Méhraj: mi a teendő rajzás esetén?

Miből áll a méh raj?

Amikor egy méhraj nekiindul a nagyvilágnak, azt lenyűgöző végignézni, befogásuk azonban veszélyeket is rejt magában. De miért is rajzanak a méhek, és mikor van pontosan a rajzás ideje? Cikkünkben bemutatjuk a méhek világának egyik izgalmas részletét, és tanácsot adunk, hogy mi a teendő, ha egy csapat méhet találunk a kertünkben.

Miből áll a méhraj, és miért indulnak a méhek útnak?

A méhraj a méhek természetes szaporulata. Késő tavasszal, kora nyáron, amikor a méhek bőségesen el vannak látva nektárral és virágporral, és az időjárás általában meleg és száraz, a méhcsalád eléri maximális méretét. Ebben az időszakban a méhkirálynő naponta 1500-2000 petét rak, így a kaptár gyorsan zsúfolttá válik, ezért a méhcsalád elkezd felkészülni a rajzáshoz. 

Ilyenkor a méhcsalád rajbölcsőket épít, akár többet is és miután kirajzott ebből kelnek ki az új szűzanyák.

A telelő család 20 ezer, míg nyár elején már 70 ezer egyedből áll, ezek egy része távozik a kaptárból, hogy új életet kezdjen. A méhraj általában párzott méhanyából és a viaszlép építésére alkalmas fiatal dolgozóméhekből, valamint herékből áll, és 20-40 ezer egyedet számlál. A rajzás ideje az éghajlattól függ, Magyarországon május-júniusra tehető.

Hogyan történik a rajzás?

A méhraj percek alatt kivonul a kaptárból, és szinte vízesésszerű áradatként zúdul ki a bejárati nyíláson. Néha azonban egy órába is beletelhet, amíg a csapat például egy ágon csoportot alkot. Onnan a kémek elindulnak egy új, megfelelő menedékhelyet keresni. Ha a körülmények rosszak, néhány napig is eltarthat, amíg a méhek új otthonukba költöznek. 

A rajzás a mézelő méhek életében egy sérülékeny időszakot jelent, mivel ilyenkor csak a gyomrukban lévő nektárból vagy mézből táplálkoznak. A raj így éhen is halhat, ha nem talál gyorsan új lakhatást és legelőt, ami leggyakrabban a korai rajoknál fordul elő, amelyek egy meleg napon indulnak el, de az időjárás közben hidegebbre, esősebbre fordul.

Méhrajok a méhészetben

Bár a rajzás a méhek természetének része, a legtöbb méhész igyekszik elkerülni a kialakulását, mivel nem lehet minden rajt visszahódítani. A méhrajok egy része ugyanis természetes körülmények között elpusztul, sőt ez a mai környezetben még inkább igaz a megfelelő fészekoduk hiánya és a varró atka kártétele miatt. Problémákat okozhat az is, ha a méhcsapatok más emberek kertjében vagy közterületeken telepednek meg. Egyes méhészek ezért igyekeznek a méhcsaládok rajzásösztönét már korai stádiumban csökkenteni, mások viszont hagyják, és röviddel a tényleges raj indulása előtt mesterséges rajokat alakítanak ki.

A méhraj befogása: hívjunk segítséget!

Ne ijdedjen meg, ha a kertjében egy fán vagy máshol egy kóbor rajt talál, hiszen bár a méhek nagy zajt csapnak, de rajzáskor többnyire teljesen veszélytelenek, hiszen tele van a mézgyomruk, így szúrni sem tudnak. Fontos, hogy semmiképpen ne fújja le a méheket rovarirtóval! Érdemes ilyenkor a helyi önkormányzatot hívni, akik értesítik a helyi méhészeket, illetve a helyileg illetékes katasztrófavédelem is tud segíteni. 

A méhek befogásakor a méhész besepri a méheket egy előre elkészített kaptárba, amelyhez többnyire műlépes kereteket, illetve mézes öreg lépeket használ. A folyamatról ide kattintva nézhet meg egy szemléltető videót. Néha a méhbefogás különösen izgalmas feladat, például, amikor a fák magas lombjai között bújnak meg a méhek. Ilyenkor már egy méhkasra és több segítőre is szükség lesz. Erről az izgalmas akcióról Facebook-oldalunkon nézhetnek meg egy videót.

A méhek befogása új méhcsaládot biztosít a méhész számára

Méhészeti élményprogramok Mézes Gergő Méhészetében

Érdekli a méhek lenyűgöző világa? Látogasson el hozzánk Vizsolyba, ahol felejthetetlen méhészeti élményprogramon vehet részt! Megmutatjuk, hogyan élnek és dolgoznak együtt a méhek, Mézmúzeumunkban pedig bemutatjuk a méhészet múltját és jelenét. Ha már nálunk jár, nem érdemes kihagyni a Mézes Vendégházat sem a gyógyító kaptárlevegős faházzal, amely igazi felüdülés azoknak, akik szeretnék visszanyerni lelki békéjüket a természet csendjében.

Válogasson hamisítatlan, termelői fajtamézeink közül, amelyeket a Zemplén lábánál termelünk nagy odaadással. Ha pedig a méhészeti termékek érdeklik, nézzen körül webshopunkban, ahol számtalan különlegesség között válogathat.