height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Az akácméz fő jellemzői és fogyasztásának pozitív hatásai

Akácméz

Az akácméz az egyik legkedveltebb mézfajta az összes közül. Ennek több oka is van: például a kitűnő íze. Vagy éppen a rengeteg pozitív egészségügyi előnye, amivel a fogyasztása jár. Így mondhatni minden téren nyerő. Amennyiben még nincs belőle otthon, ajánlott elgondolkodni a beszerzésén. Mindenekelőtt azonban érdemes megismerkedni vele, avagy minden, amit az akácmézről tudni kell.

Az akácmézről általánosságban

Az akácméz igazi hungarikum. Története a homok megkötéséhez vezethető vissza, hiszen az akác eredetileg azért lett elterjesztve hazánkban. Idővel azonban kiderült, hogy mézként is igencsak kiváló. Sőt! Mára az egyik legjobb minőségű, legjobban keresett termékké vált nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon.

Magyar akácméz

Az akác virágzása

Az akác virágzása általában május első heteire esik, azonban ez az időjárástól függően változhat. A virágzás általában 10 napig tart, és a méztermés jelentős része a virágzás közepén, a “dandár” időszakban kerül a kaptárakba. Az eltérő virágzási idők, valamint az általuk kínált lehetőségek miatt Magyarországon két eltérő időpontban virágzó akácterületről (déli és északi) is lehet mézet gyűjteni.

Akácfa

A fehér akác eredetileg nem őshonos fafaj Magyarországon, hanem Amerikából származik. Hazánkban elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére telepítették, és ma már erdeink mintegy 20%-a akácból áll. Az európai akácerdők kb. 60%-a Magyarországon található, ami miatt az akácméz a hungarikumok közé tartozik.

Az akácfa akár 20-30 méter magasra is megnőhet, fehér fürtös virágzatot hoz. Szépsége mellett azt is érdemes kiemelni, hogy semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, illetve nem szükséges növényvédelem sem.

Akácméz jellemzői

Az akácméz nehezen kristályosodik, vagyis sokáig folyékony marad. Enyhén sárga, zöldes árnyalatú, illata mint az akácvirágé. Aromája jellegzetes, nincs semmiféle mellékíze. A legtöbb mézfajtánál alacsonyabb savtartalommal bír, gazdag gyümölcscukorban, 4-5 évig is megőrzi állagát.

Akácméz hatásai

Akácméz fogyasztása

Az akácméz íze édes, lágy és kellemes, ezért kiváló ételek és italok ízesítésére, de önmagában is ehető. Természetesen jóból is megárt a sok. Javasolt ezért mértékkel fogyasztani. Mézre allergiásak számára pedig még óvatosabban. Általánosságban azonban elmondható, ha van otthon kéznél akácméz, abból nagy baj nem lehet.

Az akácméz hatásai és egészségügyi előnyei

Az akácméznek számos pozitív hatása megmutatkozhat, amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Például az immunerősítő képessége, a köhögéscsillapító hatása, a méregtelenítő tulajdonsága, vagy épp a csonterősítő adottsága. Nagyon hatékony lehet továbbá gyomorsavtúltengés ellen is.

Akácméz vásárlása: termelői méz árak 2023-ban

Az akácméz üveges formában kapható webshopunkban, 45-250-500-950 g kiszerelésben. Amennyiben egyéb termelői mézet vásárolna, ne habozzon, nézzen körül széles kínálatunkban! Ha pedig még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma, illetve remek hangulatú vendégházunkban is megszállhat. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk!

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]