height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Zemplén: a természet és a vadregényes helyek otthona

Zemplén

Zemplén. Magyarország egyik kevésbé felkapott, de annál varázslatosabb vidéke. A festői tájak, a kristálytiszta levegő és az érintetlen élővilág megannyi lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek, túrázóknak és gasztronómiai élményekre vágyóknak egyaránt. De a mézek szerelmesei számára is igazi aranybánya a hely. Nem nagyon tudunk olyan okot mondani, hogy miért ne lenne érdemes ellátogatni ide. Vagy inkább erősen ajánlott. Sőt, kötelező.

Zemplén történelme és jellemzői

A Zempléni-hegység régészeti leletei alapján már az őskorban is éltek emberek ezen a területen, és a honfoglaló magyarok hamar megtelepedtek itt. A terület a középkorban és az azt követő időkben is fontos szerepet játszott. Azonban a vidéket sok pusztítás és szenvedés érte, például a tatárok és a törökök támadásai, felkelések és megszállások miatt. I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna hatalmas Rákóczi-birtokot hoztak létre itt, és a Sárospataki Református Kollégium is ezen a területen virágzott fel.

A mesés Zemplén

A hegyek és a lankás dombok, kis patakok és hegyi utak lehetőséget nyújtanak a túrázóknak és kirándulóknak. A környék a természeti látnivalók mellett híres gasztronómiájáról is. A borvidékek és a helyi termelők által kínált ínyencségek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy az ember igazán belemerüljön a vidék hangulatába és ízeibe. A térség kulturális értékei, történelmi emlékei és természeti szépségei miatt egyre több turista keresi fel a vidéket.

A vadregényes Zempléni-hegység

A Zempléni-hegység a régió legismertebb természeti látnivalója, amelynek magassága a 900 métert súrolja. A hegyvidék lenyűgöző látványt nyújt a túrázóknak, akik különféle útvonalakon fedezhetik fel a tájat. A legnépszerűbb túraútvonalak közé tartozik a Nagy-Milic (894 m) és a Nagy-Hideg-hegy (884 m) csúcsainak megmászása, ugyanakkor a méltán híres Kéktúra útvonalakról se feledkezzünk meg, amelyek Magyarország ezen tájain is keresztül futnak.

Zemplén: fő látnivalók és útvonalak

Zemplén számos kulturális és történelmi látnivalóval, érdekességgel büszkélkedhet, amelyeket érdemes felkeresni az idelátogatóknak. De a természeti értékeket kedvelők, a sportolni vágyók, illetve a bor szerelmesei sem maradnak program nélkül. A mézkedvelőknek pedig biztos helyet tudunk.

Természeti értékek

A természeti értékek közül kiemelkedő a Zempléni Tájvédelmi Körzet, amely több mint 26 ezer hektáron terül el. A körzetben megtalálhatóak az ország legnagyobb összefüggő lombhullató erdei, valamint számos ritka és védett növény- illetve állatfaj. A körzetben számos túraútvonal található, amelyek egyedülálló élményt nyújtanak a természet szerelmeseinek.

Történelmi helyszínek

Zemplén történelmi emlékei is vonzóak a látogatók számára. Az egyik ilyen helyszín a Sárospataki Református Kollégium, ami a 17. században alapított protestáns oktatási intézmény. A kollégium épülete a magyar barokk stílus egyik gyöngyszeme, és számos művészeti alkotást is rejt. Ugyanakkor, ha már Sárospatakon járunk a híres Rákóczi-várat se hagyjuk ki a sorból.

Egy másik látnivaló a Füzéri vár, ami középkori erődítmény a Zemplén hegységben. A vár  nagy múltra tekint vissza, és egykor a Kassa vármegyei fővárként is szolgált. Ma a vár romjai megtekinthetők, és számos rendezvénynek is helyszíne.

A Zempléni-hegység másik nagyszerű látnivalója a Boldogkői vár, ami egy középkori vár a Zempléni-hegységben. A vár több mint 700 éves, és vannak részei, amik ma is az eredeti állapotában láthatók. A várról csodálatos kilátás nyílik a környező tájra, továbbá számos rendezvénynek is otthont ad.

