Már az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez az ősi ital más receptúra szerint készül. Mitől különleges a mézalapú alkoholos finomság, és milyen fajtákat érdemes kipróbálni a Mézes Gergő Méhészet kínálatából?
Mi az a mézbor, és mióta fogyasztja az emberiség?
A mézbor egy olyan alkoholos ital, amelyet mézből erjesztenek, amelynek során a méz cukortartalma alkohollá alakul át élesztő segítségével. A mézbor már évezredek óta létezik, hiszen az ókori civilizációk is hamar rájöttek, hogyan lehet fermentálni a mézet.
- Számos ősi kultúrában az istenek italának tartották, a vikingeknél például kiemelt szerepet kapott a szertartások és ünnepségek során. Az északi mitológiában az „áldozati” mézbor az istenek tiszteletére készült, és a legendák szerint a hősök a Valhallában, az elesett harcosok csarnokában fogyasztották.
- A mézből készített nedű a középkorban is népszerű maradt, különösen Európában. A méhészek és a kolostorok szerzetesei ugyanis tovább finomították és tökéletesítették az ital készítésének módszereit.
- A lakodalmakban és utána egy teljes holdcikluson át mézbort fogyasztottak az ifjú házasok, ami a termékenységet volt hivatott támogatni, innen is ered a mézeshetek kifejezés.
A modern korban csökkent az ital népszerűsége, mivel számos más alkoholfajta széles körben elérhetővé vált, ám az utóbbi évtizedekben a kézműves italok iránti érdeklődés növekedésével újra reneszánszát éli. Mára számos változata létezik, amelyek különböző alapanyagokkal és ízesítési módszerekkel készülnek. A tradicionális mézbor csak mézből, vízből és élesztőből áll, míg az egyéb alternatívák gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy gyógynövényekkel készülnek.
A mézbor készítése
A felhasznált fajtaméz határozza meg a mézbor ízét, ami a méhek nektárból és virágporból álló különleges étrendjétől függően változó lehet. A hagyományos mézborhoz Magyarországon gyakran használnak enyhe mézeket, például akác-, hárs vagy vegyes virágmézet, míg például külföldön a vadvirág- és a hajdinamézek nagyszerű finomságokat eredményeznek a robusztusabb fűszeres változatok esetében. A termék 2-3 hónap alatt készül el, és nagy gyakorlatot, illetve fejlett technológiát igényel, valamint sok-sok türelmet, mivel gyakran kell kóstolgatni a megfelelő ízélmény eléréséhez.
Mézbor recept: érdemes otthon kísérletezni?
A mézbort házilag is el lehet készíteni nyersméz, borélesztő, illetve borkősav vagy citromsav, valamint fűszerek és borkén hozzáadásával, ám ez igen hosszadalmas és macerás folyamat, amely sok kísérletezést igényel. Sok régi recept pedig úgy kezdődik, hogy fel kell forralni a mézet a vízzel, ami által elvesznek a méz értékes hatóanyagai, így a mézbor hatása, ami az adott fajtaméz jellegzetességeiből adódik, nem érvényesül.
Ettől függetlenül, aki szereti a házilag készült finomságokat, próbáljon ki nyugodtan egy magyar vagy külföldi oldalon található receptet, aki viszont biztosra akar menni, annak ajánljuk a Wilhelm’s féle különlegességeket, amelyek kiváló minőségű termelői fajtamézekből készülnek gondos odafigyeléssel és szakértelemmel.
Termelői mézbor vásárlás Mézes Gergő Méhészetétől
Milyen mézborok közül lehet nálunk válogatni?
- A mézbor akácmézből egy világos, enyhén zöldessárga színű, akácvirág illatú nedű, amit az édesszájúaknak ajánlunk kellemesen lágy ízével.
- A gesztenyemézbor karakteres ízével az ínyencek kedvence, ami remek kísérő lehet a bárányból készült ételek mellé.
- A hársmézbor igazi kuriózum, mivel 15 éves tokaji aszúhordóban érlelődött.
- A mézbor vegyes virágmézből a virágok illatát idéző gazdag aromájú ital.
- A Vikingek vére mézbor pedig azoknak fog ízleni, akik szeretik a gyümölcsös ízvilágot, mivel ez a különlegesség meggyel erjesztve készül, méghozzá egy óskandináv recept alapján.
Különleges méhészeti termékeket keres? Webshopunkban a virágportól kezdve a propoliszon át a méhpempőig mindent megtalálhat, ami a méhek szorgos munkájának eredménye. De érdemes ellátogatni apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol kipróbálhatja a kaptárlevegős faházat, azaz a Zümiházat is egy kis lélekemelő felfrissülésért. Ha pedig valamilyen kuriózumra vágyik, kóstolja meg mézkülönlegességeinket és fajtamézeinket, amelyek közül minimézeket is választhat, ha többféle ízzel is megismerkedne hamisítatlan, termelői mézeink közül.
További blog bejegyzéseink
Matcha latte recept + ízesítési tippek
Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]
ápr
Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]
ápr
Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]
ápr
A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]
ápr
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]
ápr
A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?
A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]
ápr
Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni
Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]
ápr
A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei
A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]
ápr