height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Mézfajták és jellegzetes tulajdonságaik

Melyik méz fajták a legnépszerűbbek Magyarországon?

Minden méz egyedi és megismételhetetlen. A jövő évi virágnektárnak ugyanis nem lesz pontosan olyan az íze, mint az ideinek, mivel az íz attól függ, hogy milyen virágpor áll épp a méhek rendelkezésére. Mégis mi alapján kategorizálhatjuk az egyes mézfajtákat, mik azok a fajtamézek, és milyen különlegességeket érdemes mindenképp kipróbálni?

Miben különböznek az egyes mézfajták?

A különböző mézfajták alapvetően származási helyükben, a kinyerési módszerekben, ízükben, illatukban, állagukban és színükben térnek el egymástól. Általánosságban megkülönböztetjük a virágmézek fajtáit, illetve az édesharmat mézet. A virágmézet a virágok nektárjából nyerik a méhek, míg az erdei mézet a mézharmatból állítják elő, amelyet többnyire füzekről, tölgyekről, hársakról és fenyőfákról gyűjtenek be. A virágmézeket a világosabb szín és az enyhe íz jellemzi, ilyen például az akácméz, a hársméz és a repceméz. A harmatméz viszont inkább sötét színű és fűszeres-fanyar ízvilágú.

A virágmézek közé tartoznak a fajtamézek és a vegyes virágmézek, illetve az olyan mézkülönlegességek, mint amilyen például a lépes méz. A fajtamézeket az különbözteti meg a vegyes virágméztől, hogy esetükben a felhasznált nektár java részének a megjelölt forrás szerinti növényből kell származnia, így a méhésznek olyan méhlegelőkre kell vándoroltatniuk a méheket, ahol egybefüggő területen, tömegesen megtalálhatóak az adott virágzó növények.

Melyik méz mire jó: a fajtamézek kivételes tulajdonságai

Szinte mindenki tudja, hogy a hársméz mire jó, hiszen már gyermekként sokunkat hársfateával és hársmézzel kúráltak ki a kellemetlen meghűléses betegségekből. De vajon milyen tüneteknél érdemes bevetni az egyéb mézfajtákat?

  • Az akácméz méltán népszerű Magyarországon, mivel nemcsak kellemes illatú és ízű, de kiváló hurutoldó, sőt még emésztési zavaroknál is érdemes kipróbálni.
  • A vegyes virágméz kiváló hatásait számos virágfajta nektárjának köszönheti, hatásai pedig attól függnek, hogy a méhek milyen növényfajtákról gyűjtötték be hozzá a nektárt. Általánosságban elmondható, hogy remek immunerősítő és fertőtlenítő hatású, de fontos, hogy ez csak a jó minőségű termelői mézre igaz, hiszen épp a vegyes mézek között lehet a boltok polcain a legtöbb hamisítvánnyal találkozni.
  • A repceméz hatása magas vastartalma és ásványi anyag tartalma miatt akár vérszegénység ellen is bevethető, és mivel alacsony a savtartalma, gyomorproblémák esetén is kiváló választás lehet.

Tipp: Szeretne többet tudni az egyes mézfajták különleges hatásairól? Olvassa el A méz hatása a kutatások és a tapasztalatok szerint című blogposztunkat is, ahol hasznos információkat osztunk meg a mézben található létfontosságú tápanyagokról, illetve sorra veszük, hogy miért érdemes kipróbálni az egyes fajtamézeket.

Különleges mézfajták – különleges gyógyhatások

Bár az akácmézzel és a vegyes virágmézzel Magyarországon nehéz felvenni a versenyt, számos más mézfajta van jelen a piacon, amelyeket kár lenne kihagyni, már csak a különleges ízhatások miatt.

  • A gesztenyeméz egy igazán páratlan csemege, amelyet a júniusban virágzó gesztenyefa virágának nektárjából állítanak elő a méhek. Íze némileg kesernyés, ezért általában más fajtamézekkel, például akáccal keverik. Jó hatással lehet a visszértágulatokra és az érgyulladásra, de használható kimerültség esetén, sőt a potenciát is fokozza.
  • A galagonyaméz a szív izomzatára gyakorol jótékony hatást, mivel normalizálhatja a szívritmust és javíthatja a vérkeringést. A galagonya nektárjának gyűjtési ideje áprilisra, májusra tehető, színe világos, az íze pedig kellemesen lágy.
  • Az édesharmat méz nemcsak sötétebb a virágmézeknél, hanem ízben is sokkal markánsabb. Gyulladáscsökkentő hatása mellett jelentős antioxidáns-tartalommal is bír, így fogyasztása különösen egészséges.
A különleges mézfajták kisebb mennyiségben kerülnek a piacra.

Fajtamézek és mézkülönlegességek Mézes Gergő Méhészetéből

Hamisítatlan mézet szeretne vásárolni közvetlenül a termelőtől? Nézzen szét webshopunkban, ahol számos mézkülönlegességet is talál, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható. A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk: a gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, melyek mindegyikét beszerezheti nálunk. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]