Barion Pixel

Manuka, az új-zélandi mézkülönlegesség

Manuka méz vélemények fogyasztóktól.

A manukamézet Új-Zélandon és Ausztrália délkeleti részén állítják elő a méhek, amelyek az őshonos leptospermum scoparium bokrot (más néven új-zélandi teafa vagy manukabokor) porozzák be. Milyen hatásokat tulajdonítanak ennek a mézfajtának, és vajon megéri az igencsak borsos árát?

A manuka egyedi összetevői

A manukabokor levelei évszázadok óta ismertek Új-Zéland és Dél-Ausztrália őslakos törzsei körében gyógyító erejükről, így nem is csoda, hogy a növény nektárjából készült méznek is jótékony hatást tulajdonítanak. A manukaméz kifejezetten sűrű, a színe pedig jellegzetesen sötétebb krémszínű.

Számos természetes anyagot tartalmaz, amelyek miatt különlegességnek számít a mézek között:

  • Metilglioxál (MGO), ami bizonyítottan hatékony számos baktériummal szemben.
  • Dihidroxiaceton (DHA), ami a manukavirágok nektárjában található, és a méz előállítási folyamata során MGO-vá alakul át.
  • Leptosperin, ami egy fenolos vegyület, és kizárólag a manukamézben található, így a méz eredetiségének hitelesítésére használják jelölőanyagként.

A mézet az UMF (Unique Manuka Factor) értékek alapján osztályozzák, ami a hamisítatlan manukamézben található 3 jellegzetes vegyület, az MGO, a DHA és a leptosperin koncentrációját tükrözi. Minél magasabb ez az érték, annál erősebb az antibakteriális hatás.

A manukaméz hatása

A manukaméznek erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatást tulajdonítanak, ezért sokan alkalmazzák sebek, égési sérülések, illetve a gyomorfekély kezelésére. Egyes kutatások szerint segíthet fokozni a fehérvérsejtek növekedési faktorainak termelődését is, amelyekre a fertőzések elleni küzdelemhez és a szövetek gyógyulásához van szükség.

Egészségügyi előnyei ellenére viszont számos kihívás kapcsolódik a manuka termeléséhez és felhasználásához. Ezek közé tartozik a gyártási folyamat szabványosításának nehézsége a méz egyenletes minőségének és hatékonyságának biztosítása érdekében, valamint a termékek hamisításának kockázata.

A manukaméz ára

Az igazán potens készítmények ára több tízezer forintba kerül negyed kilónként, így nem mindenki engedheti meg magának ezt a különlegességet. A manuka igencsak borsos ára nagyrészt a korlátozott kínálatnak köszönhető. A manukabokrok ugyanis csak kevés területen találhatóak meg igazán sűrű foltokban, ami a tiszta manukaméz előállításához elengedhetetlen. Míg Új-Zélandon évente csak 1700 tonna manukát termelnek, nemzetközileg jóval több méz kerül forgalomba, ami arra utal, hogy a termékeket nagy mennyiségben hamisítják.

Manuka méz hol kapható? Számos webshopban elérhető különböző koncentrációkban.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből

Bár termékeinket nem Új-Zélandon, hanem a Zemplén lábánál termeljük, hiszünk abban, hogy a hazai növényekről származó, hamisítatlan fajtamézeink igazi értéket képviselnek a magyar mézek piacán. Világos színű, igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos selyemfűmézünk például igazi hungarikum, amelyet virágpor-érzékenyek is fogyaszthatnak, de érdemes kipróbálni egyéb fajtamézeinket, illetve mézkülönlegességeinket is.

Szeretné jobban megismerni a méhek csodálatos világát? Vizsolyi méhészetünkben méhészeti élményprogramokon is részt vehet, de jó szívvel ajánljuk Mézmúzeumunkat is, ahol betekintést nyújtunk a méhészet múltjába, és kipróbálhatja a szakma alapfortélyait is. Ha pedig szeretne megszállni Vizsolyban, Mézes Vendégházunk szerettel várja Önt és kedves családját és barátait különleges kaptárlevegős faházzal, illetve akár egy izgalmas, vezetett kenuzással a Hernádon.

További blog bejegyzéseink

Matcha latte recept + ízesítési tippek

Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]

Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól

Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]

Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?

A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]

A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek

A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?

Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]

A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?

A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]

Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni

Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]

A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei

A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]