Barion Pixel

Így kezdődött a vizsolyi méhész álma

A közeli Fonyban született Molnár Gergely, akit Mézes Gergőként ismer a falu és a szűkebb térség. Az immár középkorú férfi már 12 évesen elkötelezte magát a méhészkedés mellett.

Az elköteleződés olyannyira komolynak bizonyult, hogy bár a reménybeli ifjú méhész a gödöllői egyetemen mezőgazdasági gépésznek tanult, a diplomamunkáját végül a méhészetből írta.

Az ifjú vizsolyi méhész komolyan gondolta!

Szenvedéllyel vetette bele magát e különleges gazdálkodási forma kiismerésébe, és – még mondja valaki, hogy nincs sorsszerűség – szalmai gyakorlatát történetesen abban az isaszegi méhészetben végezhette, melyet korábban annyiszor figyelt szinte sóvárogva a vonat ablakából. 2003-ban, 21 esztendősen az ország legfiatalabb méhészeként kapta kézbe mesterlevelét, és 2004-ben mínusz 17 ezer forinttal és három hordó mézzel, valamint határtalan hittel és bizalommal vágott bele élete nagy álmának megvalósításába.

A vizsolyi méhész családja

– A szüleim az 1990-es évek elején sertést, marhát, baromfit tartottak, ám akkoriban ebből egyre kevésbé lehetett megélni. A jószág inkább vitte a pénzt. Egy alkalommal édesapám hirtelen ötlettől vezérelve befogott egy méhrajt. Emlékszem, jól összecsíptek minket a méhek, sírva jöttem haza, de ez nem vette el a kedvem a dologtól, és szívesen segítettem a szüleimnek az apránként kialakított hobbiméhészetükben, aminek a bevételét eleinte beforgattuk a veszteséges állattartásba. Később gondoltunk egyet, és teljesen átálltunk a méhészkedésre – mondja Mézes Gergő.

– Először Vizsolyban, később a környékbeli falvakban, Abaújszántón, Füzéren és máshol árusítottam a mézet. Minden megkeresett forintot visszaforgattam a méhészkedésbe, és szerencsém is volt, sokan segítettek. Volt, aki tanácsokkal, más – addig autóm nem lévén – fuvarozással. Egy vásárlóm segítségével például be tudtam jutni az egyik, azóta megszűnt törökbálinti nagyáruházba, és ezzel sikerült korábban sosem látott pénzt, 2 millió forintot megkeresnem. Ebből aztán vettem egy autót. Így építkeztem lépésről lépésre – idézi föl az elmúlt tízegynéhány év szorgalmas, tudatos munkáját a fiatal méhész.

Ma már 400 méhcsalád van Mézes Gergő méhészetében, ezek egyenként 60-80 ezer egyedet számlálnak, vagyis 24-32 millió rovar szorgoskodik a kaptárakban. A vizsolyi méhész megbecsüli apró, de nélkülözhetetlen munkatársait, nem zsigereli ki őket. 250 méhcsalád termel aktívan mézet, az évjárati sajátosságoktól függően esztendőnként átlagosan 10-15 tonnát. Emellett méhanyanevelő telepet is fenntartanak.

Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van (a régészek ilyen korúnak tartják a spanyolországi Arona-barlangban föllelt, egy üregből mézet szedő asszonyt ábrázoló barlangrajzot). A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata.

További bejegyzések

  • Méhpempő gyerekeknek: természetes támogatás a legkisebbeknek
    A méhpempő évszázadok óta ismert természetes csodaszer, amely nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek szervezetét is képes támogatni. Ez a tejszerű, sűrű anyag, amelyet a dolgozó méhek a méhkirálynő táplálására termelnek, valóságos tápanyagbomba: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel és enzimekkel. De vajon miben jelenthet segítséget a méhpempő a gyerekek számára? Milyen életkorban adható? Hogyan érdemes beépíteni a […]
  • Tea készítése lépésről lépésre
    A tea készítése lépésről lépésre a tökéletes főzetért A tea évszázadok óta az egyik legnépszerűbb ital a világon. Nem csupán élvezeti értéke miatt, hanem mert a megfelelően elkészített tea képes megnyugtatni, felfrissíteni vagy akár gyógyítani is. Az elkészítés módja azonban nem mindegy: ha a megvalósítás kellő odafigyeléssel történik, a tea aromája, ízvilága és hatása jelentősen eltérhet attól, amit […]
  • Zöld tea mellékhatásai: mire érdemes ügyelni?
    A zöld tea mellékhatásai: mire érdemes ügyelni? A zöld tea világszerte az egyik legkedveltebb ital, különösen azok körében, akik az egészséges életmódot részesítik előnyben. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy számos jótékony hatással bír: gazdag antioxidánsokban, támogathatja az immunrendszert, serkentheti az anyagcserét és javíthatja a szellemi teljesítményt is. Ugyanakkor – mint minden élelmiszer vagy természetes eredetű készítmény esetében – […]
  • Darázs- és méhcsípés kutyáknál: tünetek és kezelés
    Darázs- és méhcsípés kutyáknál: tünetek és kezelés A nyári hónapokban a kutyák gyakran kerülnek kapcsolatba különféle rovarokkal. Egy-egy darázs- vagy méhcsípés azonban nemcsak kellemetlenséget, hanem akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet számukra. Fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, és megfelelően reagáljunk, hiszen egy gyors beavatkozással akár súlyos következményeket is megelőzhetünk. A darázs- és méhcsípés okai kutyáknál Miért támadnak […]

További blog bejegyzéseink

Méhpempő gyerekeknek: természetes támogatás a legkisebbeknek

A méhpempő évszázadok óta ismert természetes csodaszer, amely nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek szervezetét [...]

Tea készítése lépésről lépésre

A tea készítése lépésről lépésre a tökéletes főzetért A tea évszázadok óta az egyik legnépszerűbb [...]

Zöld tea mellékhatásai: mire érdemes ügyelni?

A zöld tea mellékhatásai: mire érdemes ügyelni? A zöld tea világszerte az egyik legkedveltebb ital, [...]

Darázs- és méhcsípés kutyáknál: tünetek és kezelés

Darázs- és méhcsípés kutyáknál: tünetek és kezelés A nyári hónapokban a kutyák gyakran kerülnek kapcsolatba [...]

Cikória kávé: természetes, koffeinmentes alternatíva

A cikória kávé egyre népszerűbbé válik az egészségtudatos életmódot követők körében. Ez a koffeinmentes ital [...]

Matcha latte recept + ízesítési tippek

Matcha latte recept: ízesítési tippek és jótékony hatások Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk matcha [...]

Méh vagy darázs? Így különböztetheti meg őket egymástól

Sokan azonnal megijednek, amikor egy zümmögő rovar köröz a közelükben – pedig egyáltalán nem mindegy, [...]

Az arabica kávé vagy a robusta a jobb választás?

A kávé világa sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. A különböző ízek, aromák, illetve a magasabb [...]