height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Regéci vár, avagy Rákóczi otthona, amit látni kell

Regéci vár

A regéci várat Rákóczi otthonaként is szokás emlegetni. Hosszú története mellett azonban manapság igazi turisztikai látványosság. Egyrészt a vár és a benne található érdekességek, kiállítások miatt, másrészt a várból Zemplén csodás panorámája is a látogatók elé tárul. De a kalandvágyóbbak még jobban körbejárhatják a környéket, és további kincseket találhatnak.

Regéc Várának története: Rákóczitól napjainkig

Regéc Vára valószínűleg a tatárjárás után épült, építtetői az Aba nemzetség tagjai lehettek. Sok tulajdonosváltás után Mátyás király adományozta a Szapolyai családnak. I. Rákóczi György ostrommal foglalta el, majd a Rákóczi-család birtokközpontjává tette. II. Rákóczi Ferenc már itt töltötte gyermekkorát. Regéc a kurucok hadellátó központja lett, de végül lerombolták. Napjainkra azonban újraépítették, renoválták. 2023-ban pedig egyikre Magyarország legszebb várainak.

Regéc vára

A regéci vár 2023-ban: kiállítások és csodálatos panoráma

A regéci várat napjainkban már nem olyan nehéz bevenni. Sőt, kifejezetten arra vár, hogy minél többen ellátogassanak ide és garantálható, hogy senki nem fogja megbánni. Hiszen belül izgalmas és érdekes kiállítások, kívül pedig csodálatos panoráma várja a vendégeket. A  Zemplén ugyanis hihetetlen látványt nyújt.

A regéci vár felújítása

A vár részleges helyreállítása folyik, illetve újabb beruházások történtek, beleértve az Öregtorony és a keleti palotaszárny helyreállítását. 1990-től Regéc Község Önkormányzata foglalkozik a vár állagmegóvásával. Kezdetben takarításra, utak javítására összpontosítottak. 1999-ben kezdődött a régészeti feltárás és az elektromos hálózat kiépítése. Az út kiszélesítése lehetővé tette a munkálatokat. 2003-tól helyreállítások történtek, továbbá uniós pályázatok segítették a folyamatot. Az öregtorony és a palotaszárny részlegesen újjáépült.

Látnivalók a várban és a várból

Regéc Vára igazi kincs a múlt iránt érdeklődők számára. A gondosan helyreállított épületek, a rekonstruált enteriőrök és a kiállított tárgyak segítségével visszarepítik az embert az időben, és lehetőséget adnak arra, hogy mélyebben megismerd a vár történelmét és lakóinak életét. Legyen az egy kellemes családi kirándulás vagy történelmi utazás, a vár mindenki számára lenyűgöző élményt nyújt.

A kiállítás során régészeti leletek alapján készült rekonstrukciókban bepillanthatunk a 16-17. századi főnemesi családok és a vár népének otthonába, valamint betekintést nyerhetünk mindennapi életük helyszíneibe. Az enteriőrök bemutatják a főúri környezetet a reneszánsz palotaszárny falai között, és a letölthető többnyelvű applikációknak köszönhetően hallható a korabeli zenéket is. Az élményt tovább fokozzák az illatok, mint a rózsamuskátli és levendula, valamint a megfogható, kipróbálható tárgyak.

A déli torony romjai között lenyűgöző kilátás nyílik a vár középső udvarára és az újjáépített északi torony felé. A vár területén elhelyezett információs táblák pedig részletesen tájékoztatnak a különböző látnivalókról és történelmi jelentőségükről.

Regéci vár megközelítése

A regéci vár megközelíthető gyalogosan Regécről, egy 2400 méter hosszú kék és piros jelzésű gyalogtúra útvonalon. Autóval érkezőknek, Regécről Háromhuta irányába kell menni, majd a jobbra leágazó keskeny utat választani.

Regéci vár megközelítése

Regéci vár parkoló

Az erdei úton érdemes parkolni a két rendelkezésre álló hely egyikén. Az alsó parkolótól kb. 1300 méterre, a feljebb lévő parkolótól pedig 700 méterre található a vár bejárata.

Regéci vár belépő és nyitvatartás

Regéc Várának kapui tavasztől őszig minden nap reggel 9 órától kora este 6-ig nyitva állnak. Az aktuális változásokról a hivatalos oldalon érdemes tájékozódni. Télen például rövidebb lehet a nyitvatartási idő, általában délután 3 órától zárnak a kapuk. A látogatóközpont szintén korábban, délután bezárhat 4 óra tájékán.

Egyéb látnivalók a regéci vár környékén

Aki eljutott a regéci várig, érdemes megnéznie még pár látványosságot. Például a Füzéri várat. De elvonatkoztatva a váraktól, számos más izgalmas és érdekes kaland várhat az idelátogatókra. Például az ország első, egyedi Mézmúzeuma. A mézek szerelmeseinek kötelező, de aki csak szimplán szeretne egészségesebb lenni, vagy valami egyedülállót látni, annak is célszerű ellátogatni ide.

Mézmúzeum Vizsoly

A regéci várba és Zemplénbe készülsz? Szállj meg a Mézes Vendégházban!

A szálláslehetőségünk nem csupán a természetben való kikapcsolódást kínálja, hanem a méz szerelmeseinek is lehetőséget ad szenvedélyük kielégítésére, miközben az egészségükről is gondoskodhatnak. A friss levegő mellett ugyanis különleges méztermékekkel is kedveskedünk vendégeinknek. Ráadásul, szállásunkról a Hernád is könnyen megközelíthető és még a kenuzást is kipróbálhatod.

Itt a lehetőség, hogy megszakítsd a mindennapi mókuskereket, hiszen a friss levegő, a csend, valamint a rengeteg látnivaló és túralehetőség páratlan élményeket ígér. Ha egyedi és stílusos vendégházat keresel, akkor jó helyen jársz. Teljesen felszerelt, ráadásul kifejezetten családbarát a Mézes Vendégház. A hatalmas udvaron játszótér, trambulin, finn szauna, dézsa, sókamra és egy különleges, levegős méhkaptárszerű faház várja a vendégeket, mely nemcsak a testnek, hanem a léleknek is gyógyulást nyújt.

Gyertek el hozzánk, és élvezzétek a természet által nyújtott jótékony hatásokat, valamint kóstoljátok meg a mézkülönlegességeinket!

Képek forrása: Wikipedia

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]