height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A méhkenyér és a méhészeti termékek különleges hatásai

Mire használható a méhkenyér?

A méhkenyérnek, más néven pergának kevés köze van a hagyományos kenyérhez, de akkor mire vonatkozik ez a kifejezés, hogyan készítik a méhek, és milyen előnyökkel járhat a fogyasztása? Blogposztunkban bemutatjuk ezt az izgalmas méhészeti terméket, miközben igyekszünk ismét kicsit közelebb vinni az olvasót a méhek csodálatos világához.

Hogyan készül a méhkenyér?

A méhkenyér vagy perga alapvetően nem más, mint az a virágpor, amelyet a méhek a begyűjtés után nem azonnal fogyasztanak el, hanem elraktároznak a későbbiekre. Mivel a friss virágpor csak néhány napig tartható el, ezért tartósítaniuk kell, ami gyakorlatilag egy fermentálási folyamat révén történik meg nyál, enzimek, mirigyváladékok, valamint méz segítségével a lép sejtjeiben. A sejtekben tárolt keveréket egy propoliszréteggel veszik körül, amely megvédi a baktériumok és gombák támadásától. Az erjedési folyamat nagyjából 3 hónap alatt megy végbe.

Tipp #1: A propolisz 150 különböző növényi anyag keverékéből áll, viaszokat, gyantákat, illóolajokat, különböző cukrokat, növényi színezékeket, például antociánokat és flavonoidokat, valamint alkoholokat és terpéneket is tartalmaz. Ha szeretne többet tudni a potenciális előnyeiről, olvassa el A propolisz fogyasztásának egészségügyi hatásai című cikkünket hasznos információkért.

Miből áll a méhkenyér?

A méhkenyér elnevezés egyrészt a a kovászos kenyérre emlékeztető erjesztett íznek köszönhető, másrészt a név arra is utal, hogy a perga a méhek legfontosabb táplálékforrása, amelyből méhpempőt állítanak elő a királynő és a lárvák táplálására. 

  • A méhkenyér több száz összetevőből, például fehérjékből és cukrokból, enzimekből, vitaminokból és ásványi anyagokból áll, így a téli élelemraktár részeként a mézzel együtt minden szükséges tápanyagot biztosít a méhek számára a túléléshez. 
  • Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, emellett gazdag vitaminokban, a K-vitamin tartalma pedig kiemelkedő.
  • Rengeteg enzimet és flavonoidot is találhatunk benne, így a pergát nem túlzás szuperélelmiszernek nevezni.

A méhkenyér hatásai és felhasználhatósága

A méhkenyeret számos kultúrában évszázadok óta használják táplálékkiegészítőként többek között a következő potenciális gyógyhatások miatt:

  • Antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes tulajdonsággal bír, így segíthet a fertőzések leküzdésében és az immunrendszer erősítésében.
  • Enzimekben és probiotikumokban gazdag, így támogathatja az emésztést és az egészséges bélflóra kialakulását.
  • Vérszegénység, szívelégtelenség, infarktus, szélütés, gyomorfekély, gyomorhurut kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet.

A méhkenyér fogyasztása

A méhkenyér többféleképpen felhasználható: sokan szeretik joghurtba keverni, amelyben a ropogós, aromás darabok érdekes kontrasztot alkotnak a joghurt kesernyésségével. A perga fogyasztható müzliben vagy desszertekben is.Tipp #2: Ha szeretné élvezni a virágpor és a méhkenyér értékes összetevőit, a virágport mézbe is keverheti, majd ezt az elegyet tárolja sötét helyen az erjedés érdekében. Az így nyert keverék hatóanyagait tekintve hasonlítani fog a méhkenyéréhez.

A méhészeti termékek a méhek szorgalmas munkájának köszönhetők.

Méhészeti termékek Mézes Gergő Méhészetéből

A különféle fajtamézeken és mézkülönlegességeken túl szeretne belekóstolni a méhek által termelt egyéb csodálatos gyógyhatású méhészeti termékbe is? Jó szívvel ajánljuk mézes méhpempő kúránkat, illetve tiszta méhmempőnket az anyagcsere javítására és általános roborálásra. Emellett érdemes ellátogatni apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol ki lehet próbálni például a különleges kaptárlevegős faházat. A Zümiház többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, de a méhek gyógyító rezgése az alvászavarokra és a szorongásra is jó hatással bír.

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]