height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméh építménye a lép.

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos munkájuknak. Ezek a társas lények összetett családstruktúrában élnek, amelyben az anya, a dolgozók és a herék együttműködve biztosítják a kolónia túlélését. Blogposztunk betekintést nyújt a háziméhek életébe, felépítésébe és fajtáiba, hogy jobban megérthessük e különleges rovarok világát.

A háziméhek élete

Háziméh (apis mellifera), avagy nyugati méh a világ 7-12 mézelő méhfajai közül a legelterjedtebb. Az Apis nemzetségnév latinul méhet, míg a mellifera mézelőt vagy mézhordozót jelent. Mint minden mézelő méhfaj, a nyugati mézelő méh is euszociális faj, amely családokat hoz létre egyetlen termékeny nőstényből (anyából, avagy méhkirálynőből), sok, általában nem reproduktív nőstényből, vagyis dolgozóból, illetve és egy kis létszámú termékeny hímből, avagy heréből. Az egyes kolóniák több tízezer méhnek is otthont adhatnak.

 • A méhkirálynő mérete valamivel nagyobb a társainál, potroha lekerekített, teste pedig hosszúkás, míg a herék nagyobb összetett szemük alapján különböztethetők meg a dolgozóktól némileg nagyobb méretükön kívül. 
 • Az egészséges királynő folyamatosan feromont bocsát ki mandibuláris mirigyeiből a kaptárba, ami elnyomja a dolgozó méhek petefészkeinek működését, de a feromon irányítja a kolónia működését is.
 • A legtöbb más méhfajjal ellentétben a nyugati mézelő méhek kolóniái évről évre fennmaradnak, ugyanis nem az egyes méhek, hanem a méhcsalád túlélése a biológiai feladatuk. 
 • Más, metamorfózison áteső rovarokhoz hasonlóan a nyugati mézelő méhnek is négy különböző életszakasza ismert: a pete, a lárva (álca), a báb és a kifejlett egyed
 • A királynő egyetlen petét rak le a dolgozó méhek által készített méhsejtek mindegyikébe, amiből kikelnek az álcák, amelyeket a dajkaméhek táplálnak. Nagyjából egy hét múlva megkezdődik a bábállapot, majd egy újabb hét múlva kibújik a bábból a kifejlett méh.
 • A méhanya várható élettartama 3 és 5 év közé tehető, míg a munkásméhek nyáron körülbelül 6 hétig élnek. A téli csapat élettartama hosszabb, hiszen ősztől tavaszig fel kell nevelniük a következő év nemzedékét. 

Tipp: A háziméhek családjai a rajzásnak nevezett folyamat révén szaporodnak, amiről a méhrajokról szóló cikkünkben írtunk részletesen.

A méhek fajtái

Az Apis melliferának mintegy 25 alfaja létezik, amelyeket méhfajtáknak nevezünk. Az európai fajták csak az utolsó jégkorszak után, a rekolonizáció során alakultak ki mai formájukban. 

 • A sötét európai méh (Apis mellifera mellifera) Európa mérsékelt és hűvösebb éghajlati övezeteiben terjedt el, például Németországban, Ausztriában és Svájcban, ahol az Alpok természetes akadályt jelentenek a melegebb déli országok előtt. 

A méhészetekben ma 

 • a krajnai méh (Apis mellifera carnica), 
 • a Buckfast méh nemesített fajtája,
 • és a délebbi országokban pedig az olasz méh (Apis mellifera ligustica) a legelterjedtebb.

Méhfajták Magyarországon

A magyar méhállomány legnagyobb része a krajnai fajtához tartozik, azon belül is az alföldi méh elnevezésű tájfajtához, amelyet pannon méhnek is neveznek. A krajnai egyedek 12%-kal tovább élnek a többi fajtához képest.

A méhek felépítése

A háziméhek testfelépítése összetett: a fej, a tor és a potroh speciális funkciókat látnak el.

Fej

A méhek feje a következő részekből áll:

 • Szemek: A méheknek összetett szemeik vannak, amelyek több ezer apró lencséből állnak.
 • Csápok: Két csápjuk van, amelyek érzékszervekként szolgálnak, segítve őket a szaglásban és tapintásban.
 • Szájszervek: A méhek nyaló-szívó szájszervei különböző funkciókat látnak el, mint például a nektár felszívása és a viasz rágása.

Tor

A tor a méhek mozgásért és repülésért felelős része:

 • Szárnyak: A méhek két pár szárnnyal rendelkeznek, amelyek közül az elülső pár nagyobb. Ezek teszik lehetővé számukra a repülést és a nektár gyűjtését.
 • Lábak: Hat lábuk van. Az első pár láb a fej tisztítására szolgál, míg a hátsó lábak speciális kosarakkal (pollenzacskó) rendelkeznek, ahol a virágport gyűjtik és szállítják.

Potroh

A potroh a méhek testének utolsó szegmense, ahol a belső szervek találhatók:

 • A mézgyomor, ami egy speciális szerv, ahol a méhek a nektárt gyűjtik és szállítják a kaptárba.
 • A viaszmirigyek a potrohban helyezkednek el, és viaszt termelnek, amelyet a méhek a kaptár építéséhez használnak.
 • A méhek potrohának végén található a fullánk, ami védekezésre szolgál, használata után pedig a méh elpusztul.
A méh mérete attól is függ, hogy milyen szerepet tölt be a méhcsaládon belül.

Fajtamézek és mézkülönlegességek Mézes Gergő Méhészetéből

Hamisítatlan mézet szeretne vásárolni közvetlenül a termelőtől? Nézzen szét webshopunkban, ahol számos mézkülönlegességet is talál, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk: a gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, melyek mindegyikét beszerezheti nálunk. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]