A környékbeli híres várromok közé sorolható még a Regéci-vár, ami szintén a 13. században épült. Az utóbbi években rekonstruált várrészekkel bővült, ami izgalmas utazásra hívja az oda látogatókat. A kilátás pedig szintén páratlan élményt nyújt a zöldellő Zempléni erdőkre.

Túrázási lehetőségek

A Zemplén tökéletes helyszín a természet szerelmeseinek, akik szeretik felfedezni a hegyeket, a völgyeket és a réteket. Azoknak, akik a csodálatos tájakat szeretnék látni, javasolt az Abaúj-Zempléni hegység bejárása, ahol a hegyek lankái és zöldellő erdei völgyei között barangolhatnak. A hegyvidék csúcsai is gyönyörű látványt nyújtanak, így érdemes a Szerencsi-tetőt vagy a Nagy-Milic-tetőt is meglátogatni. A Kéktúra útvonalak is izgalmas helyekre kalauzolnak bennünket. Gönctől nem messze található egy Pálos kolostor is, ami 320 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el, izgalmas tájakon át juthatunk el erre a különleges kisugárzású helyre. 

Sport- és szabadidős lehetőségek

A Zempléni régióban nemcsak a természeti és történelmi látnivalók miatt érdemes eltölteni pár napot, hanem a különféle szabadidős és sportolási lehetőségek miatt is. A kirándulások és a túrázás mellett az aktív pihenésre vágyóknak számos lehetőséget kínál a vidék. Télen a hegyekben lehetőség van akár síelésre, snowboardozásra, illetve különféle más téli sportokra is.

Nyáron pedig a Zemplén csodálatos kerékpáros túrákat kínál. A környéken található több kerékpárút, amelyek közül a legnépszerűbb az “Abaúji körút”. A körút a környék legszebb tájait mutatja be. A túra során lehetőség van megállni a környező településeken, ahol a helyi gasztronómiai különlegességeket is megkóstolhatjuk. Ne feledkezzünk meg továbbá a csodás Hernádról sem, ahol kenutúra keretében élvezhetjük a tájat.

Tokaji borvidék

A régióhoz tartozik a világhírű Tokaji borvidék is, ami az egyik legismertebb az összes közül Magyarországon. Szőlőtermesztése és borkészítése hosszú múltra tekint vissza, és világszerte elismert borokat kínál az igényes borfogyasztóknak.

A Tokaji borvidék jellegzetessége az egyedülálló tokaji aszú, természetes úton készülő édesbor. Emellett a borvidék más borai, például a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály is nagy népszerűségnek örvendenek.

A borvidék felfedezése során érdemes ellátogatni a több évszázados pincékbe, ahol megismerhetjük a tokaji borászat hagyományait és a borkészítés folyamatát.

Tarcalon pedig közép- Európa legnagyobb Krisztus szobrát is megtekinthetik az erre kirándulók. Izgalmas látványt nyújt a vidék végig a sétaútvonal során.

Zemplén tokaji borvidék

Gasztronómia

A régió gasztronómiája rendkívül gazdag és változatos. Mint az előbb beszámoltunk róla, a környék borai, különösen a Tokaji borvidék borai, világhírűek. A borvidékek mellett a környék gasztronómiáját azonban a helyi termelők által előállított finomságok is gazdagítják. Számos gasztronómiai fesztivált és vásárt is rendeznek, amelyeken a helyi termelők mutatják be termékeiket.

De mi az, ami szintén olyan jót tesz az emberi szervezetnek, mint a bor, és legalább olyan finom is? Segítünk: méhek  kellenek hozzá. Amellett, hogy szinte mindenféle mézet kóstolhatunk, igazán különleges lehetőségek is a rendelkezésre állnak.

Zempléni látnivalók esőben

Zemplénben ha esik az eső sincs ok az aggodalomra. Ellátogathatsz például a méltán híres Vizsolyba, ahol megnézheted az első magyar nyelvre lefordított eredeti Bibliát is a református templomban. De a Mézmúzeum is páratlan lehetőségeket kínál, jó és rossz időben egyaránt. Ha pedig csak bekuckóznál, annyira nincs kedved semmihez, hangulatos szállásunkon nézheted a kedvenc sorozatodat, vagy épp egy természetfilmet a méhekről.

