Mi van akkor, ha a kávé mézzel készül, és nem cukorral vagy édesítőszerrel? Milyen típusú kávékat érdemes így ízesíteni? A kitűnő mézes kávé titka!
Miért egészségesebb a mézes kávé?
Nézzük meg először, hogy mik a méz hatásai, és, hogy mi az a tulajdonsága, ami miatt érdemes a cukrot mézre cserélni.
A méz hatásai
Mire jó a méz?
- Támogatja az immunrendszert: A mézben található antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek erősíteni az immunrendszert.
- Gyulladáscsökkentő hatása van: A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás, a torokgyulladás, a köhögés és a torokfájás tüneteit.
- Sebek gyógyítására is használták: A méz antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a bőr sérüléseinek gyógyulásában, sebek, égési sérülések és sebészeti beavatkozások utáni gyógyulásban.
- Javítja az emésztést, nem terheli a beleket: A méz enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztés javításában, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémák, például a gyomorégés és a hasmenés tüneteinek enyhítésében.
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index (rövidítve: GI) azt jelenti, hogy egyes cukortartalmú élelmiszereknek mekkora a vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve. Ez egyben azt is megmutatja, hogy az egyes cukrok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben.
- ha a glikémiás index magas, akkor a vércukorszint gyorsan emelkedhet az étel elfogyasztása után,
- ha pedig alacsony, akkor a szervezet lassabban, egyenletesebben szívódik fel, így a szervezetnek van ideje lebontani a cukrot.
A méznek, bár más élelmiszerekhez képest magas a glikémiás indexe, a kristálycukorhoz viszonyítva viszont jóval alacsonyabb. Tehát nem terheli meg úgy a szervezetet, mint egy tasaknyi cukor a kávéva.
Kávé mézzel: tippek
- Hagyd hűlni egy kicsit a kávédat, mielőtt beleteszed a mézet. Ha túl forró kávéba teszed, akkor a méz enzimjei elbomlanak, így veszít jótékony hatásaiból.
- Válassz kevésbé savas mézet: az akácméz nem annyira savas, a repceméz pedig lúgosító hatású.
- És persze: vásárolj kiváló minőségű kávét – mi a KoffeinBox kávé webshopot javasoljuk!
Ha pedig kipróbálnál egy igazi mézkülönlegességet, akkor tekintsd meg a kávés mézünket.
További blog bejegyzéseink
Matcha latte recept + ízesítési tippek
Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]
ápr
Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]
ápr
Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]
ápr
A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]
ápr
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]
ápr
A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?
A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]
ápr
Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni
Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]
ápr
A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei
A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]
ápr