height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Fenyőméz és mézharmat: az erdők különleges kincsei

A fenyő méz igazán különleges csemege a mézrajongók számára.

Miért olyan egészséges a fenyőméz, és mi köze van a mézharmathoz? Miért érdemes kipróbálni ezt a különleges csemegét, ha szeretjük a fűszeres, markáns ízeket, amelyek az erdő legjavát nyújtják? Cikkünkben sorra vesszük a fenyőméz egészségügyi előnyeit, de kitérünk arra is, hogyan készül ez a ritka finomság, és miként érdemes fogyasztani.

A fenyőméz készítése és a mézharmat

Meglepő tény, de a fenyőméz termelése  közvetlenül összefügg az erdőkben élő levéltetű-populáció egészségével. Mi áll ennek az állításnak a hátterében? Mint ismert, a mézelő méhek általában a növények virágjában találják meg táplálékukat, a nektárt és a virágport. Az olyan kis félfedelesszárnyú rovarok, mint például a levéltetvek, a pajzstetvek, a levélbolhák, a liszteskék és a kabóca-együttesek a méhekkel ellentétben viszont képesek a növényi nedvet is elfogyasztani, mivel szájszervükkel be tudnak hatolni a növények belsejébe. 

Ezt a nedvet cukorban gazdag, ragacsos folyadékká alakítják, amely mézharmatként ismert, és sok szívó és nyaló szájszervű rovar számára igazi csemege, így előszeretettel fogyasztják például a lepkék, a darazsak, a hangyák, a dongók és természetesen a méhek, amelyek erdei mézet, illetve fenyőmézet készítenek belőle.

A mézharmat segítségével készült méz igazi csemege.

Fenyőméz jótékony hatásai

A fajtamézek kiválóan szolgálhatnak azonnali és természetes energiaforrásként, mivel cukortartalmuk körülbelül 80%, emellett gazdagok B-vitaminokban és C-vitaminban, valamint tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat is. Az összes fajtaméz közül a fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma, de enzimek terén is jobban teljesítenek a virágmézekhez képest. Ízviláguk erősen fűszeres, színük pedig a sötétzöldtől egészen a feketés árnyalatokig mozoghat, de a vöröses szín sem ritka.

  • A fenyőméz gazdag forrása az oligoszacharidoknak, az emésztést elősegítő természetes cukoralapú vegyületeknek, amelyek probiotikus hatásúak, így támogatják az egészséges bélflórát. 
  • A mézharmatban emellett számos antioxidánst is találhatunk, méghozzá leginkább flavonoidokat. Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabad gyököknek nevezett reaktív oxigénmolekulák káros hatása ellen, így gyulladáscsökkentő erővel bírnak. 
  • Megakadályozzák az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást, amely elősegítheti az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint például a rák, a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek.

A fekete méz tulajdonságai és fogyasztása

A fenyőméz különlegessége magas illóolaj-tartalmában rejlik, emiatt a légúti betegségek házi gyógymódjaként tartják számon, antibakteriális hatását pedig elsősorban a glükóz-oxidáz és a kataláz enzimeknek tulajdonítják. Sokféleképpen felhasználható, például mártásokban, salátákban, hús-, hal- és zöldségételekben, de a gyümölcssalátáknak is jól állhat egy kis extra fűszeres íz. Természetesen gyógyteákat is ízesíthetünk vele, és bármilyen vajas kenyeret vagy kalácsot feldob némi pikáns fenyőméz.

Fekete méz, édesharmat méz Mézes Gergő Méhészetéből.

Édesharmat méz Méhes Gergő Méhészetéből

Miért érdemes megkóstolni édesharmat mézünket

  • Mert méheink füzekről, tölgyekről, hársakról és fenyőkről gyűjtik be hozzá a mézharmatot, hogy egy igazán különleges ízvilágú finomságot állítsanak elő az erdő kincseiből.
  • Mert virágpor tartalma elenyésző, míg ásványi anyagokban jócskán bővelkedik.
  • Mert fogyasztása növelheti teljesítőképességünket, és az immunrendszerünkre is jótékony hatást gyakorolhat.

Kóstolja meg egyéb mézkülönlegességeinket is, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható.A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk. A gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, amelyek mindegyikét megtalálhatja webshopunkban. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]