Barion Pixel

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

A méz terhesség idején biztonsággal fogyasztható egészséges várandósság alatt.

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, egészséges terhesség során nem árt sem az anyának, sem a születendő gyermekének. Hogyan lehetséges ez, és milyen esetekben érdemes korlátozni a mézet terhesség idején?

Milyen élelmiszerek lehetnek veszélyesek a várandósság során?

A kismamák sokszor ellentmondásos tanácsokat kapnak a terhességgel kapcsolatos kérdésben, így például arról is, hogy mit lehet és mit nem lehet biztonsággal fogyasztani. 

A főbb kockázati tényezők közé tartoznak:

  • Toxoplasma gondii, ami egy parazita, és a nem eléggé átsütött húsban, a mosatlan zöldségekben és a szennyezett macskaalmokban található meg.
  • Listeria monocytogenes, ami egy olyan baktérium, és például a pasztőrözetlen tejtermékeket szennyezheti, de a hűtőszekrényben is elszaporodhat.
  • A higany, ami egy nehézfém, és bizonyos halfajokban található meg.

Ezek a toxinok súlyos betegségeket okozhatnak, és befolyásolhatják a baba fejlődését, ezért a terhesség alatt kerülni vagy korlátozni kell bizonyos ételek és italok fogyasztását. 

A méz azonban nem tartozik a kerülendő élelmiszerek közé, mivel az egészséges felnőtt emésztőrendszer képes kezelni a mézben lévő baktériumokat, amelyek megbetegíthetik a csecsemőket egy ritka betegséggel, a botulizmussal. Még ha a baktériumnak sikerülne is átverekednie magát a gyomron, a kutatások értelmében kevés az esélye, hogy a méhlepényen keresztül eljutna a magzathoz.

Mikor fogyasztandó korlátozottan a méz terhesség idején?

Bár a méz fogyasztása terhesség alatt biztonságosnak mondható egészséges várandósság alatt, bizonyos tényezőket érdemes figyelembe venni a kockázatok kizárása érdekében.

  • A cukorbetegség bármely formájával – beleértve a terhességi diabéteszt is – küzdő kismamáknak figyelniük kell a cukor- és szénhidrátbevitelre, amibe a méz is beletartozik. A túl sok cukor vagy szénhidrát ugyanis kimozdíthatja a glükózszintet a normál tartományból, ami súlyos vércukorproblémákhoz vezethet.
  • A terhesség alatti gyomor- és bélrendszeri problémáknál, például refluxnál vagy emésztési zavaroknál szintén óvatosnak kell lenni a mézzel. Crohn-betegség, gyulladásos bélbetegség esetén jobb kerülni a mézet, mivel ilyenkor a szervezet fogékonyabb lehet a mézben lévő, botulizmust okozó fertőzésre.

Miben segíthet a méz a terhesség alatt?

Mivel vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerről beszélünk, a méz hatása a kutatások és a tapasztalatok szerint is számos módon segítheti a kismamákat.

  • Csökkentheti a gyulladást a szervezetben.
  • Antibakteriális hatása lehet.
  • Segíthet a köhögés kezelésében.
  • Enyhítheti az emésztési problémákat.

A mézben található természetes cukor gyors energiabombát jelent, ami különösen hasznos lehet alacsony energiaszint és fáradtság esetén. Fontos azonban, hogy a fentiek csak az ellenőrzött forrásból származó termelői mézekre vonatkoznak. A hamisított mézek viszont veszélyt jelenthetnek a kismamák és a magzat egészségére is!

Méz a terhesség alatt? Igen, általában lehet fogyasztani.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből

Bár kismamaként is érdemes odafigyelni a kalóriákra, a mézes finomságok mértékkel fogyasztva hasznos tápanyagokat szolgáltatnak a várandósság során is. A mézes gyömbér például remekül beválhat terhességi hányinger esetén is. Próbálja ki mézkülönlegességeinket és fajtamézeinket, amelyek közül minimézeket is választhat, ha többféle ízzel is megismerkedne hamisítatlan, termelői mézeink közül.

További blog bejegyzéseink

Matcha latte recept + ízesítési tippek

Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]

Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól

Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]

Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?

A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]

A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek

A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]

A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?

A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]

Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni

Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]

A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei

A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]