height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Vizsoly település, programok, látnivalók

Vizsoly református templom

Vizsoly az egyik legjelentősebb történelmi település az országban. Többek között itt nyomtatták ki az első magyar nyelvű bibliát, de a környéken viszont rengeteg látnivaló is található. Várak, templomok, kiállítások, interaktív Mézmúzeum és kalandos túraútvonalak várnak az érkezőkre. Aki ellátogat Abaúj szívébe, a Zemplén lábához, aligha fogja megbánni. Szerencsére szállást találni sem nehéz.

Hol található Vizsoly?

Vizsoly népességét tekintve kis település körülbelül 800 fő lakja ,az ország észak-keleti szélén, Abaúj szívében a Zemplén lábánál fekszik. A település a Hernád völgyében található.  Azt gondolom, mindenkinek megéri ellátogatni ide, hiszen páratlan élményekkel gazdagodnak a falu vendégei.

Vizsoly története

Vizsoly már az őskortól lakott vidék. Első említése 1215-ből származik, akkoriban “””Wysl” néven ismerték. A középkorban jelentőségét a Vizsolyon keresztül haladó kereskedelmi útnak (Via Regia) köszönhette, amely Kassa, Lengyelország és Oroszország felé vezetett.

1300 körül Vizsoly Amadé nádor bírósági helyévé vált, majd 1322-től Drugeth Vilmos nádor és Perényi Miklós bíró itt ítélkezett a hozzájuk tartozó hét vármegye ügyeiben. Itt zajlottak a döntő gyalog- és lovas párbajok, valamint néha itt tartották a vármegyegyűléseket is.

A település legkiemelkedőbb eseménye a teljes magyar nyelvű bibliafordítás kinyomtatása volt a vizsolyi nyomdában 1590-ben. Károlyi Gáspár, a gönci református tiszteletes  a munkatársaival dolgozott a Biblia lefordításán. A falu akkori birtokosai Báthori István, a szatmári és szabolcsi főispán, későbbi országbíró, valamint felesége, Homonnay Drugeth Fruzsina (Euphrosina) voltak. Ők alapították a vizsolyi könyvnyomdát Mantskovits Bálint könyvnyomtató segítségével 1588-ban. A könyvnyomda célja az volt, hogy a Károlyi Gáspár gönci prédikátor által lefordított Bibliát nyomtassák. Szenczi Molnár Albert, Vizsolyban tanult és gyakran vitte Károlyitól a kéziratokat és korrektúrákat a nyomdába.

Korábban is volt már magyar nyelvű bibliafordítás, amit a husziták  végeztek, és három kódexben maradtak fenn részletek belőle, a többi az üldöztetések során elveszett. A település temploma is nemzeti kincsnek számít. Az Árpád-kori szentély és hajó már a 12. században megépült, amit később gótikus stílusban kibővítettek. A templomban 13. századból származó freskók is megtalálhatóak. Ezek közül az egyik értékes freskó a Szent László-legendát ábrázolja.

Az idők során Vizsoly továbbra is egy csendes vidéki település maradt. A falu lakossága főként mezőgazdaságból és kisiparból él. A Vizsolyi Biblia fordításának kiadása és a település kulturális öröksége azonban vonzza a turistákat és a vallási érdeklődőket, akik felfedezik a település történetét és fontos szerepét a magyar irodalom, illetve vallási kultúra terén.

Vizsoly települése napjainkban

Vizsoly ma alapvetően egy kis csendes, békés falu a csodálatos Abaúj szívében, épp a Zemplén lábánál. Ennek ellenére történelmi jelentősége, szépsége és látványosságai miatt is vonzza a turistákat. Ezért ez nem az a hely, ahol csak “átutazóban” vannak az emberek. Vizsoly maga az úticél.

Vizsoly és környékének fő látnivalói

Hogy bebizonyítsuk, nem csak a levegőbe beszéltünk, bemutatunk párat Vizsoly és környékének látnivalóiból. Ha a történelmet szereted, vallásos vagy, vonzanak az izgalmas kalandok és helyek, vagy imádod a mézet, mindenképpen jó helyen jársz itt!

Református templom

Mint említettük, Vizsoly igazán híressé vált az első magyar nyelvű, nyomtatott Biblia révén. Az első kiadásból, amelyből mintegy 800 példány készült, ma több mint 50 példány található szerte a világ különböző országaiban. Időnként ezek a példányok felbukkannak a nagy aukciós házak árverésein is, magas áron, több millió forintért cserélnek gazdát. A Biblia első kiadása 2412 lapból áll, és súlya 6 kg.