Mézkülönlegességek a Zemplén lábától

A Zemplén lábánál igazi mézkülönlegességek is találhatóak. A méhek és a méhészet csodálatos világa találkozik például Vizsolyban a Mézmúzeum jóvoltából. Ide nem csak egy órára lehet tervezni, hiszen annyi a látnivaló, és a kóstolni való mézfajta.

Mézes Vendégház

A friss levegő és a csönd, a rengeteg látnivaló és túralehetőség páratlan lehetőséget kínál azoknak, akik a mindennapok sürgetettségéből szeretnének kiszakadni.Ha egy különleges és stílusos vendégházat keresel, itt jó helyen jársz. A teljesen felszerelt, gyermekbarát vendégházban minden adott, ami csak a pihentető kikapcsolódáshoz kell. A hatalmas udvaron találni játszóteret, trambulint, finn szaunát, dézsát, sókamrát és egy egyedülálló kaptárlevegős (apiterápiás) faházat is, ami gyógyír nemcsak a testnek, de a léleknek is.

Mézmúzeum

A méhészet csodálatos. A méhek világának komplexitása, rendkívül összetett és érzékeny közössége, a természet és a méhek közötti összhang lenyűgöző. Te is részese lehetsz mindennek Vizsolyban, a Mézmúzeumban, ahol testközelből betekintést nyerhetsz ebbe az utánozhatatlan miliőbe.

A méhek természetét és életritmusát alapul vevő komplex méhészeti tevékenység jelenti a méhész szakma jövőjét, ezt itt minden érdeklődő a gyakorlatban tapasztalhatja meg. Az ide betérők nem csupán mézeket kóstolhatnak, hanem megismerkedhetnek a méhészkedés történetével, régi méhészeti eszközökkel, a méhészet alapjaival, kipróbálhatják a szakma alapfogásait, s akár saját mézet is „pörgethetnek”. Az interaktív méhészeti lehetőséget kínáló múzeum szeretettel várja az iskolásokat, felnőtt csoportokat, nyugdíjasokat, családokat, párokat és minden természetszerető érdeklődőt.

A Mézmúzeum ízelítőt nyújt a régi korok méhészetének eszközeiből. Visszarepülve az előző korokba, láthatod, hogyan dolgozott a méhész akár évszázadokkal ezelőtt. Igazi izgalmas kitekintés a múltba!

Mézmúzeum Vizsoly

Mézvásár

Mézes Gergő Méhészete a legtisztább természeti értékeket ajánlja mézbe oltva, amiket szorgos méhek gyűjtöttek, és odaadó kezek csomagoltak!

A mézek sora a fajtamézek kínálatán túl egyedi ízesítéssel gazdagított termékeket tartalmaz. A látogatók megkóstolhatják és megvásárolhatják a mézeket, de rendelhetnek is a webshopból, akár most rögtön!

Képek forrása: Wikipedia, szallas.hu

További blog bejegyzéseink

A háziméh életmódja, fajtái és testfelépítése

A háziméhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban, de számos finomságot és méhészeti terméket is köszönhetünk szorgos [...]

Méhkaptár, a méhcsaládok nyüzsgő lakóhelye

Bár a természetben a méhek többnyire fák odvában vagy sziklaüregekben telepednek meg, a modern méhészetekben [...]

Apiterápia: a méhek gyógyító ereje

Az apiterápia egyfajta alternatív gyógymód, amely a méhek által előállított természetes anyagokra épül. Milyen termékek [...]

Méz terhesség idején: szabad fogyasztani?

Míg egyéves kor alatt nem szabad mézet adni a csecsemőknek, a méz fogyasztása várandósság alatt, [...]

A méz kalória- és tápanyagprofilja

A méz egy természetes cukorforrás, amely mértékkel használva remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ám [...]

A kristályos méz felolvasztása néhány egyszerű lépésben

Kikristályosodott a megvásárolt méz? Ne aggódjon, ez egy teljesen természetes folyamat, és a kristályos méz [...]

A méhkirálynő szerepe a méhcsaládban

A méhkirálynő a méhcsalád szíve és lelke, amely összetartja a közösséget, nélküle ugyanis a kaptár [...]

Méz torokfájásra: gyógyír a légúti megbetegedésekre

Sokaknál bevett szokás, hogy lefekvés előtt meleg tejet isznak egy kanál mézzel álmatlanság ellen, ám [...]