Vizsolyi biblia: az első magyar nyelvű, eredeti szentírás

Vizsolyi biblia

A Vizsolyi Biblia méltán híres. Ez volt ugyanis az első teljes, magyar nyelvű szentírás. Károlyi-bibliaként is szokás emlegetni. Ez a kis falu, Vizsoly, Abaúj szívében, a Zemplén lábánál fekszik, tehát nem akármilyen örökséget tudhat magáénak. Nemcsak a hívőknek érdemes megtekinteni az eredeti darabot, hanem szinte mindenkinek, akit kicsit is érdekel a vallás és a kultúra. Másrészt Vizsoly egyéb izgalmas lehetőségeket is tartogat vendégei számára.

A Vizsolyi Biblia története

A Vizsolyi Biblia 1590. július 20-án készült el a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Vizsolyban. A 16. századi magyar nyelv páratlan dokumentuma. Az első teljes magyar nyelvű Biblia, ami nyomtatott formában itt látta meg a napvilágot. A fordítást Károlyi (Károli) Gáspár, a gönci lelkipásztor irányította. Gyakran emlegetik ezért Károlyi-Bibliaként is.

A könyv a legrégebbi fennmaradt és ma is használt teljes szövegű, magyar nyelvű Szentírás. A nyomtatás fáradtságos munkáját Vizsolyban Mantskovit (vagy Mantskovits) Bálint, lengyel származású nyomdász végezte. A fordítást és nyomtatást Rákóczi Zsigmond, a település ura és későbbi erdélyi fejedelem bőkezű adományával támogatta. Ezzel a tettel megalapozta a Rákóczi-család Biblia iránti szeretetét, valamint a magyar kultúra támogatását, amely példaként szolgált a későbbi generációk számára.

A Vizsolyi Biblia lefordításáért és kiadásáért felelős Károli Gáspár gönci református lelkész és a Kassavölgyi Egyházmegye superintendense volt. Ez a jelentős munka, amely 1590-ben jelent meg, nemcsak az országon belül, hanem határokon túl is híressé tette Vizsoly nevét. Károli Gáspár nem csak a fordítója volt ennek a Bibliának, hanem gondozója, szerkesztője is.

Károlyi Biblia

A hungarikummá vált Vizsolyi Biblia otthona

Mára a Vizsolyi Biblia (Károlyi-biblia) teljes joggal került be a hungarikumok közé. A Vizsolyi Biblia kiadása nemcsak a magyar nyelvű irodalom és vallásosság mérföldköve volt, hanem az egész ország büszkesége lett. Otthonában, Vizsolyban, máig őrzi ezt a történelmi emléket, mely méltán került be a magyar hungarikumok közé. Látogatásod során betekintést nyerhetsz ebbe a különleges kiadásba, valamint megélheted a magyar nyelv és kultúra gazdagságát.

Vizsolyi Biblia Látogatóközpont

A látogatóközpont szerencsére ma is nyitva áll az érdeklődők előtt. így az eredeti, magyar nyelvű Biblia bárki számára megtekinthető.

A Vizsolyi templom és a hozzá tartozó templomkert egyszerre lenyűgöző külső és belső látványt nyújt. A templom falain elhelyezkedő 12. és 14. századi freskók az egyházi és magyar történelem eseményeit mutatják meg.

A templomkert főbejáratánál található Látogatóközpontban található a lenyűgöző, festett, fakazettás mennyezetű Bibliás Könyvesház, ahol egyházi témájú könyvek vásárolhatók, és különféle édességek és üdítők fogyaszthatók. A Látogatóközpontban található kiállítás bemutatja a 17-19. században kiadott bibliákat, és a Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumban a látogatók közelről megismerhetik egy 16. századi nyomdagép működését is. 

Az interaktív elemek, digitális alkalmazások és játékos feladatok pedig könnyebbé teszik az ismeretszerzést, különösen a fiatalabb generációk számára.

Vizsoly református templom

Szálláslehetőség az első magyar nyelvű Biblia otthonában, Vizsolyban

Amennyiben téged is érdekel a Károlyi-Biblia otthona, Vizsoly, van egy jó hírünk: könnyen foglalhatsz szállást. A Mézes Vendégház egy stílusos szállás, ahol nemcsak a test, de a lélek is feltöltődik. Ha pedig már mindent láttál a kultúra területén, még mindig számtalan izgalmas kaland vár rád. Például elmehetsz a Mézmúzeumba, vagy kipróbálhatod a kenuzást a Hernádon.