Az akácméz fő jellemzői és fogyasztásának pozitív hatásai

Akácméz

Az akácméz az egyik legkedveltebb mézfajta az összes közül. Ennek több oka is van: például a kitűnő íze. Vagy éppen a rengeteg pozitív egészségügyi előnye, amivel a fogyasztása jár. Így mondhatni minden téren nyerő. Amennyiben még nincs belőle otthon, ajánlott elgondolkodni a beszerzésén. Mindenekelőtt azonban érdemes megismerkedni vele, avagy minden, amit az akácmézről tudni kell.

Az akácmézről általánosságban

Az akácméz igazi hungarikum. Története a homok megkötéséhez vezethető vissza, hiszen az akác eredetileg azért lett elterjesztve hazánkban. Idővel azonban kiderült, hogy mézként is igencsak kiváló. Sőt! Mára az egyik legjobb minőségű, legjobban keresett termékké vált nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon.

Magyar akácméz

Az akác virágzása

Az akác virágzása általában május első heteire esik, azonban ez az időjárástól függően változhat. A virágzás általában 10 napig tart, és a méztermés jelentős része a virágzás közepén, a “dandár” időszakban kerül a kaptárakba. Az eltérő virágzási idők, valamint az általuk kínált lehetőségek miatt Magyarországon két eltérő időpontban virágzó akácterületről (déli és északi) is lehet mézet gyűjteni.

Akácfa

A fehér akác eredetileg nem őshonos fafaj Magyarországon, hanem Amerikából származik. Hazánkban elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére telepítették, és ma már erdeink mintegy 20%-a akácból áll. Az európai akácerdők kb. 60%-a Magyarországon található, ami miatt az akácméz a hungarikumok közé tartozik.

Az akácfa akár 20-30 méter magasra is megnőhet, fehér fürtös virágzatot hoz. Szépsége mellett azt is érdemes kiemelni, hogy semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, illetve nem szükséges növényvédelem sem.

Akácméz jellemzői

Az akácméz nehezen kristályosodik, vagyis sokáig folyékony marad. Enyhén sárga, zöldes árnyalatú, illata mint az akácvirágé. Aromája jellegzetes, nincs semmiféle mellékíze. A legtöbb mézfajtánál alacsonyabb savtartalommal bír, gazdag gyümölcscukorban, 4-5 évig is megőrzi állagát.

Akácméz hatásai

Akácméz fogyasztása

Az akácméz íze édes, lágy és kellemes, ezért kiváló ételek és italok ízesítésére, de önmagában is ehető. Természetesen jóból is megárt a sok. Javasolt ezért mértékkel fogyasztani. Mézre allergiásak számára pedig még óvatosabban. Általánosságban azonban elmondható, ha van otthon kéznél akácméz, abból nagy baj nem lehet.

Az akácméz hatásai és egészségügyi előnyei

Az akácméznek számos pozitív hatása megmutatkozhat, amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Például az immunerősítő képessége, a köhögéscsillapító hatása, a méregtelenítő tulajdonsága, vagy épp a csonterősítő adottsága. Nagyon hatékony lehet továbbá gyomorsavtúltengés ellen is.

Akácméz vásárlása: termelői méz árak 2023-ban

Az akácméz üveges formában kapható webshopunkban, 45-250-500-950 g kiszerelésben. Amennyiben egyéb termelői mézet vásárolna, ne habozzon, nézzen körül széles kínálatunkban! Ha pedig még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma, illetve remek hangulatú vendégházunkban is megszállhat. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk!