk a Zemplén lábánál található, és egyedi mézkülönlegességeket kínálunk üveges kiszerelésekben is.

Mézkészítményeink között megtalálható a propolisz tinktúra, 20-30-50-100 ml-es kiszerelésben, az alkoholmentes Propokids pedig 30-50-100ml-es kiszerelésben vásárolható meg. Ha szeretne különféle termelői mézeket vásárolni, nézze meg széles kínálatunkat!Amennyiben méhészetünk világa még jobban érdekli, látogasson el hozzánk, mivel nálunk található az ország első egyedi mézmúzeuma, illetve stílusos vizsolyi szállásunkon is szeretettel várjuk. Ha bármilyen kérdése merülne fel, bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]