A méhek összegyűjtik a nektárt a virágokból, hogy mézet készítsenek, igaz? Nem egészen. Az erdei mézhez ugyanis a méhek nemcsak az erdei virágok nektárját, hanem a mézharmatot is felhasználják.
A mézharmat eredete
Tavasszal, amikor a természet ébredezik, új növények születnek és borulnak virágba. A virágzással együtt a méhek is felébrednek, és folytatják felfedező útjukat nektárt és virágport keresve. A virágnektár mellett az úgynevezett mézharmat is fontos táplálékforrás a méhek számára. A mézharmat egy cukros anyag, amelyet a növényszívó rovarok, különösen a levéltetvek választanak ki, amelyek különböző lombhullató és tűlevelű fák nedvével táplálkoznak. Az erdei méz elnevezés onnan ered, hogy a mézharmat főként az erdei fenyőfákon, a lucfenyőn és a tölgyön található, de a juhar és a jegenye is ad mézharmatot.
Az erdei méz jellemzői és hasznos tulajdonságai
Ez a fajtaméz általában sokkal sötétebb színű, mint a csak virágnektárból származó méz, és alacsonyabb glükóztartalma miatt viszonylag sokáig folyékony marad. Emiatt nem olyan édes, mint a virágméz, viszont íze erős, fűszeres, enyhén malátás.
- Színe a majdnem feketétől a sötétbarnáig változhat, és néha enyhén zöldes árnyalatú, ami attól függ, hogy milyen növényről származik a mézharmat.
- Ez a meglepő színezet szokatlan összetétellel párosul. Az erdei mézben csak nagyon kevés virágnektár van jelen, így virágpor tartalma elenyésző. Az összetevők a meglátogatott növénytől, az évszaktól, az éghajlattól vagy a helytől függően változnak.
- Az erdei méz értékes enzimekkel és magas ásványianyag-tartalommal bír. Amikor a méh elfogyasztja az édes mézharmatot, a gyomrából származó enzimekkel is gazdagítja azt, így a létrejött méz vitaminokat, aminosavakat, ásványi anyagokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, nem beszélve a magas antioxidáns tartalmáról, amiről már a színe is árulkodik.
- Kisebb sebek vagy égési sérülések esetén is alkalmazható, mivel antibakteriális hatást tulajdonítanak neki, emellett olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek különösen hasznosak lehetnek hörgőbetegségek esetén. Ez a fajtaméz általában nyugtató hatással lehet a fertőző betegségek, például a köhögés és a torokfájás tüneteire, valamint az ínygyulladásra, de javíthatja az emésztést és az állóképességet is.

A fekete méz fogyasztása
Az édesharmat méz fogyasztása javasolt a szervezet erősítésére olyan betegségekkel szemben, mint a vérszegénység, de erős stressz vagy fizikai és szellemi megterhelés idején is beválhat, mivel sok vitamint és ásványi anyagot, például káliumot és magnéziumot tartalmaz. Érdemes belőle napi 1-2 evőkanállal fogyasztani, de reggeli energiaforrásként is kipróbálhatja pirítósra vagy egy szelet kenyérre kenve, vagy hozzáadhatja a reggeli müzlihez, illetve joghurthoz is.
Az erdei mézet melegítve is fogyaszthatja, például gyógyteához adva, de ügyeljen arra, hogy ne hevítse túl, mivel magas hőmérsékleten a méz veszít a tápértékéből. Az erdei édesharmat méz más italokhoz, például limonádé vagy jeges tea ízesítésére is használható. Fontos megjegyezni, hogy kisgyermekeknek 1 éves kor előtt nem ajánlott a méz fogyasztása.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.