Mit kell tudni a krémméz készítéséről, és miért érdemes kipróbálni ezt az egyszerűen kezelhető ínyencséget? Melyik fajtamézeket szokás krémesre lágyítani, és milyen finomságok készülhetnek belőlük?
Mit értünk krémméz alatt?
A méz kristályosodása természetes folyamat, és a glükóz és a fruktóz arányától függ. A magas glükóztartalmú mézek, mint például a repceméz, gyorsan kristályosodnak, míg például az akácméz nehezen és lassan, ezért is olyan népszerű Magyarországon, ahol a fogyasztók a folyékony állagú mézeket szeretik inkább. A világ számos országában azonban a krémmézek a kedveltebbek, mivel ezeket kényelmesen lehet kezelni, hiszen nem cseppenek el a használat során.
A krémméz valójában nem más, mint egy különleges keverési technikával elkészített méz, ami semmilyen idegen anyagot nem tartalmaz. Összetételében ugyanazt tudja, mint a folyékony állagú és a kristályosodó mézek. A kikristályosodott méz és a krémméz azonban nem rokon értelmű kifejezések. Míg a repceméz például ténylegesen finomszemcséjűvé, krémessé kristályosodik, addig a napraforgóméz szemcseszerkezete durvább, kevésbé krémes.
A krémméz készítése
A krémmézet magas glükóztartalmú mézek kíméletes, egyenletes és nagyon lassú keverésével állítják elő, ami mikroszemcsés, krémes textúrát biztosít. A keverést a méz fajtájától függően naponta többször, 5-10 napon keresztül kell végezni. A folyamathoz többnyire oltómézet használnak, ami például repceméz esetén lehet előző évi finomszemcséjű repceméz. Fontos, hogy a krémmézeket hűvös helyen kell tárolni, mivel megolvadhatnak.
A krémméz ára és előnyei
A krémmézért elsősorban a kisgyermekes családok lesznek hálásak, mivel ezek a termékek nem cseppennek el, így a kicsik is gond nélkül fogyaszthatják őket. Tápanyag- és ásványianyag-tartalmuk ugyanolyan kedvező, mint a folyékony mézeknek, a készítés hatására ugyanis a kedvező tulajdonságok megmaradnak, áruk pedig megfizethető.
Repceméz és mézkülönlegességek krémes változatban
A repceméz magas szőlőcukor-tartalma miatt javasolt sportolóknak, illetve szellemi és fizikai munkát végzőknek. Mivel krémesen és gyorsan kristályosodik, rendkívül jól beválik krémméz előállításához.
Tipp: Miért érdemes repcemézet fogyasztani, és mit kell tudni erről a fajtamézről? Olvassa el A repceméz egészségre gyakorolt hatásai: a titkos gyógyír című cikkünket érdekességekért és hasznos tippekért!
A napraforgómézből is remek krémmézet lehet készíteni, de érdemes még megkóstolni a krémes állagú mézkülönlegességeket, például
- a repcemézben elkevert mákos mézet, amely kiváló kalciumforrás;
- a mézeskalács fűszerezésű karácsonyi mézet, amely igazi nyalánkság az ünnepi asztalra; illetve
a megfázásos időszak csodafegyverét, a fokhagymás mézet.
Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből
Megkóstolná krémes mézeinket, vagy inkább a folyékonyabb változatokat kedveli? Válogasson hamisítatlan, termelői fajtamézeink közül, amelyeket a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.
További blog bejegyzéseink
Fahéjas méz: Az ízletes gyógyító kincs
A fahéjas méz nem csupán ínycsiklandó finomság, hanem egy olyan remek párosítás, amely számtalan jótékony [...]
dec
Méz kutyáknak: Egészséges vagy sem?
A méz évszázadok óta az egyik legnépszerűbb természetes édesítőszer, és egyben gyógyír az emberek számára. [...]
dec
Méz gyerekeknek: a csecsemőknek tilos, de mikortól szabad?
A méz amellett, hogy finom édesség, egészséges is, a benne található antioxidánsoknak és az antibakteriális [...]
nov
A méz rekedtség ellen is kiváló házi gyógymód lehet
A rekedtség általában megfázásos betegségek tüneteként jelentkezik, de számos más probléma is okozhatja. Ilyen esetekben [...]
nov
Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség
A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó [...]
okt
Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?
Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet [...]
okt
Galagonyaméz: különleges íz és páratlan hatások
A fajtamézek között különleges helyet foglal el a galagonyaméz, amely nemcsak jellegzetesen egyedi aromájú, hanem [...]
szept
Mézbor, az ősi ital hazai újjászületése
Már az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez [...]
szept