A vizsolyi templomot idegenvezető segítségével tekinthetjük meg. A csoportok a 2013-ban megnyitott Református Betlehem nevű látogatóközpontból indulnak. Az épület korábban a falu általános iskolájaként szolgált, és a fogadóközpont részeként jelenleg egy jól felszerelt, gazdag választékú Könyvesháznak is otthont ad.

Vizsolyi kőfejtő

A Vizsolyban található kőfejtő egy geológiai bemutatóhely, amely a földtörténeti harmadkorban, a miocén kori vulkanikus tevékenység eredményeként jött létre. A kőfejtő érdekes látnivalókat nyújt: lehetőséged van megfigyelni, hogyan alakították át a vulkáni forró gőzök a riolittufát finom, kerek szemcsékké.

Boldogkő vára

A várrom a Boldogkő-hegyen magasodik, csodálatos kilátást nyújtva a környező tájra. A várat a 13. században építették, a történelem során többször átépítették és bővítették. Az impozáns falak és tornyok mellett a vár területén templom és palota is állt. A várrom ma turisztikai látványosság, melyet érdemes felkeresni az építészeti és történelmi érdeklődőknek.

Füzéri vár

A füzéri vár egy vulkanikus hegy tetején csúcsosodik 552 méter magasan de megéri a fáradtságot felcaplatni oda. Jelenleg az egyik legjobb állapotú középkori vára az országnak. A gótikus várkápolna építészeti szempontból is nagyon értékes, de több régi elemet is beépítettek a rekonstrukciók során. Ami pedig nem elhanyagolható: a kilátás, vagyis a csodálatos zempléni panoráma, ami a látogatók elé tárul kifelé, illetve lefelé tekintve.

Füzéri vár

Regéci vár

A regéci vár szintén valódi kincs az idelátogatók számára. Folyamatosak a felújítások, a vár állandó gondozás alatt áll. A füzéri várhoz hasonlóan itt is fantasztikus panoráma tárul a vendégek szemei elé, amit egy hosszabb erdei séta előz meg.

Mézmúzeum

A méhészetben megtekinthető a méhek lenyűgöző és csodálatos világa  összetett és érzékeny közössége, melynek komplexitása magával ragadó. Ha ellátogatsz Vizsolyba a Mézmúzeumba, részese lehetsz ennek az utánozhatatlan élménynek. Itt közelről megismerheted a kaptár lakóit és életritmusukat, megtudhatod, miért is ennyire fontosak az emberiség életében, valamint a méhészeti tevékenység csínját-bínját is meglesheted. 

A Mézmúzeumban nemcsak megkóstolhatod a különböző mézeket, ez összesen több, mint 20 fajta és különleges mézet jelent, hanem betekintést nyerhetsz a méhészkedés történetébe, megismerkedhetsz a régi méhészeti eszközökkel, valamint a méhészet alapjaival. Kipróbálhatod a szakma alapvető fogásait is, és akár a saját mézedet is “pörgetheted”. Az interaktív méhészeti múzeum szeretettel várja az iskolásokat, felnőtt csoportokat, nyugdíjasokat, családokat, párokat és minden természetet szerető érdeklődőt.

Mézmúzeum Vizsoly

Vizsolyi programok

Képes vagy megkülönböztetni a méhanyát a dolgozótól? Melyikük marad a kaptárban télen? Mivel táplálkoznak a méhek? Hány méh él átlagosan egy kaptárban? Mit jelent az anyanevelés? Mennyi virágot látogatnak meg a méhek egy kiló méz előállításához? A kristályos méz valódi? Ha még további kérdéseid vannak, ne tartsd magadban – a méhész élményprogramokon mindenre választ kaphatsz a témában.

Természetesen számos egyéb más programot is szervezhetsz magadnak. Például kenuzást a Hernádra. Ami viszont biztos: egy nap nem lesz elég ezen a csodálatos környéken!

Szállás Vizsolyban

A friss levegő és a nyugalom, valamint a számtalan látnivaló és túralehetőség kivételes lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnének elszakadni a mindennapi rohanástól.

Szállás Vizsoly

Ha egy különleges és stílusos vendégházat keresel, nálunk megtaláltad a tökéletes helyet. Teljesen felszerelt és gyermekbarát vendégházunkban mindent megtalálsz, amire egy pihentető kikapcsolódáshoz szükséged lehet. Hatalmas udvarunkban játszóteret, trambulint, finn szaunát, dézsát, sókamrát és egy egyedülálló kaptárlevegős (apiterápia) faházat is találsz, amely nemcsak a testnek, hanem a léleknek is gyógyírt nyújt.

Pihenjetek nálunk vizsolyi szállásunkon, és élvezzétek a vizsolyi és zempléni csodákat!

További blog bejegyzéseink

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]