height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

A méhviasz és a benne rejlő csodás lehetőségek

A méhviasz ára igen kedvező a sokrétű felhasználhatóság miatt.

A méz csodás hatása és íze miatt nagy figyelmet kap, de nem szabad szem elől téveszteni a méhek által előállított egyéb különlegességeket sem, például a méhviaszt, amely egy ősi, megújuló anyag, ami soha nem megy ki a divatból. Mi mindenre jó a méhviasz, és miért érdemes közelebbről is megismerkedni vele? Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készítik a méhek, és adunk pár tippet a felhasználásra is.

Hogyan készül a méhviasz?

A méhviaszt a dolgozó méhek termelik, amely a hasuk alsó részén található, potrohgyűrűk között lévő viaszmirigyekből választódik ki, ami 12 és 18 napos koruk között a legaktívabb. A viaszt kiválasztó mirigyek mérete csökken, ahogy a méh nő. Szükség esetén azonban az idősebb dolgozó méhek be tudnak állni a csatasorba, hogy több viaszt termeljenek.

A kaptár dolgozói a kiválasztott anyagot összegyűjtik és felhasználják a lép építésére, mely szükséges a méz és a virágpor tárolásához, valamint a peték, a lárvák és a bábok védelmére szolgáló sejtek kialakításához. Kémiai szempontból a méhviasz főként zsírsavak és különböző hosszú láncú alkoholok észtereiből áll. A friss viasz kezdetben tiszta és színtelen, majd miután a méhek megrágják, a pollen olajai és a propolisz beépülésével fokozatosan sárgásabbá  majd barnásabbá válik.

A kereteken kívül elhelyezkedő méhviaszt összegyűjtik a méhészek, valamint a sötét, sokat használt kereteket kivágják, illetve a fedelezés során, a felső, vékony viasz réteget is hozzáteszik a már meglévő viaszhoz, majd kifőzik és ülepítéssel tisztítják meg a szennyeződésektől.

A méhviasz tulajdonságai

A méhviasz sokrétűen felhasználható számos remek jellemzője miatt:

  • gyulladáscsökkentő, így megnyugtatja az irritált bőrt;
  • antibakteriális;
  • A-vitamint tartalma miatt gyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a ráncokat;
  • vegyszermentes és környezetbarát;
  • konzisztenciát ad a házi készítésű kozmetikumoknak;
  • víztaszító, így alkalmas a műanyag fóliát helyettesítő méhviaszos csomagolóanyagok készítéséhez.
Hol lehet venni méhviaszt könnyen és gyorsan?

A méhviasz felhasználási területei

A gyertyakészítéshez már évszázadok óta használják a méhviaszt, amely könnyen és tisztán ég, ráadásul más viaszgyertyákhoz képes fényesebben és hosszabban is, de a bútorápolásban is régóta népszerűek a waxot tartalmazó készítmények. 

Az ókori Rómában a feljegyzések alapján méhviaszból, olívaolajból és illóolajokból készült kenőcsöt használtak égési sérülések, sebek és csonttörések kezelésére. A nyugati orvoslásban a méhviasz gyógyhatású szerként ugyan nem játszik szerepet, viszont a gyógyszerek nélkülözhetetlen adalékanyagaként tartják számon, mivel vízben nem oldódik, és lehetővé teszi, hogy a tabletták átjussanak a gyomorsavon, és csak a bélben oldódjanak fel.

A méhviasz gyógyító hatását a hagyományos kínai orvoslásban a Qi (csí energia) stabilizálására használják gyomor-bélrendszeri panaszok, izomfájdalmak, reumatikus betegségek és megfázás esetén. Így, amikor lépes mézet eszünk, nem csak a méz gyógyító hatásával ajándékozzuk meg a testünket, hanem a méhviaszéval is.

A méhviasz és a kozmetikumok

Különleges tulajdonságainak köszönhetően a méhviasz számos kozmetikai termék szerves részét képezi. Már kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy stabilizálja a krémek, kenőcsök és testápolók zsír-víz emulzióját, és kellemes állagot adjon nekik. A méhviasz keverékekkel történő gyantázás pedig a nem kívánt testszőrzet hosszú távú eltávolítására válik be kiválóan.

Sok kozmetikumban a méhviaszt más méhészeti termékekkel együtt dolgozzák fel. Ide soroljuk például a virágpor-kivonatokat, a propoliszt vagy a méhpempőt, amelyek pozitív egészségügyi hatásukban kiegészítik egymást. Antioxidáns hatásúak, megelőzik a gyulladást és távol tartják a baktériumokat, míg a hajápoló termékekben a méhviasz több fényt és rugalmasságot biztosít, a kenőcsökben pedig segít a száraz bőr, a striák és a ráncok ellen.

A méhviasz ár a termék függvényében változik.

Méhviasz vásárlás Mézes Gergő Méhészetéből

A méhek ajándékait vétek nem felhasználni, ezért a Mézes Gergő Méhészeténél nagy gondot fordítunk arra, hogy minél több méhészeti terméket mutassunk be a vendégeinknek és vásárlóinknak. Egyik kedvencünk a méhviasz, amelyet számtalan formában megtalálhat nálunk.

  • Ha az uzsonnára vagy tízóraira szánt szendvicseket szeretné környezetbarát módon elcsomagolni, vagy tálakat fedne le, esetleg félig elfogyasztott gyümölcsöket bugyolálna be, válassza a műanyag fólia helyett a méhviaszos kendőnket. Ezek a vásznak többször is felhasználhatóak, és akár 1 évig is kitartanak. Sőt ha elhasználódik, zsírpapír közé téve, vékonyan méhviaszt reszelve rá, egy vasalóval könnyen új életet tud lehelni ezekbe a textíliákba
  • Nálunk rengeteg méhviaszgyertya között is válogathat különböző formákban, kezdve az angyalka figuráktól egészen a klasszikus hengeres gyertyákig, de fülgyertyát is talál nálunk, illetve ha saját kezűleg szeretne kozmetikumokat készíteni, esetleg cipőt vagy bútort ápolni natúr waxot is beszerezhet hozzá tőlünk.

Válogasson hamisítatlan termelői mézeink között webshopunkban, vagy látogasson el hozzánk Vizsolyba, ahol felejthetetlen méhészeti élményprogramon vehet részt, ahol megmutatjuk, hogyan élnek és dolgoznak együtt a méhek . Emellett különleges mézeket kóstolhat a Mézmúzeumunkban, és ha már nálunk jár, nem érdemes kihagyni a Mézes Vendégházat sem a gyógyító kaptárlevegős faházzal, amely igazi felüdülés azoknak, akik szeretnék visszanyerni lelki békéjüket a természet csendjében.

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]