A manukamézet Új-Zélandon és Ausztrália délkeleti részén állítják elő a méhek, amelyek az őshonos leptospermum scoparium bokrot (más néven új-zélandi teafa vagy manukabokor) porozzák be. Milyen hatásokat tulajdonítanak ennek a mézfajtának, és vajon megéri az igencsak borsos árát?
A manuka egyedi összetevői
A manukabokor levelei évszázadok óta ismertek Új-Zéland és Dél-Ausztrália őslakos törzsei körében gyógyító erejükről, így nem is csoda, hogy a növény nektárjából készült méznek is jótékony hatást tulajdonítanak. A manukaméz kifejezetten sűrű, a színe pedig jellegzetesen sötétebb krémszínű.
Számos természetes anyagot tartalmaz, amelyek miatt különlegességnek számít a mézek között:
- Metilglioxál (MGO), ami bizonyítottan hatékony számos baktériummal szemben.
- Dihidroxiaceton (DHA), ami a manukavirágok nektárjában található, és a méz előállítási folyamata során MGO-vá alakul át.
- Leptosperin, ami egy fenolos vegyület, és kizárólag a manukamézben található, így a méz eredetiségének hitelesítésére használják jelölőanyagként.
A mézet az UMF (Unique Manuka Factor) értékek alapján osztályozzák, ami a hamisítatlan manukamézben található 3 jellegzetes vegyület, az MGO, a DHA és a leptosperin koncentrációját tükrözi. Minél magasabb ez az érték, annál erősebb az antibakteriális hatás.
A manukaméz hatása
A manukaméznek erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatást tulajdonítanak, ezért sokan alkalmazzák sebek, égési sérülések, illetve a gyomorfekély kezelésére. Egyes kutatások szerint segíthet fokozni a fehérvérsejtek növekedési faktorainak termelődését is, amelyekre a fertőzések elleni küzdelemhez és a szövetek gyógyulásához van szükség.
Egészségügyi előnyei ellenére viszont számos kihívás kapcsolódik a manuka termeléséhez és felhasználásához. Ezek közé tartozik a gyártási folyamat szabványosításának nehézsége a méz egyenletes minőségének és hatékonyságának biztosítása érdekében, valamint a termékek hamisításának kockázata.
A manukaméz ára
Az igazán potens készítmények ára több tízezer forintba kerül negyed kilónként, így nem mindenki engedheti meg magának ezt a különlegességet. A manuka igencsak borsos ára nagyrészt a korlátozott kínálatnak köszönhető. A manukabokrok ugyanis csak kevés területen találhatóak meg igazán sűrű foltokban, ami a tiszta manukaméz előállításához elengedhetetlen. Míg Új-Zélandon évente csak 1700 tonna manukát termelnek, nemzetközileg jóval több méz kerül forgalomba, ami arra utal, hogy a termékeket nagy mennyiségben hamisítják.

Hamisítatlan termelői méz Mézes Gergő Méhészetéből
Bár termékeinket nem Új-Zélandon, hanem a Zemplén lábánál termeljük, hiszünk abban, hogy a hazai növényekről származó, hamisítatlan fajtamézeink igazi értéket képviselnek a magyar mézek piacán. Világos színű, igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos selyemfűmézünk például igazi hungarikum, amelyet virágpor-érzékenyek is fogyaszthatnak, de érdemes kipróbálni egyéb fajtamézeinket, illetve mézkülönlegességeinket is.
Szeretné jobban megismerni a méhek csodálatos világát? Vizsolyi méhészetünkben méhészeti élményprogramokon is részt vehet, de jó szívvel ajánljuk Mézmúzeumunkat is, ahol betekintést nyújtunk a méhészet múltjába, és kipróbálhatja a szakma alapfortélyait is. Ha pedig szeretne megszállni Vizsolyban, Mézes Vendégházunk szerettel várja Önt és kedves családját és barátait különleges kaptárlevegős faházzal, illetve akár egy izgalmas, vezetett kenuzással a Hernádon.
További blog bejegyzéseink
Matcha latte recept + ízesítési tippek
Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]
ápr
Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól
Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]
ápr
Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?
A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]
ápr
A tökéletes cappuccino készítése otthon: recept és tippek
A cappuccino az egyik legismertebb és legkedveltebb kávéital, amelyért világszerte rajonganak a kávé szerelmesei. Bár [...]
ápr
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni?
Akácméz és repceméz reflux ellen: miért érdemes kipróbálni? A reflux manapság sokakat érintő probléma, amelynek [...]
ápr
A legjobb szemes kávé kiválasztása: hogyan teszteljünk?
A szemes kávé egyre népszerűbb választás azok körében, akik nemcsak egy koffeines italra vágynak, hanem [...]
ápr
Ámorakácméz: a Tisza kincse, amit érdemes megkóstolni
Az ámorakácméz, más néven gyalogakácméz vagy víziakácméz, egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb mézfajta, amely [...]
ápr
A fekete tea hatása, egészségügyi előnyei
A fekete tea régóta népszerű ital szerte a világon – nemcsak az íze, hanem jótékony [...]
ápr