Barion Pixel

Méhlegelő

méhlegelő

A méhlegelő a méhek által látogatott olyan növények összessége, amely a méheknek táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat.

A méhészet alapja a méhlegelő, tehát ahol jó a méhlegelő, a méhész ott megfelelő mennyiségű és minőségű mézet tud felmutatni.

A hétköznapi emberek számára a méhlegelő nem feltétlenül bír olyan nagy jelentőséggel, mint a méhészeknek. Mégis, azt gondolom, több figyelmet kellene fordítanunk a természet, a virágzó növények, fák megóvására. Csak akkor láthatjuk továbbra is virágba borulni a mezőket, az erdőket, ha figyelünk és vigyázunk rájuk, amitől valljuk be, kevés szebb látvány van a tavaszi kikelet idején.

A legtöbben sajnos nem ültetnek, telepítenek fákat vagy virágos növényeket, inkább kivágják azokat, így a méhészeknek egyre nehezebb olyan területet találniuk, ahol a méheket legeltetni tudják, ezért is alakultak ki a vándorméhészetek.

Ennek célja, hogy a méhészek tavasztól őszig olyan méhlegelőkre telepítsék le a méheket, ahol mézelő növények találhatóak.

A vándorlás másik oka a fajtaméz gyűjtés, amelyhez szükség van nagy, egybefüggő területekre. Azért is szükséges vándoroltatni a méheket, mert annak ellenére, hogy a méhek röpkörzete elég nagy (314 ha, ha a méhek 1 km-es körzetben repülnek), nem feltétlenül találnak tömegesen virágzó, egybefüggő területeteket.

Hazánk legtöbb méhlegelőjét már feltérképezték, így a méhészeknek már nem kell vaktában keresgélniük. Magyarország egyedülálló ország abban a tekintetben, hogy nálunk található a legnagyobb akácterület, amely három fázisban virágzik.

A három fázisú virágzásnak köszönhetően követni lehet a méhekkel a virágzás menetét.

Vegyünk legalább fél kg mintát a kaptársöpredékből. Szedjük össze az elhullott méheket a keretről, – a méhsejtből, a fenékdeszkáról és a kaptár elől, mindezekből 10 dkg- ot. Ha tudunk, élő méheket is küldjünk zárkába. Ezeket gyenge, összeomlás szélén álló családoktól gyűjtsük össze. A kaptár számát a beazonosíthatóság érdekében tüntessük fel a csomagoláson. A mintavételt célszerű az illetékes állatorvos jelenlétében tenni. A mintát az állatorvosi kísérővel együtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság 1149 Budapest, Tábornok u. 2. címre kell elküldeni.

Ne felejtsük el méhésztársak, aki a nemzeti program keretein belül gyógyszer cukortámogatást szeretne igényelni, az március 15-ig juttassa el a megyei szaktanácsadókhoz a megfelelően kitöltött igénylőlapokat.

A tavaszi nagy átvizsgáláskor már tüzetesebben is szemrevételezhetjük családjainkat, és ha a hőmérséklet is engedi, takarítsuk ki a kaptárakat és fertőtlenítsük a fenékdeszkákat. Rakodó kaptár esetében ez nagyon egyszerű!

További bejegyzések

  • Matcha latte recept + ízesítési tippek
    Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha latte-val a kávézók kínálatában, ami nem is csoda. Ez a vibráló zöld ital ugyanis nemcsak különleges látványt nyújt, hanem egyedi ízvilágával és jótékony hatásaival is könnyedén levesz bennünket a lábunkról. A matcha latte kifinomultsága, szertartásos múltja és az egészségtudatos életmódba való tökéletes beilleszthetősége […]
  • Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
    Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, hogy méhről vagy darázsról van szó. A két rovar első ránézésre hasonlónak tűnhet, de valójában egészen más a viselkedésük, a megjelenésük, a természetben betöltött szerepükről már nem is beszélve. Ha azonban tudjuk, hogy mire figyeljünk, könnyedén meg tudjuk különböztetni őket – így elkerülhetjük […]
  • Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
    A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb és alacsonyabb koffeintartalom mögött más és más kávéfajták állnak, melyek eltérő élményt nyújtanak minden kortynál. A két legismertebb fajta, az arabica és a robusta, nemcsak nevükben különböznek, hanem eredetükben, ízprofilukban, sőt, még a termesztési körülményeikben is. Az arabica kávé jellemzői Az arabica kávé […]
  • A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
    A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár sokan úgy gondolják, hogy csak egy kávézóban lehet igazán finom cappuccinót kapni, valójában otthon is könnyedén elkészíthetjük. Egy kis gyakorlással és néhány jól megválasztott eszközzel mi magunk is olyan italt főzhetünk, amely nemcsak finom, de a kávézás élményét is új szintre emeli. Mi […]

További blog bejegyzéseink

Matcha latte recept + ízesítési tippek

Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]

Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól

Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]

Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?

A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]

A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek

A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]

A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?

A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]

Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni

Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]

A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei

A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]