A méz és a cukor is édesebbé teszi az ételeket és az italokat, ízük, textúrájuk és tápanyagprofiljuk azonban eltérő. Blogposztunkban megvizsgáljuk a két élelmiszer egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit és hátrányait, és megmutatjuk, hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőlük. Méz vagy cukor? Lássuk, melyik a jobb a választás!
Méz vagy cukor: miből áll ez a két anyag?
A méz elsősorban vízből és két cukorból: fruktózból és glükózból áll.
Kis mennyiségben tartalmaz még
- enzimeket,
- aminosavakat,
- B-vitaminokat,
- C-vitamint,
- ásványi anyagokat, illetve
- antioxidánsokat.
A mézben található antioxidánsok közül sok a flavonoidok közé tartozik, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.
Tipp: A méz összetevőiről és jótékony tulajdonságairól A méz hatása a kutatások és tapasztalatok szerint című cikkünkben olvashat bővebben.
A cukor glükóz és fruktóz kombinációjából áll, amelyek együttesen szacharózt alkotnak. A cukor cukorrépából, illetve cukornádból származik de nem tartalmaz vitaminokat vagy tápanyagokat. A sokféle cukor közül a fehér, a barna és a nyerscukor a leggyakrabban használt változat, amelyek közül a barna cukor tartalmazhat némi nyomelemet.
A méz cukortartalma és glikémiás indexe
A mézben és a cukorban a glükóz és a fruktóz aránya eltérő:
- A cukor 50 százalékban fruktózból és 50 százalékban glükózból áll, míg
- a méz 40 százalék fruktózt és 30 százalék glükózt tartalmaz.
Egy teáskanál cukor szénhidráttartalma 4,2 gramm, kalóriatartalma pedig 49, míg ugyanennyi méz 64 kalóriát tartalmaz. A méz azonban édesebb, mint a cukor, így kevesebbre lehet szükség belőle ugyanolyan fokú édes íz eléréséhez.
A cukor gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint a méz, a méz glikémiás indexe ugyanis némileg alacsonyabb. A cukor gyorsabb energialöketet eredményez, amelyet hirtelen csökkenés követ, amit fáradtság, fejfájás és koncentrációs nehézségek jellemezhetnek.
A méz káros hatásai: mire ügyeljünk fogyasztásakor?
- Mivel a méz állaga sűrűbb, jobban megtapad a fogakon, így jobban károsíthatja a fogakat. Ezért is fontos, hogy az étkezések után mindig alaposan mossunk fogat.
- 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nem biztonságos mézet adni, mivel a méz baktériumspórái botulizmust okozhatnak, ami egy ritka, de potenciálisan életveszélyes betegség a fejletlen bélrendszerrel bíró kisbabák számára.
- A főzés közben a mézben lévő vitaminok elvesznek, ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani.
Cukor helyett méz? Csak módjával!
A túl sok cukor fogyasztása növelheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A cukor számos feldolgozott élelmiszer gyakori összetevője, így előfordulhat, hogy többet fogyaszt belőle, mint gondolná, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.
A mézben lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt ugyan egészségesebb, mint a cukor, de mértéktelenül mégsem szabad fogyasztani, mivel magas kalóriatartalma miatt nagy mennyiségben hizlal.

Fajtamézek és mézkülönlegességek Mézes Gergő Méhészetéből
A mézek fogyasztása ugyan nem ajánlott nyakló nélkül, de finomságként, desszertként, egy-egy kanállal akár gyógyererjük kedvéért elszopogatni belőlük jó érzéssel és energiával tölti fel az embert. Ha közvetlenül a termelőtől szeretne hamisítatlan mézet szeretne vásárolni, nézzen szét webshopunkban, ahol számos mézkülönlegességet is talál, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható.
A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk: a gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, melyek mindegyikét beszerezheti nálunk. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.
További blog bejegyzéseink
Matcha latte recept + ízesítési tippek
Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]
ápr
Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]
ápr
Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]
ápr
A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]
ápr
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]
ápr
A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?
A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]
ápr
Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni
Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]
ápr
A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei
A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]
ápr