height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Erdei méz: különleges ízvilág és jótékony hatások egyben

Az erdei méz számos jótékony hatással bír a szervezetre.

A méhek összegyűjtik a nektárt a virágokból, hogy mézet készítsenek, igaz? Nem egészen. Az erdei mézhez ugyanis a méhek nemcsak az erdei virágok nektárját, hanem a mézharmatot is felhasználják. Hogy mi is az a mézharmat, és hogyan készül az erdei méz, azt megtudhatja ebből a blogposztból, amelyben arra is kitérünk, hogy miért is érdemes kipróbálni ezt a csodálatos különlegességet.

A mézharmat eredete

Tavasszal, amikor a természet ébredezik, új növények születnek és borulnak virágba. A virágzással együtt a méhek is felébrednek, és folytatják felfedező útjukat nektárt és virágport keresve. A virágnektár mellett az úgynevezett mézharmat is fontos táplálékforrás a méhek számára. A mézharmat egy cukros anyag, amelyet a növényszívó rovarok, különösen a levéltetvek választanak ki, amelyek különböző lombhullató és tűlevelű fák nedvével táplálkoznak. Az erdei méz elnevezés onnan ered, hogy a mézharmat főként az erdei fenyőfákon, a lucfenyőn és a tölgyön található, de a juhar és a jegenye is ad mézharmatot.

Az erdei méz jellemzői és hasznos tulajdonságai

Ez a fajtaméz általában sokkal sötétebb színű, mint a csak virágnektárból származó méz, és alacsonyabb glükóztartalma miatt viszonylag sokáig folyékony marad. Emiatt nem olyan édes, mint a virágméz, viszont íze erős, fűszeres, enyhén malátás. 

  • Színe a majdnem feketétől a sötétbarnáig változhat, és néha enyhén zöldes árnyalatú, ami attól függ, hogy milyen növényről származik a mézharmat. 
  • Ez a meglepő színezet szokatlan összetétellel párosul. Az erdei mézben csak nagyon kevés virágnektár van jelen, így virágpor tartalma elenyésző. Az összetevők a meglátogatott növénytől, az évszaktól, az éghajlattól vagy a helytől függően változnak.
  • Az erdei méz értékes enzimekkel és magas ásványianyag-tartalommal bír. Amikor a méh elfogyasztja az édes mézharmatot, a gyomrából származó enzimekkel is gazdagítja azt, így a létrejött méz vitaminokat, aminosavakat, ásványi anyagokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, nem beszélve a magas antioxidáns tartalmáról, amiről már a színe is árulkodik.
  • Kisebb sebek vagy égési sérülések esetén is alkalmazható, mivel antibakteriális hatást tulajdonítanak neki, emellett olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek különösen hasznosak lehetnek hörgőbetegségek esetén. Ez a fajtaméz általában nyugtató hatással lehet a fertőző betegségek, például a köhögés és a torokfájás tüneteire, valamint az ínygyulladásra, de javíthatja az emésztést és az állóképességet is.
Édesharmat méz Mézes Gergő Méhészetéből.

A fekete méz fogyasztása

Az édesharmat méz fogyasztása javasolt a szervezet erősítésére olyan betegségekkel szemben, mint a vérszegénység, de erős stressz vagy fizikai és szellemi megterhelés idején is beválhat, mivel sok vitamint és ásványi anyagot, például káliumot és magnéziumot tartalmaz. Érdemes belőle napi 1-2 evőkanállal fogyasztani, de reggeli energiaforrásként is kipróbálhatja pirítósra vagy egy szelet kenyérre kenve, vagy hozzáadhatja a reggeli müzlihez, illetve joghurthoz is.

Az erdei mézet melegítve is fogyaszthatja, például gyógyteához adva, de ügyeljen arra, hogy ne hevítse túl, mivel magas hőmérsékleten a méz veszít a tápértékéből. Az erdei édesharmat méz más italokhoz, például limonádé vagy jeges tea ízesítésére is használható. Fontos megjegyezni, hogy kisgyermekeknek 1 éves kor előtt nem ajánlott a méz fogyasztása, mivel a benne található bizonyos baktériumok a botulizmus kockázatával járhatnak.

Fekete méz, édesharmat méz Mézes Gergő Méhészetéből.

Édesharmat méz Mézes Gergő Méhészetéből

Hamisítatlan mézeinket a Zemplén lábánál termeljük nagy odaadással, hogy vásárlóinknak a legfinomabb termékeket állíthassuk elő. Erdei harmatmézünk füzekről, tölgyekről, hársakról és fenyőfákról gyűjtött igen markáns ízű csemege, amelyet érdemes kipróbálni, ha valami különlegességre vágyik. Kóstolja meg egyéb mézkülönlegességeinket is, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható. 

Szeretné jobban megismerni a méhek csodálatos világát? Vizsolyi méhészetünkben méhészeti élményprogramokon is részt vehet, jó szívvel ajánljuk Mézmúzeumunkat, ahol betekintést nyújtunk a méhészet múltjába, és kipróbálhatja a szakma alapfortélyait is. Ha pedig szeretne megszállni Vizsolyban, Mézes Vendégházunk szerettel várja Önt és kedves családját és barátait különleges kaptárlevegős faházzal, illetve akár egy izgalmas, vezetett kenuzással a Hernádon.