height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=923478352410825&ev=PageView&noscript=1"

Így kezdődött a vizsolyi méhész álma

A közeli Fonyban született Molnár Gergely, akit Mézes Gergőként ismer a falu és a szűkebb térség. Az immár középkorú férfi már 12 évesen elkötelezte magát a méhészkedés mellett.

Az elköteleződés olyannyira komolynak bizonyult, hogy bár a reménybeli ifjú méhész a gödöllői egyetemen mezőgazdasági gépésznek tanult, a diplomamunkáját végül a méhészetből írta.

Az ifjú vizsolyi méhész komolyan gondolta!

Szenvedéllyel vetette bele magát e különleges gazdálkodási forma kiismerésébe, és – még mondja valaki, hogy nincs sorsszerűség – szalmai gyakorlatát történetesen abban az isaszegi méhészetben végezhette, melyet korábban annyiszor figyelt szinte sóvárogva a vonat ablakából. 2003-ban, 21 esztendősen az ország legfiatalabb méhészeként kapta kézbe mesterlevelét, és 2004-ben mínusz 17 ezer forinttal és három hordó mézzel, valamint határtalan hittel és bizalommal vágott bele élete nagy álmának megvalósításába.

A vizsolyi méhész családja

– A szüleim az 1990-es évek elején sertést, marhát, baromfit tartottak, ám akkoriban ebből egyre kevésbé lehetett megélni. A jószág inkább vitte a pénzt. Egy alkalommal édesapám hirtelen ötlettől vezérelve befogott egy méhrajt. Emlékszem, jól összecsíptek minket a méhek, sírva jöttem haza, de ez nem vette el a kedvem a dologtól, és szívesen segítettem a szüleimnek az apránként kialakított hobbiméhészetükben, aminek a bevételét eleinte beforgattuk a veszteséges állattartásba. Később gondoltunk egyet, és teljesen átálltunk a méhészkedésre – mondja Mézes Gergő.

– Először Vizsolyban, később a környékbeli falvakban, Abaújszántón, Füzéren és máshol árusítottam a mézet. Minden megkeresett forintot visszaforgattam a méhészkedésbe, és szerencsém is volt, sokan segítettek. Volt, aki tanácsokkal, más – addig autóm nem lévén – fuvarozással. Egy vásárlóm segítségével például be tudtam jutni az egyik, azóta megszűnt törökbálinti nagyáruházba, és ezzel sikerült korábban sosem látott pénzt, 2 millió forintot megkeresnem. Ebből aztán vettem egy autót. Így építkeztem lépésről lépésre – idézi föl az elmúlt tízegynéhány év szorgalmas, tudatos munkáját a fiatal méhész.

Ma már 400 méhcsalád van Mézes Gergő méhészetében, ezek egyenként 60-80 ezer egyedet számlálnak, vagyis 24-32 millió rovar szorgoskodik a kaptárakban. A vizsolyi méhész megbecsüli apró, de nélkülözhetetlen munkatársait, nem zsigereli ki őket. 250 méhcsalád termel aktívan mézet, az évjárati sajátosságoktól függően esztendőnként átlagosan 10-15 tonnát. Emellett méhanyanevelő telepet is fenntartanak.

Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van (a régészek ilyen korúnak tartják a spanyolországi Arona-barlangban föllelt, egy üregből mézet szedő asszonyt ábrázoló barlangrajzot). A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata.

További bejegyzések

  • Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség
    A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó vásárt csinál vele, hiszen számos remek hatása van azon túl, hogy fel tudja dobni a legunalmasabb ételeket is. Mit kell tudni a hajdináról, illetve a belőle készült hajdinamézről? Hajdina mag, azaz pohánka, a méltatlanul mellőzött „gabona” A hajdina egy gluténmentes álgabona, amely egyre […]
  • Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?
    Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet szeretne beszerezni? Cikkünkben kitérünk a mézpiac védelmében született új szabályozásra, de leírjuk azt is, hogy milyen hasznos információkat találhat a mézes edényeken. A mézcímke előírások és a fogyasztók védelme 2023-ban az Európai Unió jelentős változtatásokat vezetett be a méz címkézésére vonatkozóan, hogy növelje […]
  • Galagonyaméz: különleges íz és páratlan hatások
    A fajtamézek között különleges helyet foglal el a galagonyaméz, amely nemcsak jellegzetesen egyedi aromájú, hanem számos jótékony hatással is bír. Blogposztunkban bemutajuk ennek a különleges finomságnak a legfőbb jellemzőit, kitérünk a lehetséges hatásaira, valamint adunk némi útmutatót a fogyasztáshoz is. A galagonyaméz jellemzői A galagonya fehér virágai késő tavasszal kellemes, mandulás illatot árasztva magukhoz vonzzák a méheket, hogy […]
  • Mézbor, az ősi ital hazai újjászületése
    Már az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez az ősi ital más receptúra szerint készül. Mitől különleges a mézalapú alkoholos finomság, és milyen fajtákat érdemes kipróbálni a Mézes Gergő Méhészet kínálatából? Mi az a mézbor, és mióta fogyasztja az emberiség? A mézbor egy olyan alkoholos ital, amelyet mézből erjesztenek, amelynek során […]

További blog bejegyzéseink

Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség

A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó [...]

Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?

Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet [...]

Galagonyaméz: különleges íz és páratlan hatások

A fajtamézek között különleges helyet foglal el a galagonyaméz, amely nemcsak jellegzetesen egyedi aromájú, hanem [...]

Mézbor, az ősi ital hazai újjászületése

Már az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez [...]

Méhfajták Magyarországon: mézelőméhek és vadméhek

Bár a legismertebb méhfaj a nyugati mézelő méh (Apis mellifera), Földünk nagyjából 20.000 különböző méhfajnak [...]

A méz köhögésre és más légúti panaszokra is kiváló gyógyír

A köhögés önmagában nagyon is hasznos folyamat, hiszen eltávolítja az idegen anyagokat a légutakból, így [...]

A méhméreg terápiás lehetőségei

Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]

A méhek élete: vadméhek Magyarországon

A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]