Barion Pixel

Így kezdődött a vizsolyi méhész álma

A közeli Fonyban született Molnár Gergely, akit Mézes Gergőként ismer a falu és a szűkebb térség. Az immár középkorú férfi már 12 évesen elkötelezte magát a méhészkedés mellett.

Az elköteleződés olyannyira komolynak bizonyult, hogy bár a reménybeli ifjú méhész a gödöllői egyetemen mezőgazdasági gépésznek tanult, a diplomamunkáját végül a méhészetből írta.

Az ifjú vizsolyi méhész komolyan gondolta!

Szenvedéllyel vetette bele magát e különleges gazdálkodási forma kiismerésébe, és – még mondja valaki, hogy nincs sorsszerűség – szalmai gyakorlatát történetesen abban az isaszegi méhészetben végezhette, melyet korábban annyiszor figyelt szinte sóvárogva a vonat ablakából. 2003-ban, 21 esztendősen az ország legfiatalabb méhészeként kapta kézbe mesterlevelét, és 2004-ben mínusz 17 ezer forinttal és három hordó mézzel, valamint határtalan hittel és bizalommal vágott bele élete nagy álmának megvalósításába.

A vizsolyi méhész családja

– A szüleim az 1990-es évek elején sertést, marhát, baromfit tartottak, ám akkoriban ebből egyre kevésbé lehetett megélni. A jószág inkább vitte a pénzt. Egy alkalommal édesapám hirtelen ötlettől vezérelve befogott egy méhrajt. Emlékszem, jól összecsíptek minket a méhek, sírva jöttem haza, de ez nem vette el a kedvem a dologtól, és szívesen segítettem a szüleimnek az apránként kialakított hobbiméhészetükben, aminek a bevételét eleinte beforgattuk a veszteséges állattartásba. Később gondoltunk egyet, és teljesen átálltunk a méhészkedésre – mondja Mézes Gergő.

– Először Vizsolyban, később a környékbeli falvakban, Abaújszántón, Füzéren és máshol árusítottam a mézet. Minden megkeresett forintot visszaforgattam a méhészkedésbe, és szerencsém is volt, sokan segítettek. Volt, aki tanácsokkal, más – addig autóm nem lévén – fuvarozással. Egy vásárlóm segítségével például be tudtam jutni az egyik, azóta megszűnt törökbálinti nagyáruházba, és ezzel sikerült korábban sosem látott pénzt, 2 millió forintot megkeresnem. Ebből aztán vettem egy autót. Így építkeztem lépésről lépésre – idézi föl az elmúlt tízegynéhány év szorgalmas, tudatos munkáját a fiatal méhész.

Ma már 400 méhcsalád van Mézes Gergő méhészetében, ezek egyenként 60-80 ezer egyedet számlálnak, vagyis 24-32 millió rovar szorgoskodik a kaptárakban. A vizsolyi méhész megbecsüli apró, de nélkülözhetetlen munkatársait, nem zsigereli ki őket. 250 méhcsalád termel aktívan mézet, az évjárati sajátosságoktól függően esztendőnként átlagosan 10-15 tonnát. Emellett méhanyanevelő telepet is fenntartanak.

Mézes Gergő szenvedéllyel szereti hivatását, melynek legalább 16 ezer éves történetében is otthon van (a régészek ilyen korúnak tartják a spanyolországi Arona-barlangban föllelt, egy üregből mézet szedő asszonyt ábrázoló barlangrajzot). A hagyományt pedig másokkal is megosztaná, ennek jegyében született 2006-ban a Mézmúzeum gondolata.

További bejegyzések

  • Gyermekláncfű méz – a tavasz aranyszínű szirupja
    Amikor a rétek megtelnek sárga pitypangvirágokkal, kevesen gondolnak rá, hogy ez a szerény növény mennyi kincset rejt. A gyermekláncfű méz, vagy más néven pitypangszirup nem a méhek munkája, hanem egy házilag készíthető, természetes mézhelyettesítő, ami a virágzat főzetéből nyerhető ki. Íze lágyan virágos, színe aranyló, és nemcsak az édesszájúakat hódítja meg: megfázás, köhögés vagy emésztési panaszok esetén is […]
  • Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon
    Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon A bodza és a méz egyenként is igazi kincsnek számítanak, együtt pedig nemcsak különleges ízélményt nyújtanak, hanem gyógyhatásuk is összeadódik. Blogposztunkban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon ezt a különleges mézkészítményt, és mire figyeljünk közben. Mi az a bodzás méz? A bodzás méz egy házilag készíthető […]
  • Mennyi mézet lehet enni egy nap? – Útmutató egészséges fogyasztáshoz
    A méz az egyik legtermészetesebb és legsokoldalúbb édesítőszer, amelyet évszázadok óta használunk nemcsak ízesítésre, hanem gyógyhatásai miatt is. Ugyanakkor, mint minden táplálék esetében, itt is fontos a mértékletesség. Most részletesen körbejárjuk, mennyi mézet érdemes naponta fogyasztani, mire figyeljünk gyermekek esetében, és milyen egészségügyi hatásokkal számolhatunk a rendszeres mézfogyasztás során. Miért érdemes rendszeresen mézet fogyasztani? A méz nem csupán […]
  • Hangszálgyulladás, rekedtség kezelése házi módszerekkel
    A hangszálgyulladás egy kellemetlen, de szerencsére többnyire jól kezelhető állapot, amelyet gyakran rekedtség, torokkaparás és a hang átmeneti elvesztése is kísérhet. Blogposztunkban bemutatjuk a hangszálgyulladás kialakulásának főbb okait, a tünetek enyhítésének leghatékonyabb módjait, valamint azt is, hogyan segíthetnek a természetes gyógymódok és gyógyhatású készítmények. Mi az a hangszálgyulladás, és milyen tünetekkel jár? A hangszálgyulladás (orvosi nevén: laryngitis) a […]

További blog bejegyzéseink

Gyermekláncfű méz – a tavasz aranyszínű szirupja

Amikor a rétek megtelnek sárga pitypangvirágokkal, kevesen gondolnak rá, hogy ez a szerény növény mennyi [...]

Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon

Bodzás méz készítése – így készül az illatos, ízletes gyógyhatású méz otthon A bodza és [...]

Mennyi mézet lehet enni egy nap? – Útmutató egészséges fogyasztáshoz

A méz az egyik legtermészetesebb és legsokoldalúbb édesítőszer, amelyet évszázadok óta használunk nemcsak ízesítésre, hanem [...]

Hangszálgyulladás, rekedtség kezelése házi módszerekkel

A hangszálgyulladás egy kellemetlen, de szerencsére többnyire jól kezelhető állapot, amelyet gyakran rekedtség, torokkaparás és [...]

Méz sebre – természetes megoldás a gyorsabb gyógyulásért

A méz gyógyászati felhasználása nem új keletű, hiszen már az ókori kultúrák is alkalmazták sebek [...]

Fenyőrügy méz – az erdő gyógyító finomsága

Amikor megfázunk, fáj a torkunk, vagy köhögés gyötör, legtöbbször a gyógyszertárba rohanunk. Pedig a nagymamák [...]

Milyen mézet ehetnek a cukorbetegek?

A méz az egyik legősibb és legkedveltebb természetes édesítőszer, amelyet nemcsak különleges íze miatt fogyasztanak [...]

Bio méz: hogyan készül, és miben más a hagyományoshoz képest?

A bio méz népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és ez nem véletlen. Egyre több [...]