Gesztenyeméz: igazi ínyencség a különlegességek kedvelőinek

A gesztenyeméz élettani hatása a magas ásványianyag-tartalmának köszönhető.

A gesztenyeméz előállításához a méheknek a szelídgesztenyefákról kell begyűjteniük a nektárt egy rövid, júniusban kezdődő virágzási időszakban. Miért különleges csemege ez a fajtaméz, és milyen élettani hatásai ismertek?

Mit kell tudni a szelídgesztenyéről?

A Délkelet-Európából származó szelídgesztenye, más néven édes vagy európai gesztenye, a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarországon fenyőkkel tarkított szelídgesztenyésekre leginkább az Alpokalján, a Kőszegi- és a Soproni hegységben bukkanhatunk, de megtalálhatóak még a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is. A gesztenyefák az akác után virágoznak, június-júliusban, és mivel a meleget kedvelik, tőlünk északabbra már ritkán érnek be. 

A szelídgesztenye várható élettartama akár több száz év is lehet, Kőszeg környékén például 5-600 éves fákban is gyönyörködhetünk. A rendkívül finom és a téli időszakban értékes csemegének számító termése a kupacsban, egyfajta burokban bújik meg, és szeptember és november között érik be. Makkja, vagyis maga a gesztenye felhasználható pirítva, illetve pürésítve desszertként tálalva, de megszárítva és megőrölve gesztenyelisztet is készítenek belőle palacsintákhoz, kekszekhez és süteményekhez.

A gesztenyeméz hatása és jellemzői

A szelídgesztenye-méz sűrű, világosbarna, sárgásbarna fajtaméz, amely nehezen kristályosodik. 

  • Színe azon is múlik, hogy milyen más nektár, mézharmat keveredik bele, hiszen színtiszta gesztenyeméz nem létezik a különféle erdei növénykultúrák együttélése miatt. 
  • Emellett egy esetlegesen elhúzódó gesztenyevirágzás során a méhek más virágport is belehordhatnak a gesztenyemézbe, például napraforgót, amelynek virágzása a gesztenyét szorosan követi. 
  • Nem is beszélve arról, hogy a gesztenyeméz enyhén kesernyés lenne önmagában, ezért más fajtamézzel keverjük, hogy íze kellemesebb legyen a fogyasztók számára.

A gesztenyeméz mire jó, és hogyan használjuk fel?

A gesztenyeméz jótékony hatásai közé sorolhatjuk a nyálkahártya nyugtatását, ami miatt köhögéscsillapításra is beválik, emellett 

  • rendszeres fogyasztás esetén megakadályozza a trombózisok kialakulását, 
  • de a visszértágulatok mérséklésére is használható, 
  • sőt, visszértágulatnál, érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható. 

Ajánlott még vérszegénység és kimerültség esetén is, ami magas ásványianyag-tartalmának és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. Érdemes kipróbálni teába, joghurtba keverve, de akár a mézeskalácsot is gazdagíthatjuk aromás ízével, amely a diós, gesztenyés változatoknak igencsak jól fog állni.

A gesztenyeméz gyógyhatásai közé soroljuk az erekre gyakorolt jótékony hatásokat.

A gesztenyeméz ára

Mivel Magyarországon kevés helyen vannak egybefüggő gesztenyések, és a méhek is kevesebb nektárt tudnak róla begyűjteni, ezért az ára némileg magasabb a hagyományos változatokhoz képest. Az ínyenceknek viszont mindenképp ajánljuk kipróbálásra, hiszen nem könnyű találni igazi, hamisítatlan termelői szelídgesztenye-mézet.

Gesztenyeméz és egyéb különlegességek Mézes Gergő Méhészetéből

Hamisítatlan termelői gesztenyemézet szeretne vásárolni, vagy kipróbálna egyéb mézes finomságokat is? Nézzen szét webshopunkban, ahol számos népszerű és egészséges fajtamézet és mézkülönlegességet talál különböző kiszerelésekben, hogy minél több ínyencséget megkóstolhasson. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk: a gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, melyek mindegyikét beszerezheti nálunk. 

2023-ban megkaptuk a megtisztelő Magyarország legszebb állattenyésztő birtoka díjat is fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatunknak és a méhek iránti elkötelezettségünknek köszönhetően. Szeretettel várjuk Mézmúzeumunkban, ahol betekintést nyújtunk a méhészet múltjába, és kipróbálhatja a szakma alapfortélyait is méhészeti élményprogramjaink során.