height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Krémméz, a könnyen kenhető finomság

Krémméz, a cseppmentes ínyencség.

Mit kell tudni a krémméz készítéséről, és miért érdemes kipróbálni ezt az egyszerűen kezelhető ínyencséget? Melyik fajtamézeket szokás krémesre lágyítani, és milyen finomságok készülhetnek belőlük?

Mit értünk krémméz alatt?

A méz kristályosodása természetes folyamat, és a glükóz és a fruktóz arányától függ. A magas glükóztartalmú mézek, mint például a repceméz, gyorsan kristályosodnak, míg például az akácméz nehezen és lassan, ezért is olyan népszerű Magyarországon, ahol a fogyasztók a folyékony állagú mézeket szeretik inkább. A világ számos országában azonban a krémmézek a kedveltebbek, mivel ezeket kényelmesen lehet kezelni, hiszen nem cseppenek el a használat során.

A krémméz valójában nem más, mint egy különleges keverési technikával elkészített méz, ami semmilyen idegen anyagot nem tartalmaz. Összetételében ugyanazt tudja, mint a folyékony állagú és a kristályosodó mézek. A kikristályosodott méz és a krémméz azonban nem rokon értelmű kifejezések. Míg a repceméz például ténylegesen finomszemcséjűvé, krémessé kristályosodik, addig a napraforgóméz szemcseszerkezete durvább, kevésbé krémes.

A krémméz készítése

A krémmézet magas glükóztartalmú mézek kíméletes, egyenletes és nagyon lassú keverésével állítják elő, ami mikroszemcsés, krémes textúrát biztosít. A keverést a méz fajtájától függően naponta többször, 5-10 napon keresztül kell végezni. A folyamathoz többnyire oltómézet használnak, ami például repceméz esetén lehet előző évi finomszemcséjű repceméz. Fontos, hogy a krémmézeket hűvös helyen kell tárolni, mivel megolvadhatnak.

A krémméz ára és előnyei

A krémmézért elsősorban a kisgyermekes családok lesznek hálásak, mivel ezek a termékek nem cseppennek el, így a kicsik is gond nélkül fogyaszthatják őket. Tápanyag- és ásványianyag-tartalmuk ugyanolyan kedvező, mint a folyékony mézeknek, a készítés hatására ugyanis a kedvező tulajdonságok megmaradnak, áruk pedig megfizethető.

Repceméz és mézkülönlegességek krémes változatban

A repceméz magas szőlőcukor-tartalma miatt javasolt sportolóknak, illetve szellemi és fizikai munkát végzőknek. Mivel krémesen és gyorsan kristályosodik, rendkívül jól beválik krémméz előállításához. 

Tipp: Miért érdemes repcemézet fogyasztani, és mit kell tudni erről a fajtamézről? Olvassa el A repceméz egészségre gyakorolt hatásai: a titkos gyógyír című cikkünket érdekességekért és hasznos tippekért!

A napraforgómézből is remek krémmézet lehet készíteni, de érdemes még megkóstolni a krémes állagú mézkülönlegességeket, például 

  • a repcemézben elkevert mákos mézet, amely kiváló kalciumforrás;
  • a mézeskalács fűszerezésű karácsonyi mézet, amely igazi nyalánkság az ünnepi asztalra; illetve

a megfázásos időszak csodafegyverét, a fokhagymás mézet.

Az akác méz árak rendszerint magasabbak a többi fajtamézhez képest.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből

Megkóstolná krémes mézeinket, vagy inkább a folyékonyabb változatokat kedveli? Válogasson hamisítatlan, termelői fajtamézeink közül, amelyeket a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]