height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Füzéri vár: hazánk és Zemplén egyik csodája

Füzéri vár fotók

Füzér Vára, melyet a 13. század elején emeltek, büszkén viseli címét hazánk egyik legrégebbi váraként. A festői Zempléni-hegységben található füzéri várhegy tagja Magyarország hét természeti csodájának, nem véletlenül: különleges szépségével elbűvöli a látogatókat. Egy nap nem is biztos, hogy elég lesz megcsodálni a helyet.

A füzéri vár története

A Füzéri vár középkori kővár, ami Füzér település közelében található egy vulkanikus hegyen. Először 1264-ben említik írásos források, de valószínűleg már a tatárjárás előtt épült. A várat az Aba nemzetség építette az Árpád-korban, egyike az első magyar magánbirtokú kőváraknak. II. András király megvette a várat a 13. században és a tatárjárásig a királyi birtok része volt. Később visszakerült az Abákhoz, majd Károly Róbert elkobozta. Több tulajdonosváltás után a várat felégették és hátrahagyták.

A romantika idején kezdték felismerni az épületegyüttes értékét, azóta az örökségvédelem alatt áll. Régészeti feltárások és renoválások történtek, és ma az egyik legjobb állapotú középkori vára Magyarországnak. A várhegy népszerű kirándulóhely a történelmi emlékei és a természeti szépsége miatt, valamint az Országos Kéktúra útvonala is áthalad rajta.

A füzéri vár napjainkban

A teljesen újjáépített, szabálytalan alaprajzú füzéri várban ma korhű ruhákba öltözött animátorok által ismerkedhetsz meg a vár épületével, történetével, és uraival.

Az újjáépített Alsó bástya panoráma teraszáról gyönyörű kilátás nyílik dél felé a falura és a Sátoros-hegyekre. A vár újjávarázsolt szárnyai és a kápolna gótikus épülete is megfigyelhető innen.

A várban tett látogatást még felejthetetlenebbé teszi a kilátás, ami a szem elé tárul. A vár alatt elterül Füzér falu és a Zemplén erdőrengetege.

A Várhegy természetvédelmi területén számos ritka növényfaj is található, 2008-ban elnyerte a Magyarország természeti csodája címet.

Füzéri vár képek

Füzéri vár kiállítások

Az épületekben korhűen berendezett várkonyhában, palotaszárnyakban, és kápolnában tekintheted meg a kiállításokat az előkerült leletekről, a várvédők életéről és a középkori Füzérről. A gótikus stílusú várkápolna építészeti szempontból is nagyon értékes. Az eredeti elemeket beépítették a rekonstrukció során.

Füzéri vár megközelítése

A várkaputól egy negyedórás séta vezet a falu fölé magasodó 170 méteres Várhegyre.

Az Alsóvárba a felvonóhidas kaputornyokon át jutsz be, ahol megtalálható a pénztár és a fogadóhelyiségek. Innen fa-, majd sziklába vájt lépcsősoron kapaszkodhatsz fel a Felsővárhoz, és élvezheted a csodálatos kilátást a Zempléni-hegység legmagasabb vonulatára.

A Felsővár szűk udvarába az óratoronyként szolgáló kaputornyokon keresztül lehet bejutni. Az udvarból páratlan kilátás nyílik észak felé. Az ún. Rimay-házig terjedő rész még régészeti feltárás alatt áll, de a többi rész, beleértve a várkápolnát és a palotaszárnyakat, teljesen újjáépítve várja a látogatókat.

A várhegy alatti részen parkolni is lehetséges.

Füzéri vár belépő

A belépőjegyekről a Füzéri vár hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Ajánlott részt venni a Felső Vár Virágoskertjéből induló tárlatvezetésen, ami hétköznapokon 2 alkalommal, hétvégén pedig óránként elindul. A 90 perces vezetésekhez bármikor csatlakozhatsz.

Füzéri vár

Szállj meg a Mézes Vendégházban!

A füzéri vár mondhatni “egy a sok közül” Zemplénben. Hiszen rengeteg a látnivaló. Egy nap nem is elég mindenre. Érdemes ezért több időre tervezni, ha minél többet szeretnél látni és érezni ebből a csodálatos és izgalmas világból. Magyarország legszebb várai mellett van itt egy egyedülálló mézmúzeum is, ahol a méz iránti szenvedélyednek is hódolhatsz, és az egészségedet is ápolhatod. Egyrészt a friss levegővel, másrészt a mézkülönlegességeinkkel. A szállástól nem messze pedig akár a varázslatos Hernádon is lehetőség nyílik kenuzásra.

Itt kiszakadhatsz a mindennapi mókuskerékből, a friss levegő és a csend, valamint a rengeteg látnivaló és túralehetőség páratlan élményeket ígér. Ha különleges és stílusos vendégházat keresel, akkor jó helyen jársz. A vendégház teljes felszereltséggel rendelkezik, ráadásul gyermekbarát is. A hatalmas udvaron játszótér, trambulin, finn szauna, dézsa, sókamra és egy különleges kaptárlevegős faház is található, amely nemcsak a testnek, de a léleknek is gyógyírt nyújt.

A méhkaptárban található levegőt régóta használják betegségek gyógyítására. Levegőjének közvetlen belélegzése jelentős javulást eredményez a légutak betegségeinél, szív- és keringési betegségeknél, túlérzékenységek, allergiák és az immunrendszer betegségeinél, köhögés, bőrkiütések, szorongás, alvászavar esetén. Szállóvendégeink térítésmentesen használhatják.

Gyertek el hozzánk, várunk szeretettel!

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]