A méz és a cukor is édesebbé teszi az ételeket és az italokat, ízük, textúrájuk és tápanyagprofiljuk azonban eltérő. Blogposztunkban megvizsgáljuk a két élelmiszer egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit és hátrányait, és megmutatjuk, hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőlük. Méz vagy cukor? Lássuk, melyik a jobb a választás!
Méz vagy cukor: miből áll ez a két anyag?
A méz elsősorban vízből és két cukorból: fruktózból és glükózból áll.
Kis mennyiségben tartalmaz még
- enzimeket,
- aminosavakat,
- B-vitaminokat,
- C-vitamint,
- ásványi anyagokat, illetve
- antioxidánsokat.
A mézben található antioxidánsok közül sok a flavonoidok közé tartozik, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.
Tipp: A méz összetevőiről és jótékony tulajdonságairól A méz hatása a kutatások és tapasztalatok szerint című cikkünkben olvashat bővebben.
A cukor glükóz és fruktóz kombinációjából áll, amelyek együttesen szacharózt alkotnak. A cukor cukorrépából, illetve cukornádból származik de nem tartalmaz vitaminokat vagy tápanyagokat. A sokféle cukor közül a fehér, a barna és a nyerscukor a leggyakrabban használt változat, amelyek közül a barna cukor tartalmazhat némi nyomelemet.
A méz cukortartalma és glikémiás indexe
A mézben és a cukorban a glükóz és a fruktóz aránya eltérő:
- A cukor 50 százalékban fruktózból és 50 százalékban glükózból áll, míg
- a méz 40 százalék fruktózt és 30 százalék glükózt tartalmaz.
Egy teáskanál cukor szénhidráttartalma 4,2 gramm, kalóriatartalma pedig 49, míg ugyanennyi méz 64 kalóriát tartalmaz. A méz azonban édesebb, mint a cukor, így kevesebbre lehet szükség belőle ugyanolyan fokú édes íz eléréséhez.
A cukor gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint a méz, a méz glikémiás indexe ugyanis némileg alacsonyabb. A cukor gyorsabb energialöketet eredményez, amelyet hirtelen csökkenés követ, amit fáradtság, fejfájás és koncentrációs nehézségek jellemezhetnek.
A méz káros hatásai: mire ügyeljünk fogyasztásakor?
- Mivel a méz állaga sűrűbb, jobban megtapad a fogakon, így jobban károsíthatja a fogakat. Ezért is fontos, hogy az étkezések után mindig alaposan mossunk fogat.
- 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nem biztonságos mézet adni, mivel a méz baktériumspórái botulizmust okozhatnak, ami egy ritka, de potenciálisan életveszélyes betegség a fejletlen bélrendszerrel bíró kisbabák számára.
- A főzés közben a mézben lévő vitaminok elvesznek, ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani.
Cukor helyett méz? Csak módjával!
A túl sok cukor fogyasztása növelheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A cukor számos feldolgozott élelmiszer gyakori összetevője, így előfordulhat, hogy többet fogyaszt belőle, mint gondolná, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.
A mézben lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt ugyan egészségesebb, mint a cukor, de mértéktelenül mégsem szabad fogyasztani, mivel magas kalóriatartalma miatt nagy mennyiségben hizlal.
Fajtamézek és mézkülönlegességek Mézes Gergő Méhészetéből
A mézek fogyasztása ugyan nem ajánlott nyakló nélkül, de finomságként, desszertként, egy-egy kanállal akár gyógyererjük kedvéért elszopogatni belőlük jó érzéssel és energiával tölti fel az embert. Ha közvetlenül a termelőtől szeretne hamisítatlan mézet szeretne vásárolni, nézzen szét webshopunkban, ahol számos mézkülönlegességet is talál, amelyek többségéből 45 grammos és 250 grammos kiszerelés is választható.
A méheknek a finomságokon kívül számos más terápiás lehetőséget is köszönhetünk: a gyógyhatású méhészeti termékek közé tartozik például a méhpempő, a virágpor és a propolisz is, melyek mindegyikét beszerezheti nálunk. Szeretettel várjuk apiterápiás Mézes Vendégházunkba is, ahol jó szívvel ajánljuk a kaptárlevegős faházat, amely többek közt enyhíti a légúti betegségek panaszait, sőt a méhek gyógyító rezgése alvászavarok és szorongás esetén is gyógyírt jelenthet.
További blog bejegyzéseink
Méz gyerekeknek: a csecsemőknek tilos, de mikortól szabad?
A méz amellett, hogy finom édesség, egészséges is, a benne található antioxidánsoknak és az antibakteriális [...]
nov
A méz rekedtség ellen is kiváló házi gyógymód lehet
A rekedtség általában megfázásos betegségek tüneteként jelentkezik, de számos más probléma is okozhatja. Ilyen esetekben [...]
nov
Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség
A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó [...]
okt
Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?
Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet [...]
okt
Galagonyaméz: különleges íz és páratlan hatások
A fajtamézek között különleges helyet foglal el a galagonyaméz, amely nemcsak jellegzetesen egyedi aromájú, hanem [...]
szept
Mézbor, az ősi ital hazai újjászületése
Már az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez [...]
szept
Méhfajták Magyarországon: mézelőméhek és vadméhek
Bár a legismertebb méhfaj a nyugati mézelő méh (Apis mellifera), Földünk nagyjából 20.000 különböző méhfajnak [...]
szept
A méz köhögésre és más légúti panaszokra is kiváló gyógyír
A köhögés önmagában nagyon is hasznos folyamat, hiszen eltávolítja az idegen anyagokat a légutakból, így [...]
szept