Az egyik legkevésbé ismert mézfajta, pozitív hatásait tekintve mégis a legjobbak közé tartozik. Mi az? Ha valaki nem hallott volna még róla, ez a repceméz. Ami pedig még inkább vonzóvá teheti, hogy szinte egy hungarikumról van szó. A repceméz nemcsak a méhek kedvence, hanem az embereké is. Hiszen amellett, hogy nagyon egészséges, az íze is igazán finom, karakteres.
A repcemézről általánosságban
A repceméz az egyik leggyakoribb méztípus Magyarországon. Hazánk számos területén sok méhlegelő található, elsősorban a déli és nyugati megyékben. Ezeken a helyeken ugyanis az olajrepce vetésterülete már évek óta meghaladja a 30.000 hektárt. A méhészek száma is magasabb. A hektáronkénti mézhozam akár 200 kilogramm is lehet. A szép sárga repce virágmező pedig az első nagy mennyiségű nektárt adó kultúrnövény, ami lenyűgöző látványt nyújt tavasszal.
A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, ennek köszönhetően pedig hamar kristályosodik, nagyon krémes, és gyorsan képes beopálosodni. Krémméznek is nevezik, hiszen könnyen kenhető, és színe általában a krémszíntől a halvány sárgáig terjed. Nagyon édes, és enyhe illata van, ami emlékeztet a nyíló repcetáblára.
A repceméz hatása az emberi szervezetre
A repceméz valóságos gyógyító hatással bírhat:
- gazdag ásványi anyagokban és
- vitaminokban,
így alapvetően egy egészséges táplálékról van szó. Előnyei közé tartozik, hogy
- erős fertőtlenítő és
- gyulladáscsökkentő hatással bír, de
- gyomorsavtúltengés ellen is kiváló megoldás, illetve
- magas vastartalma miatt akár vérszegénység ellen szintén javasolt.
Azonban fontos tudni, hogy a repceméz az egyik leggyakoribb allergén mézfajta, és azoknak, akik érzékenyek a repce virágainak pollenjére, érdemes kerülni a fogyasztását.
Repceméz fogyasztása
A repcemézet (krémmézet) gyengéd íze miatt szívesen használják teákban és kávékban, mivel megőrzi az italok ízét és aromáját. A repce virágpor és méz szinte a legtáplálóbbak a méhek számára is, mivel belső tápértékük kifejezetten magas.
A repcemézet érdemes önmagában fogyasztani, például lefekvés előtt, vagy reggelire, remekül passzol kenyérhez, vagy akár kávéba is, kellemes íze miatt. Teában különösen ajánlott, mert erősíti az ital aromáját és gyógyhatásait, továbbá főzéshez és sütéshez is kiváló ízesítőként szolgál. Propolisz és propoliszos méz mellé is kiválóan adagolható.

Repceméz ára
A tiszta és friss repceméz az igazi, adalékanyagok nélkül. Ha tehetjük, szerezzük be megbízható méhészettől. Kínálatunkban is elérhető a repceméz, 45-250-500-950 g kiszerelésben.
Tegyen szert egy egészségesebb életre még ma! Ha még jobban érdekli a méhészet világa, látogasson el hozzánk, ugyanis miénk az ország első, egyedi mézmúzeuma is, illetve nálunk akár remek hangulatú vizsolyi szállásunkon is megpihenhet. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk!


További blog bejegyzéseink
Gyermekláncfű méz – a tavasz aranyszínű szirupja
Amikor a rétek megtelnek sárga pitypangvirágokkal, kevesen gondolnak rá, hogy ez a szerény növény mennyi [...]
dec
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon
Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon A bodza és [...]
nov
Mennyi mézet lehet enni egy nap? – Útmutató egészséges fogyasztáshoz
A méz az egyik legtermészetesebb és legsokoldalúbb édesítőszer, amelyet évszázadok óta használunk nemcsak ízesítésre, hanem [...]
nov
Hangszálgyulladás, rekedtség kezelése házi módszerekkel
A hangszálgyulladás egy kellemetlen, de szerencsére többnyire jól kezelhető állapot, amelyet gyakran rekedtség, torokkaparás és [...]
nov
Méz sebre – természetes megoldás a gyorsabb gyógyulásért
A méz gyógyászati felhasználása nem új keletű, hiszen már az ókori kultúrák is alkalmazták sebek [...]
nov
Fenyőrügy méz – az erdő gyógyító finomsága
Amikor megfázunk, fáj a torkunk, vagy köhögés gyötör, legtöbbször a gyógyszertárba rohanunk. Pedig a nagymamák [...]
okt
Milyen mézet ehetnek a cukorbetegek?
A méz az egyik legősibb és legkedveltebb természetes édesítőszer, amelyet nemcsak különleges íze miatt fogyasztanak [...]
aug
Bio méz: hogyan készül, és miben más a hagyományoshoz képest?
A bio méz népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és ez nem véletlen. Egyre több [...]
aug