A közeli Fonyban született Molnár Gergely, akit Mézes Gergőként ismer a falu és a szűkebb térség. Az immár középkorú férfi már 12 évesen elkötelezte magát a méhészkedés mellett.
Az elköteleződés olyannyira komolynak bizonyult, hogy bár a reménybeli ifjú méhész a gödöllői egyetemen mezőgazdasági gépésznek tanult, a diplomamunkáját végül a méhészetből írta.
Az ifjú vizsolyi méhész komolyan gondolta!
Szenvedéllyel vetette bele magát e különleges gazdálkodási forma kiismerésébe, és – még mondja valaki, hogy nincs sorsszerűség – szalmai gyakorlatát történetesen abban az isaszegi méhészetben végezhette, melyet korábban annyiszor figyelt szinte sóvárogva a vonat ablakából. 2003-ban, 21 esztendősen az ország legfiatalabb méhészeként kapta kézbe mesterlevelét, és 2004-ben mínusz 17 ezer forinttal és három hordó mézzel, valamint határtalan hittel és bizalommal vágott bele élete nagy álmának megvalósításába.
– A szüleim az 1990-es évek elején sertést, marhát, baromfit tartottak, ám akkoriban ebből egyre kevésbé lehetett megélni. A jószág inkább vitte a pénzt. Egy alkalommal édesapám hirtelen ötlettől vezérelve befogott egy méhrajt. Emlékszem, jól összecsíptek minket a méhek, sírva jöttem haza, de ez nem vette el a kedvem a dologtól, és szívesen segítettem a szüleimnek az apránként kialakított hobbiméhészetükben, aminek a bevételét eleinte beforgattuk a veszteséges állattartásba. Később gondoltunk egyet, és teljesen átálltunk a méhészkedésre – mondja Mézes Gergő.
– Először Vizsolyban, később a környékbeli falvakban, Abaújszántón, Füzéren és máshol árusítottam a mézet. Minden megkeresett forintot visszaforgattam a méhészkedésbe, és szerencsém is volt, sokan segítettek. Volt, aki tanácsokkal, más – addig autóm nem lévén – fuvarozással. Egy vásárlóm segítségével például be tudtam jutni az egyik, azóta megszűnt törökbálinti nagyáruházba, és ezzel sikerült korábban sosem látott pénzt, 2 millió forintot megkeresnem. Ebből aztán vettem egy autót. Így építkeztem lépésről lépésre – idézi föl az elmúlt tízegynéhány év szorgalmas, tudatos munkáját a fiatal méhész.
Ma már 400 méhcsalád van Mézes Gergő méhészetében, ezek egyenként 60-80 ezer egyedet számlálnak, vagyis 24-32 millió rovar szorgoskodik a kaptárakban. A vizsolyi méhész megbecsüli apró, de nélkülözhetetlen munkatársait, nem zsigereli ki őket. 250 méhcsalád termel aktívan mézet, az évjárati sajátosságoktól függően esztendőnként átlagosan 10-15 tonnát. Emellett méhanyanevelő telepet is fenntartanak.
Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van (a régészek ilyen korúnak tartják a spanyolországi Arona-barlangban föllelt, egy üregből mézet szedő asszonyt ábrázoló barlangrajzot). A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata.
További bejegyzések
- Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegességA hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó vásárt csinál vele, hiszen számos remek hatása van azon túl, hogy fel tudja dobni a legunalmasabb ételeket is. Mit kell tudni a hajdináról, illetve a belőle készült hajdinamézről? Hajdina mag, azaz pohánka, a méltatlanul mellőzött „gabona” A hajdina egy gluténmentes álgabona, amely egyre […]
- Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet szeretne beszerezni? Cikkünkben kitérünk a mézpiac védelmében született új szabályozásra, de leírjuk azt is, hogy milyen hasznos információkat találhat a mézes edényeken. A mézcímke előírások és a fogyasztók védelme 2023-ban az Európai Unió jelentős változtatásokat vezetett be a méz címkézésére vonatkozóan, hogy növelje […]
- Galagonyaméz: különleges íz és páratlan hatásokA fajtamézek között különleges helyet foglal el a galagonyaméz, amely nemcsak jellegzetesen egyedi aromájú, hanem számos jótékony hatással is bír. Blogposztunkban bemutajuk ennek a különleges finomságnak a legfőbb jellemzőit, kitérünk a lehetséges hatásaira, valamint adunk némi útmutatót a fogyasztáshoz is. A galagonyaméz jellemzői A galagonya fehér virágai késő tavasszal kellemes, mandulás illatot árasztva magukhoz vonzzák a méheket, hogy […]
- Mézbor, az ősi ital hazai újjászületéseMár az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez az ősi ital más receptúra szerint készül. Mitől különleges a mézalapú alkoholos finomság, és milyen fajtákat érdemes kipróbálni a Mézes Gergő Méhészet kínálatából? Mi az a mézbor, és mióta fogyasztja az emberiség? A mézbor egy olyan alkoholos ital, amelyet mézből erjesztenek, amelynek során […]
További blog bejegyzéseink
Hajdinaméz, a megosztó, de egészséges különlegesség
A hajdinaméz bár igazi kuriózum, nem mindenki szereti erőteljes íze miatt, ám aki megkedveli, jó [...]
okt
Mézcímke: mit kell tartalmaznia a leírásnak?
Miről árulkodik a méz címkéje, és miért érdemes elolvasni vásárlás előtt, ha hamisítatlan termelői mézet [...]
okt
Galagonyaméz: különleges íz és páratlan hatások
A fajtamézek között különleges helyet foglal el a galagonyaméz, amely nemcsak jellegzetesen egyedi aromájú, hanem [...]
szept
Mézbor, az ősi ital hazai újjászületése
Már az elején leszögeznénk, hogy a mézbornak semmi köze a mézzel elkevert borhoz, hiszen ez [...]
szept
Méhfajták Magyarországon: mézelőméhek és vadméhek
Bár a legismertebb méhfaj a nyugati mézelő méh (Apis mellifera), Földünk nagyjából 20.000 különböző méhfajnak [...]
szept
A méz köhögésre és más légúti panaszokra is kiváló gyógyír
A köhögés önmagában nagyon is hasznos folyamat, hiszen eltávolítja az idegen anyagokat a légutakból, így [...]
szept
A méhméreg terápiás lehetőségei
Milyen összetevőkből áll a méhméreg, és milyen hatásokat tulajdonítanak neki? Milyen következményekkel járhat a méhcsípés, [...]
júl
A méhek élete: vadméhek Magyarországon
A vadon élő méhek élete épp olyan izgalmas, mint a háziméheké. Mit kell tudni a [...]
júl